vrijdag 17 juli 2015

Gegrilde kip met granaatappelglazuur en tomatensalade





Melissa Clark van de NewYork Times gebruikt granaatappelmelasse (het heeft iets van stroperige balsamicoazijn) om kip mee op te krikken, ze gebruikt ze in taart met rood fruit en in salades. De smaak is is tegelijk azijnzuur en stroperig zoet.

Melissa vergaarde eeuwige roem door haar introductie van de deep-fried Twinkies: van die vieze met crème gevulde cakejes (die per stuk in een papiertje verpakt zitten), die leg je in de diepvries en daarna haal je ze door een beslag en frituur je ze. Je kunt er ook nog een lollystokje insteken, of met chocoladesaus en bacon eten.  In Groot Brittannïe doen ze ook zoiets met Mars en Bounty. Wie weet probeer ik het nog eens. 

Ingrediënten:
1,5 kg kippendijen met bot en vel
2 tl gemalen komijn
zout
1 tl zoet paprikapoeder
1/2 tl piment (allspice)
zwarte peper
4 el extra vergine olijfolie
10 takjes tijm
7 grote knoflooktenen, fijngehakt
2 el plus 2 tl granaatappelmelasse (Oostere winkel)
Bakje kerstomaatjes
10 basailicumblaadjes

Bereiding:
  1. Meng in een kommetje de komijn, 1,5 tl zout, paprika, piment,  1/2 tl zwarte peper en cayenne. Leg het kippenvlees in een grote schaal en meng met de gemengde kruiden plus 2 el olijfolie, tijm en 6 gehakte knoflooktenen. Laat 30 minuten op kamertemperatuur intrekken of een nacht in de koelkast.
  2. Veeg de kruiden van de kip en gril ze op de barbecue 10 minuten aan elke kant of leg ze in een ovenschaal en rooster ze op 180C  tot ze gaar zijn. Leg ze op een schaal en kwast ze in met 2 el granaatappelmelasse.
  3. Vijzel de laatste knoflook met wat zout tot een pasta. meng de tomaten met de knoflookpasta, 2 el olijfolie, 2 tl granaatappelmelasse en de basilicumblaadjes. Serveer ze bij de kip.



2 opmerkingen:

Marieke zei

Ik voegde de granaatappelmelasse toe aan de marinade. Oppassen voor verbranding op de BBQ, maar erg lekker! Dank voor dit recept.
Wij aten er geroerbakte Turkse spinazie met rode ui en za'atar en sumac en gepofte aardappel met yoghurt/bieslook/knoflook-saus bij. Was een goede combi.
Overigens lijkt 60 minuten op 180 graden mij erg lang.

Jannie zei

Lijkt me lekker die Turkse spinazie, die ga ik ook eens maken. Volgens het oorspronkelijke recept is de BBQ tijd 10 minuten per kant, dus dat klopt. Je hebt gelijk wat de oventijd betreft, die had ik uit een recept van Jamie. Ik ga het aanpassen