Pagina's

donderdag 10 februari 2022

Honing-sojakip met zoete chili-komkommer




Een heel makkelijk recept van Bill Granger

 Ingrediënten voor de kip: (4 personen)

 8 kippendijen (zonder bot en vel)

125 ml sojasaus

2 eetlepels plantaardige olie

2 eetlepels vloeibare honing

2 eetlepels droge sherry

1 teentje knoflook, geraspt

1 eetlepel geraspte gember

1 verse rode peper, fijngehakt

partjes limoen

verse koriander, grof gehakt

+ voor de komkommer:

3 verse rode pepers, fijngehakt

250 ml rijstazijn

2 theelepels zout

185 gr suiker

1 teentje knoflook, geraspt

1 komkommer, in blokjes/schijfjes


Bereidingswijze:

Kip:

Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar in een kom: sojasaus, olie, honing, sherry, knoflook, gember en chilipeper. Bedek de kip met de marinade en laat minstens 1 uur (maar liever een hele nacht) in de koelkast marineren.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

Haal de kip uit de marinade en leg de stukken in een braadslee. Bak de kip in 45 minuten gaar – draai de stukken regelmatig om en bedruip ze met de marinade. Zorg dat je uiteindelijk alle marinade gebruikt hebt.

Bestrooi de kip met de koriander en garneer met limoen. Serveer de kip met komkommer in zoete chilisaus.



Komkommer:

Roer alle ingrediënten voor de zoete chilisaus in een klein pannetje door elkaar: verse pepers, rijstazijn, zout, suiker en knoflook. Verwarm de saus op laag vuur tot de suiker is opgelost (roeren!) en breng het dan aan de kook. Laat 5 minuten heel zachtjes koken, draai het vuur uit en laat volledig afkoelen.

Serveer met de komkommer.

De hoeveelheden voor de marinade en de zoete chilisaus waren aan de zeer ruime kant; ik heb niet alle marinade kunnen gebruiken. De hoeveelheid chilisaus was genoeg voor twee keer de hoeveelheid komkommer.



maandag 7 februari 2022

Salade chèvre chaud (Salade met warme geitenkaas)

 



Ingrediënten voor 4 personen

3 sneetjes witbrood

olijfolie

400 g geitenkaas met korst (smalle rol)

2 takjes tijm

4 el honing

Dressing

20  frambozen

30 ml frambozenazijn

1 el franse mosterd

2 el honing

1  sjalot

70 ml olijfolie

Salade

100 g gemengde soorten slablaadjes

1  sjalot

2 stronkjes roodlof (of witlof)

50 g pijnboompitten

1 drupje olijfolie

1 bos kervel (eventueel)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de sneetjes brood in vieren. Besprenkel ze met wat olijfolie en bestrooi met zout en peper. Snijd de geitenkaas in plakken van circa een centimeter dik. Leg op ieder stuk brood een plak geitenkaas. Ris de tijmblaadjes van de takjes en strooi ze over de geitenkaas. Bak de toast en geitenkaas circa 4 minuten in de oven. Besprenkel daarna met honing.

Dressing

Meng voor de dressing de frambozen met de frambozenazijn, Franse mosterd en de honing. Pel en snipper de sjalot en voeg deze toe aan de dressing. Meng alles met de olijfolie tot een lobbige dressing. Breng op smaak met zout en peper.

Salade

Was en pluk en meng de slablaadjes. Pel en snijd de sjalot en voeg toe aan de sla. Pluk de roodlofblaadjes van de stronkjes en meng deze ook door de sla. Voeg wat dressing toe. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan met een drupje olie. Voeg wat zout toe aan de pitjes. Pluk de kervelblaadjes van de takjes.

Serveren

Verdeel de salade over de borden. Besprenkel met wat extra dressing. Leg de geitenkaas op toast erop. Bestrooi met de kervelblaadjes en pijnboompitten.

Gezien op 24Kitchen Estée Strooker





zondag 6 februari 2022

Sbrisolona Italiaanse Kruimelnotenkoek






In Noord- en Midden-Italië worden 29, 30 en 31 januari beschouwd als de koudste dagen van de jaar en deze dagen worden  'de dagen van de merel' genoemd.

De betekenis van deze naam gaat terug naar verschillende verhalen: één ervan vertelt over een merel met witte veren die zich onder een schoorsteenkap beschutte tegen de kou en zwart werd van het roet. Vanaf die dag waren alle merels zwart.

Bij traditionele dagen horen traditionele recepten, zoals de sbrisolona, het typische Mantuaanse dessert dat al in de zestiende eeuw door lokale boeren werd bereid. Hier drink je een glaasje Grappa bij. In Friuli en Veneto sprenkelen ze de grappa over de koek.

De noten-kruimelkoek kun je niet snijden, maar je breekt er een stuk met je handen af. Het recept is super simpel:

Ingrediënten:

125 gram meel (farina 00, zoals voor pizza)

75 gram heel fijn maismeel (polenta)

100 gram suiker plus een beetje om te bestrooien

100 gram zachte boter (of 60 gr boter en 50 gram reuzel)

100 gram geroosterde amandelen zonder velletjes of idem hazelnoten

1 eigeel

vanille

Rasp van een citroen

snuf zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160℃

Hak de noten met de hand of in een molentje, niet te fijn, er moeten nog onregelmatige stukjes in zitten.

Meng de twee soorten meel

Meng er de gehakte noten erdoor

Voeg de zachte boter toe,

De suiker,

Het eigeel, vanille, citroenrasp en zout erbij

Knijp alles met tussen je vingers tot een kruimelig geheel.

Bekleed een taartvorm van 22 cm of groter (de mijne heeft een bodem van 24 cm) losjes met het kruimeldeeg in een laag van 1,5 cm. Strooi er wat suiker over.

Bak een minuut of 35 in een oven op 160℃ tot de koek goudbruin is. Druk ter garnering vlak voor het einde wat ongepelde amandelen in de koek.

Laat afkoelen in de vorm.

Was lekker.