maandag 7 juli 2014

Hardgebakken courgettes


Volgens Florine Boucher zijn courgettes dooie dienders die flink op hun donder moeten krijgen, dan komt zijn zuidelijk karakter aan het daglicht. Laat deze dooie dienders voelen wat hete olie is en ze komen helemaal tot leven.

Voor 4 personen:
2 courgettes
zout
4 el olijfolie
2 grote tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
4 el kleine zwarte olijven, ontpit en grofgesneden
4 el fijngesneden peterselie
versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Was de courgettes onder stromend water, verwijder de steelaanzet en halveer de vruchten overdwars. Halveer de dikkere uiteinden van de courgettes overlangs, houd de helften tegen elkaar gedrukt en snijd ze in plakjes van 4 mm dik. Met mijn mandoline is dit de dikste stand. Snijd de dunnere helft in plakjes van gelijke dikte. Bestrooi de plakjes (die nu ongeveer even groot zijn) met zout en laat ze 30-40 minuten rusten in een vergiet. Spoel de courgettes snel af onder stromend water en dep ze goed droog.
  2. Verhit de olie in 2 bakpannen met dikke bodem tot de damp eraf slaat. Verdeel de courgettes over beide bakpannen en bak de plakjes op hoog vuur aan weerszijden tot ze goudgeel kleuren.
  3. Voeg de knoflook, olijven en peterselie toe, temper het vuur tot matig hoog en bak de courgettes, de pan telkens opschuddend, tot ze gaar zijn en licht gebruind met hier en daar nog een glimpje groen. Voeg zout naar wens toe en maak vlak voor het serveren zwarte peper over de courgettes. Ze komen gehavend uit de strijd maar wat een triomf van smaak.Geen opmerkingen:

Een reactie posten