Makreel kunnen we met gerust hart eten, want daar zwemmen er gelukkig nog genoeg van in onze wateren, in tegenstelling tot kabeljauw en tonijn die steeds schaarser worden. De vis wordt hier gebakken als een steak en met een dressing die hem doet zingen - zegt Jamie.
Ingrediënten:
1 mok basmatirijst
zeezout en vers gemalen peper
4 x 170 gr makreelfilets zonder graat
1 citroen
1 lente-ui, fijngesneden
een paar takjes verse koriander, de blaadjes kleingesneden
de blaadjes van een paar takjes munt
eventueel 1 rode chilipeper, in dunne ringetjes
Saus:
1 teen knoflook, gepeld
1 cm verse gember
1 lente:ui
1 verse rode chilipeper
2 limoenen
de blaadjes van een paar takjes koriander
4 tl sesamolie
4 el sojasaus
2 tl vloeibare honing
extra vergine olijfolie
Bereiding:
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
- Maak de saus: neem een fijne rasp en rasp de knoflook, gember, lente-ui en chilipeper in een kleine kom. Rasp de limoenschil erboven, je hebt dan een lovely slurry, zoals Jamie zegt. Scheur er de korianderblaadjes boven, voeg de sesamolie, sojasaus, honing en het sap van de limoenen. Maak af met een flinke scheut extra vergine olijfolie en proef - je wilt een balans tussen zoet, zuur, heet en geur.
- Bak de vis: Zet de pan op het vuur en laat heet worden. Leg de makreelfilets erin met de velkant onder. Gebruik een spaan om de filets tegen de de bodem van de pan te drukken, zodat ze een mooi korstje krijgen. Bestrooi met zout en peper en rasp er citroenschil boven. Draai het vuur middelhoog en bak de filets in ongeveer 8 minuten. Draai de filets om en bak de andere kant een paar seconden.
- Serveer: verdeel de rijst over de borden, leg er de makreelfilets op en lepel er wat van de heerlijke saus over. Bestrooi met de lente-ui, munt, koriander en chilipeper.
Klik hier voor de video van nog geen 3 minuten |