Pagina's

donderdag 26 december 2019

Aardappels met Paddenstoelen en Mascarpone



Ingrediënten voor 2 personen:
350 gram aardappels (vastkokers)
150 gram oesterzwammen
2 1/2 eetlepel olijfolie
2 teentjes knoflook, gepeld en in plakjes
5 eetlepels mascarpone
2 eetlepels fijngehakte gemengde groene kruiden (peterselie, bieslook, lavas, wilde marjolein,bladselderij)
2 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Schil de aardappels, halveer ze overlangs en snijd beide helften in dunne plakjes. 
  2. Snijd grote oesterzwammen in twee of drie stukken, laat de kleine ongemoeid. 
  3. Kook de aardappels in ruim en gezouten water gaar in circa 12 minuten; de kooktijd is afhankelijk van de dikte van de plakjes aardappel. 
  4. Verwarm intussen de olijfolie in een ruime bakpan en fruit daarin op laag vuur de knoflook tot de plakjes aan weerszijden goudgeel zijn. Verwijder de knoflook. Draai het vuur hoog en bak de oesterzwammen, onder voortdurend omscheppen, in de hete olie tot ze iets kleur hebben gekregen. Bestrooi ze met wat zout. Draai het vuur laag, roer de mascarpone door de paddenstoelen en 2 eetlepels van het kookwater van de aardappels. 
  5. Giet de plakjes aardappels af en doe ze bij de oesterzwammen. Roer de Parmezaanse kaas en de groene kruiden erdoor en proef de saus op zout. Maal er veel zwarte peper over. Gebakken kalfsoester, kipfilet of varkenshaasje passen hier goed bij.
Recept Florine Boucher


dinsdag 24 december 2019

Salade met Champignons en Rucola



De rubriek "Maak je koelkast leeg" van Smulweb is ideaal als je inspiratie zoekt voor de restjes groenten waar je een bestemming voor zoekt. Zo kom je nog eens op andere combinaties, Voor een half doosje champignons, een half zakje rucola en een stukje gorgonzola vond ik dit recept.  Goed idee om de champignons 5 minuten te koken met de knoflook en daarna te overgieten met een dressing waar sojasaus in zit.

Ingrediënten voor 2 personen:
250 gr grote kastanjechampignons
rucola
Dressing:
Olijfolie
1 el citroensap
2 el sojasaus
3 knoflookteentjes (fijn)
Peper
Zeezout
Voor erbij: 
stukje brie, geiten- of kaas naar keuze

Bereidingswijze

  1. Was de champignons schoon en maak een inkeping in de vorm van een ster bovenaan de champignons. Breng water aan de kook, giet er een scheut olijfolie bij en kruid flink met peper en zout. Kook hierin de knoflookteentjes en de paddenstoelen ± 5 minuten. Giet af en haal de knoflook eruit.
  2.  Meng drie el olijfolie met het citroensap en de sojasaus. Hak de gare knoflookteentjes fijn en meng door de saus. Voeg eventueel peper toe; zout hoeft niet, want de sojasaus is al zout genoeg. Leg de rucola op een bord en schik daarop de champignons. Giet de dressing erover en leg er een puntje kaas naast.

maandag 16 december 2019

Oosterse Courgette-Paprikasoep





Van Rudolph van Veen, initiatiefnemer van Foodfirst.nl, werd deze soep gedemonstreerd bij Albert Heijn. Ik maakte hem thuis en vond hem lekker, hij is behoorlijk pittig.

Ingrediënten voor 2 pers:
1 ui
2 tenen knoflook
2 rode puntpaprika's
2 courgettes
2 tl garam masala
2 tl sambal oelek
2 el olijfolie extra vergine
1 liter kokosmelk
8 blaadjes basilicum
100 gr kastanjechampignons
1 tl paprikapoeder
eventueel limoen- of citroensap

Bereiding:
  1. Snijd de ui en knoflook fijn, snijd de paprika's en courgette in grove stukken.
  2. Verhit 1 eetlepel olie en bak de ui, knoflook, garam masala en de sambal ca. 3 minuten. Voeg de paprika en courgette toe en blus af met kokosmelk. Breng aan de kook en laat ca. 15-20 minuten zachtjes pruttelen.
  3. Snijd de basilicum grof en kastanjechampignons in reepjes en meng met 1 el olie en het paprikapoeder.
  4. Pureer de soep met een staafmixer fijn. Mocht de soep te dik zijn, voeg dan een beetje water toe. Breng de soep op smaak met zout en eventueel met een kneepje limoen- of citroensap.
  5. Garneer de soep met de gemarineerde champignons.


(Ik gebruikte 1 blik kokosmelk en de zelfde hoeveelheid bouillon van een blokje.)

zondag 15 december 2019

Kerstige Griesmeel-witte chocoladepudding met Cranberrysaus




Janneke Vreugdenhil vertelt in de NRC over de Kerst en samengestelde gezinnen. Wat ze eet als ze alleen met haar zoons is? Griesmeelpudding op de bank, maar dan in een luxe kerstuitvoering, met witte chocola, sinaasappel, kaneel en kruidnagel. Pudding verbindt.


Ingrediënten voor 4 personen (of meer):

Voor de pudding:
1 liter volle melk
2 repen citroenschil
100 gr griesmeel
60 gr suiker
een piepklein nufje zout
100 gr witte chocolade, fijngehakt

Voor de saus:
250 gr cranberry's
120 gr suiker
150 ml water
rasp en sap van 1 sinaasappel
1/2 kaneelstokje
2 schijfjes gember
2 kruidnagels

Bereiding:

  1. Laat de melk met de citroenschil langzaam tegen de kook aan komen in een wijde pan.
  2. Meng de griesmeel, suiker en het zout en strooi het mengsel al roerende in de kokende melk. Draai het vuur laag en laat de griesmeel in een paar minuten onder voortdurend roeren dik worden. Haal hem van het vuur. Vis de citroenschil eruit. Roe de fijngehakte witte chocolade erdoor,
  3. Spoel de puddingvorm om met koud water en droog hem niet af. Schenk de griesmeel in de vorm en strijk de bovenkant glad. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en laat de pudding vervolgens minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
  4. Breng voor de saus de cranberry's met alle overige ingrediënten in een pan aan de kook. Draai het vuur lager en laat 15 minuten zachtjes koken zonder deksel.
  5. Wrijf de cranberry's met de bolle kant van de lepel door een zeef en vang de saus op.
  6. Dompel de puddingvorm 20 tot 30 tellen in een bak heet water en stort hem op een schaal. Schenk de cranberrysaus over de pudding.

donderdag 12 december 2019

Indische Captains Dinner



Het recept voor Captains dinner zonder de traditionele bacon, balletjes of worst maar een beetje Indisch komt uit de Delicious. Ik vond het een heel smakelijk recept en aangenaam vegetarisch voor een tegenstribbelende vegetariër zoals ik (uitdrukking van Robin van Aziatische Ingrediënten), hoewel ik nog gehaktballetjes met pindasaus heb toegevoegd.

hoofdgerecht  voor 4 personen 
4 el zonnebloemolie
2 uien, in ringen

2 sjalotjes, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 blik tomatenpuree (140 g)
2 tl sambal oelek
2-3 el ketjap manis
2 zakken jonge kapucijners (à 400 g, diepvries)
6 eieren, hardgekookt
voor erbij: seroendeng en gebakken uitjes (potje), zoetzuur, bijv. augurk, Amsterdamse uien, zilveruitjes en kropsla met vinaigrette


Bereiding:
  1. Verhit in een koekenpan 2 el olie en bak de uiringen hierin lichtbruin en krokant. Verhit in een steelpan 2 el olie en bak hierin zachtjes de sjalot en knoflook glazig. Voeg de tomatenpuree en sambal toe aan de sjalot en bak 1 min. mee. Voeg de ketjap en 250 ml water toe en roer tot een gladde saus.
  2. Schep de kapucijners door de uiringen in de koekenpan en warm ze 5-6 min. goed door tot ze beetgaar zijn.
  3. Pel de eieren, leg ze in de pittige saus en verwarm 3-4 min. zachtjes.
  4. Schep de kapucijners op een voorverwarmde schaal. Schep de eieren met de saus in een ruime kom. Serveer de kapucijners en de eieren met schaaltjes zoetzuur, extra sambal, seroendeng en gebakken uitjes. Geef er de salade van kropsla bij.


Bereiden ± 25 min.

Tip van Janneke Philippi: “Bij de vegetarische variant vind ik de pittige eieren perfect aansluiten. Ik maak ze niet te pittig voor de tweeling en zet de sambal apart op tafel. Als ze in de keuken helpen, mogen ze nog een lepel pindakaas in de saus laten smelten.

zaterdag 7 december 2019

Gekaramelliseerde Lof met Spekjes en Peer op Aardappelpuree




Een heel lekker recept van Janneke Philippi , kookboekenschrijver en o.a. bedenker van recepten voor Delicious en andere tijdschriften. Zij heeft gezorgd voor de zoete recepten in de kersteditie van de Margriet en het feestdagen magazine voor Aviko (gratis te ontvangen via https://bit.ly/34Rq3zl ) en nog veel meer magazines. Een enorm productieve dame dus.

Ingrediënten hoofdgerecht (4 personen)
1 kg kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
50 g boter
250 g (scharrel)spekreepjes
1 flinke sappige handpeer
1 kg witlof
150 ml perensap
2-3 takjes rozemarijn
125 ml melk
Bereiding:

  1. Kook de aardappels in water met zout in 20 min. gaar.
  2. Smelt in een ruime koekenpan 25 g boter. Bak de spekreepjes ± 5 min. tot ze knapperig beginnen te worden. Halveer intussen de peer, verwijder het klokhuis en snijd hem in schijfjes.
  3. Halveer de witlof en snijd grote helften nogmaals tot kwarten. Bak de peer 2 min. met de spekjes mee. Schep de witlof erdoor en bak in 6 min. bruin aan. Schenk het perensap in de pan. Voeg de rozemarijn toe en draai het vuur hoog. Laat het perensap op hoog vuur inkoken en met de witlofsappen karamelliseren.
  4. Verwarm de melk met de resterende 25 g boter. Giet de aardappels af. Stamp of knijp de aardappels fijn. Schep de warme melk er luchtig door en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aardappelpuree over 4 borden en schep de witlof erop.


Bereiden ± 40 min.

Van de peer vind je niets meer terug, die is helemaal opgelost, maar de smaak zit in de lof.
In mijn grootste koekenpan passen 500 gram partjes lof naast elkaar.


donderdag 5 december 2019

Arepa's uit Colombia





Ik vond deze foto's op mijn fototoestel en ik vond de 'broodjes' er heel lekker uitzien, maar ik wist helemaal niet meer wat ik gemaakt had, tot ik het pak voorgekookte maismeel weer tegenkwam:



Het recept voor de arepa's staat op het pak en is heel eenvoudig:

Meng in een kom
2 cup P.A.N. voorgekookt maismeel met
2½ cup lauw water en
1 theelepel zout

Vulling: 
geraspte kaas en plakjes kaas
of
garnalen
of van alles wat je lekker vindt, zoals pulled pork of bruine bonen.

Bereiding:

Kneed 2 à 3 minuten tot het deeg niet meer aan je handen kleeft. Laat 5 minuten rusten.
Verdeel het deeg in 10 gelijke porties. Vorm een bal uit elke portie, maak je handen nat en vorm een dun rond broodje door de bal van de ene handpalm naar de andere handpalm te drukken (zie hier op 1 minuut)) of in de linker handpalm leggen en met de rechterhand al draaiende een broodje te vormen. Je kunt dikke en dunne broodjes maken; ik koos voor de dunne.
Vervolgens grill, frituur of bak je ze in een beetje olie of boter in de  koekenpan of in de oven tot ze goudbruin zijn.
Snijd ze open en vul ze. Verwarm ze nog even.

Met garnalen:
Kook de diepvriesgarnalen in kokend water tot ze roze zien.
Bak de arepa's, snijd ze doormidden en vul ze met de garnalen. Serveer ze met een dipsaus van bijvoorbeeld mayonaise met siracha of andere pittige saus.

De tweede variatie is met kaas:
Meng het deeg voor te bakken met een klontje boter en geraspte (mozzarella) kaas, ongeveer de helft aan kaas t.o.v. van het deeg. Bak hier de broodjes van. Snijd ze open en leg er een plakje kaas tussen. Bak ze nog even totdat de kaas smelt.

Website P.A.N


Arepas met gebakken witte kaas (soort haloumi) en room.




zondag 1 december 2019

Foe Yong Hai met Garnalen zonder tomatensaus




Volgens Kwoklyn Wan van het kookboek Chinese Takeaway is dit her oorspronkelijke recept. Niet een omelet, maar meer een slordig roerei. Als je alle ingrediënten bij de hand hebt, is het met een paar minuten klaar.

Ingrediënten:
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 1 kleine ui, in reepjes
  • 1 wortel, in dunne plakjes
  • 30 gram champignons, in plakjes
  • 12 rauwe gamba’s, gepeld en darmkanaal verwijderd
  • 1⁄2 theelepel zout
  • 1⁄4 theelepel witte peper
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 30 gram erwten
  • 1 theelepel sesamolie

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een wok op hoog vuur. Voeg de ui, de wortel en de champignons toe zodra de wok goed heet is en roerbak 1 minuut.
  2. Schep de gamba’s erdoor en roerbak nog 40 seconden. Voeg dan het zout en de peper toe en hussel alles door elkaar.
  3. Zet het vuur lager en roer de eieren en de erwten erdoor. Blijf rustig roeren zodat het ei kan stollen.
  4. Zet het vuur uit, voeg de sesamolie toe, roer door en serveer direct.