dinsdag 19 mei 2015

Gebakken kabeljauwfilet met speciale mayonaise






De staartstukjes uit een pak diepvries kabeljauw zijn heel geschikt om er een soort lekkerbekjes van te maken. Voor dit recept worden ze niet door een beslag gehaald en ook niet gepaneerd, maar heel simpel door losgeklopt ei. Als 'plaklaagje' kan je de filets eerst door de meel halen, maar echt noodzakelijk is het niet.

Ingrediënten:
Kabeljauw uit de diepvries
Meel
Geklutst ei
Melk
Knoflook
Zonnebloem- of olijfolie
Mayonaise, zelf gemaakt of uit pot van goede kwaliteit
Ansjovis in olie uit pot of blik
Gehakte peterselie

Bereiding:

  1. Ontdooi de stukken vis en laat ze het laatste half uur in de melk liggen.
  2. Verhit een flinke laag olie met 2 teentjes knoflook. Verwijder de tenen knoflook zodra ze bruin zijn.
  3. Zout de stukjes vis, haal ze door het meel en het losgeklopte ei en bak rondom bruin en gaar. Lepel er steeds wat hete olie over. Laat ze uitlekken en serveer de vis met de ansjovismayonaise.

Voor de ansjovismayonaise:
  1. Hak de ansjovis in piepkleine stukjes en roer ze door de mayonaise. Roer naar smaak wat olie uit het blikje ansjovis door de mayonaise. 
  2. Verdun de saus eventueel met wat water. Roer er de kleingesneden peterselie door.

Gebaseerd op een recept van van Martín Berasategui


2 opmerkingen:

Marieke zei

Ik maak iets dergelijks met wijting. Kost bijna niks (op de markt €3/kg en dan worden ze nog schoongemaakt ook). De filetjes knip ik doormidden waarbij ik de rugvin ook direct verwijder. Na het ei haal ik ze wel nog even door de panko. Bakken in porties en warmhouden in de oven. Heerlijk!

Jannie zei

Ik ga zo naar de markt kijken of ze wijting hebben en vooral of ze het willen fileren. Panko heb ik altijd in huis.