tag:blogger.com,1999:blog-21159872785719120272024-03-29T04:29:05.250+01:00Wat ik gegeten hebJanniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.comBlogger1872125tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-24100151386800448752023-08-14T05:35:00.000+02:002023-08-14T05:35:26.143+02:00De Gehaktballen van het team van De Librije Sinds ik deze gehaktballen in het jaar ??? maakte (de prijs per persoon was € 1,40) is dit men standaard recept. Met half om half gehakt kan het ook. Dat ik het nooit op mijn plaatste is waarschijnlijk omdat ik er nooit aan dacht om een foto van een gehaktbal te maken. Ingrediënten:(Op basis van 4 personen)400 g rundergehakt2 middelgrote eieren80 g paneermeel2 el grove Zaanse mosterd2 Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com7tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-6676836879211449642023-08-04T11:48:00.000+02:002023-08-04T11:48:06.243+02:00 Macaroni met ham en kaas Wat wil jij eten, vroeg ik aan mijn gast. Macaroni met ham en kaas. Ik kan mij niet herinneren dat ik dat ooit gegeten heb. Ook in mijn ouderlijk huis niet, waarschijnlijk omdat het Amerikaans is en niet Italiaans. Ik heb verse geblancheerde doperwten toegevoegd, om toch een 'bite' te geven aan het zachte gerecht.- Ingrediënten voor minstens 4 personen:450 g macaroni300 g gekookte ham (Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-54158969150064565452023-08-01T02:41:00.001+02:002023-08-04T14:02:05.115+02:00Epische Zomersalade van de BBC Perfect voor barbecues en buffetten, deze epische salade is een montageklus van prachtige ingrediënten - koken is niet nodig. Serveer hem met lamskebab voor een indrukwekkend zomerfeest.Ingrediënten;400 g zwarte bonen , uitgelekt2 grote handenvol babyspinazieblaadjes , grof gehakt500 g gemengde, in grote stukken gesneden gemengde ("heirloom") tomaten½ komkommer , in de lengte gehalveerd, Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-45423768868974739182023-07-23T03:19:00.000+02:002023-07-23T03:19:07.914+02:00De originele Cobb salade De Cobb salade is één van de grote klassieke Amerikaanse maaltijdsalades: De Waldorf salade die voor het eerst geserveerd werd in het Waldorf Astoria Hotel in 1896, de Caesar salade van restaurateur Caesar Cardini uit 1924 en de Cobb salade.De Cobb-salade werd geboren in de vroege uurtjes van een ochtend in Hollywood, Californië, in 1937 in het Brown Derby-restaurant. De eigenaar, Bob Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-90733670367992337282023-07-16T17:30:00.005+02:002023-07-16T17:30:24.795+02:00Gado Gado rolletjesDit recept voor knapperige, rijstpapierrolletjes van kookboekauteur en receptontwikkelaar Lara Lee is een interculturele twist op twee streetfoodiconen, de ene uit Vietnam en de andere uit Indonesië.De eerste inspiratiebron is de verfrissende Vietnamese gỏi cuốn, wat vertaald "saladebroodjes" betekent. Naast het populaire straatvoedsel worden ze thuis vaak in doe-het-zelfstijl geserveerd; gasten Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-85241103969291226782023-07-10T07:55:00.000+02:002023-07-10T07:55:09.941+02:00 Zomerstamppot Snijbonen en Saucijzen in Honing-mosterdsaus De Limburgse Janneke Philippi maakte deze stamppot met streekproducten voor het blad Delicious. Was lekker hoor, vooral voor een minder zonnige zomerdag.Ingrediënten• 1¼ kg kruimige aardappels geschild en in stukken• 75 gr boter• 4 saucijzen van Livar-varkensvlees op kamertemperatuur• 2 uien fijngesneden• 600 gr snijbonen in dunne reepjes• 175 ml melk• 1 el honing• 125 ml slagroom• 1-1½ Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-8372153896112452942023-07-06T02:41:00.000+02:002023-07-06T02:41:29.518+02:00Griekse Orzo Salade met FetaDit recept heb ik van de Griekse site My Greek Dish. Ik had verwacht dat de pastasoort orzo moeilijker verkrijgbaar zou zijn, maar het ligt gewoon bij mijn buurtsuper en Albert Heijn verkoopt het zelfs onder eigen merk. Ik had de biologische van AH, maar het lijkt mij die van de Griekse site van een groter formaat zijn, zoals die van Rummi die bij Jumbo ligt.Als je van plan bent om bijvoorbeeld Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-58016680879321283122023-07-01T15:48:00.000+02:002023-07-01T15:48:08.605+02:00Hollandse Haringsalade met BietjesHeerlijke zomerse maaltijdsalade met nieuwe haring. Staat in een mum van tijd op tafel.Aantal 4 personenTijd 25 minuten .Wat te drinken bij haringsalade? Moeilijk: vette vis en zure augurk. Ik kom nooit verder dan een jenever of korenwijn maar Jolanda Vos, vinoloog, komt met betere voorstellen:"De haringsalade smaakt romig, fris en smeuïg. De haring overheerst zeker niet. Wij dronken er een Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-2523399872508366402023-06-29T20:10:00.009+02:002023-06-29T20:13:06.734+02:00Salade met Asperges, Zalm en KwarteleiJolande Vos, van wie dit recept is, mengt rauwe zalm door de salade. Omdat ik geen visboer in de buurt heb met superverse sushimi zalm, heb ik de vis niet rauw, maar uit de airfryer en naast salade geserveerd.Ja, de aspergetijd is al weer voorbij, maar ik had nog geschilde verse ongekookte asperges in de diepvries. Je kunt de bevroren asperges zo in het kokende water doen en alleen de Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-67887909472712110192023-06-29T20:08:00.002+02:002023-06-29T20:11:25.372+02:00 Zalmfilet bereid met de heteluchtfriteuseEvenmin als de magnetron gebruik ik de airfryer om voedsel vanaf scratch mee te bereiden. Meestal wel om iets op te warmen wat in de oven is bereid. Dat kan een ovengerecht zijn, een gebakken visje, oud brood of een stuk appeltaart. Of om een paprika te roosteren. In ieder geval gebruik ik hem vaker dan de magnetron.Mijn zus was na nogal kritisch te zijn geweest op het apparaat wel heel lovend Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-90433371528824445382023-06-23T02:14:00.000+02:002023-06-23T02:14:04.648+02:00Salade van Makreel, Spek en Aardappelen (Nigel Slater)Het heeft vrijwel de hele dag geregend en de tuin is er zichtbaar dankbaar voor, alles staat er weer frisgroen bij. Gelijk had ik zin in iets anders dan de groene salades die ik de afgelopen tijd at. Zoals deze lauwwarme aardappel-makreelsalade. De aardappelen zijn het lekkerst als ze nog warm zijn, zodat ze de dressing absorberen.Voor 4 personen als licht hoofdgerechtIngrediënten:Voor de Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-50065115408435390452023-06-19T09:21:00.001+02:002023-06-19T09:21:38.045+02:00Albondigas (Spaanse gehaktballetjes) Ingrediënten:• 400 g gemengd gehakt• ½ tl gemalen kruidnagel• 1 tl gerookte-paprikapoeder• 1 bosje platte peterselie, fijngehakt• 75 g chorizo, in stukjes• 400 g tomatenblokjes, 1 blik• 2 el amandelschaafselErbij:• 300 g witte rijst• 2 buisjes saffraan à 05 g• 1 el kurkumaSla:• 1 krop romainesla• 2 el sherry- of rodewijnazijn• 100 g aioliVoorraad• 2 el olijfolie• 2 uien• 4 el extra vierge Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-32526037975923252752023-06-13T18:34:00.000+02:002023-06-13T18:34:07.034+02:00Spitskoolsalade met Mango Mijn zus schreef in haar blog dat ze deze salade uit het rijdschrift Koken en Genieten lekker vond; reden genoeg voor mij om hem ook te maken. Dus het door haar in het Frans vertaalde recept ging ik weer terugvertalen naar het Nederlands:Ingrediënten:1 spitskool 3 wortelen1 mangobieslook1 theelepel sambal oelek 2 el witte wijnazijn2 el sojasaus1 el honingzout en peper2 eetlepels Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-5958058544355034702023-06-10T19:58:00.002+02:002023-07-02T15:07:01.016+02:00Broodje Koreaanse Aardappelsalade Salad-ppang Bij het woord Koreaans denk je aan Koreaanse smaakmakers zoals Gochujang, Doenjang of tenminste aan sojasaus. Niets van dat alles, het zou zo een oer-Hollands slaatje kunnen zijn.Waarom dit slaatje zo lekker is? De aardappelen worden fijngewreven tot een pasta. De piepklein gesneden groenten worden niet gekookt, maar rauw door de aardappelpuree gemengd, nadat ze eerst in een schone Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-17815916917710321482023-06-08T21:53:00.001+02:002023-06-09T16:32:40.140+02:00Torta de Aceite, Spaanse Cracker met Olijfolie, Suiker en Anijs gemaakt van een Tortilla Toen ik gisteren de tortilla's bakte voor de tostada's en zag hoe ze in de olie mooi opbolden, deden ze me denken aan de Spaanse tortas de aceite.Ik had daar ineens zo'n zin in gekregen dat ik de volgende dag naar de Jumbo en AH ging om ze kopen. Maar beide hadden ze niet meer, blijkbaar uit het assortiment gehaald.Zodoende ging ik experimenteren met de ongebakken Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-65125269253328665222023-06-07T01:12:00.000+02:002023-06-07T01:12:24.714+02:00Tostada met Guacamole, Mango en Limoensalsa Een heel lekker gerechtje met gebakken tortilla's. Ik gebruikte hier tortilla's van 18 cm. In plaats van zwarte bonen uit blik nam ik een miniblikje beluga linzen.Ingrediënten:(Zonnebloem)olie om in te bakken8 medium tortilla wraps1 stevige mango4 el olijfoliegerookt paprikapoeder (pimentón de la vera) naar smaak3 avocado's3 limoenen 4 warmgerookte zalmfilets à 125 gram (Lidl)250 gr Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-20537182610369826622023-06-05T19:26:00.001+02:002023-06-05T19:26:58.952+02:00Duivelse kippendijtjes Ingrediënten voor de coscette di pollo al diavolo :• 4 kippendijen• peper en zout• olijfolie• 2 teentjes knoflook• peterselie• rozemarijn• 1 eetlepel rozijntjes• 2 eetlepels Parmezaanse kaas• basilicum• 2 rode pepers• 8 plakken pancettaBereiding:1. Verwarm de oven voor op 200 ˚C.2. Doe 5 eetlepels olijfolie in een kom. Snijd de rode peper in de lengte doormidden en snijd er dunne Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-79906896202475055992023-06-03T00:39:00.002+02:002023-06-03T21:37:18.324+02:00Flat iron steak met salsa verdeVolgens Jamie Oliver is flat iron steak zijn favoriete biefstuk en die bovendien nog een stuk voordeliger is dan andere biefstukken. De prijs van de flat iron steak is op het ogenblik 28,- per kg, terwijl die van de entrecôte, ribeye en black angus ongeveer 35,- per kg bedraagt. Alleen de bavette, ook heel lekker, is iets voordeliger, zo'n 25, per kg.Wat is flat iron steak? Volgens Meatlovers is&Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-72922155214838796812023-05-31T12:25:00.001+02:002023-06-01T00:41:40.564+02:00Salade met Gemarineerde Champignons en Aardappeltjes met Ansjovis De klassieke Salade Niçoise heb ik deze keer met extra champignons en aardappels met ansjovis erop gepresenteerd. Gemarineerde champignonsIngrediënten:1 bakje champignons 2 eetlepels olijfolie2 teentjes knoflook1 deciliter witte wijn2 eetlepels citroensap1 laurierblaadje5 zwarte peperkorrelsBereiding:Poets de champignons schoon. Snij ze doormidden als ze groot zijn.Verhit de Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-37447183267835397032023-05-26T23:24:00.002+02:002023-05-26T23:24:13.474+02:00Ei-Aspergesalade Janneke Philippi vertelt in De Limburger: 'Tijdens het schillen snoep ik vaak al van een stukje rauwe asperge. De frisse smaak van de aspergesappen is ook wat het goed doet in de eiersalade van vandaag. Hoe langer je de salade laat staan, hoe meer sappen uit de asperge in de salade trekken en hoe zachter de beet van de knapperige aspergestukjes wordt. Serveer de salade als lunch Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-63509721312383824332023-05-23T02:23:00.007+02:002023-05-23T16:22:14.504+02:00Eton Mess met aardbeien en 'Dronken' Eton Mess met LimoncelloJanneke Phillippi gebruikt een restje mascarpone vaak als basis voor een eenvoudig toetje: klop voor 2 personen met de mixer 125 gram mascarpone met 75 nl slagroom, 1 eetlepel suiker, 1 zakje vanillesuiker en een scheut limoncello tot een stevige, schepbare crème. Serveer met vers fruit. Ik verbrokkelde nog een grote citroenmeringue en schepte deze door de crème. Het schuim is al heel zoet,Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-18822076752172328412023-05-10T15:54:00.003+02:002023-05-10T15:54:58.454+02:00Traybake met Garnalen, Tomaatjes, Spinazie en FetaPortie voor één persoon Garnalen met tomaatjes, spinazie en feta uit de BakplaatbijbelDelicious schrijft: 'Dit recept uit Janneke's kookboek Bakplaatbijbel is lekker met witte rijst of pitabrood.Je kunt blind vertrouwen op Jannekes recepten, want die zijn makkelijk te maken én je oogst er altijd succes mee. Als geen ander verstaat ze de kunst om met een simpele draai van gewone ingrediënten Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-14178831568053268352023-05-09T01:02:00.003+02:002023-05-23T19:35:49.186+02:00Jamie Oliver's Coronation Chicken voor King Charles III De originele Coronation Chicken, de kronings kip-kerriesalade uit 1953 heb ik hier beschreven. Jamie maakt er nu een modernere en lichtere versie van.Jamie zegt: “Wat is een betere manier om de kroningsviering te markeren dan met mijn kijk op deze retro schoonheid? Ik maak er graag een heerlijke salade van, maar je kunt ook alles bij elkaar serveren als epische spread, of de losse Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-2416387546931771282023-05-08T01:15:00.005+02:002023-05-09T15:41:59.057+02:00Kroningsquiche Charles III Als je echt het gevoel wilt hebben dat je aan het dineren bent alsof je deel uitmaakt van The House of Windsor, moet je serveren wat koning Charles III, koningin Consort Camilla en hun gasten hebben genoten tijdens hun officiële kroning Grote Lunch. (Voor niet-ingewijden: de Big Lunch wordt sinds 2013 gesponsord door Queen Consort Camilla en het doel is om voedsel te gebruiken als middel omJanniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-2115987278571912027.post-54309115785850039992023-05-06T00:35:00.000+02:002023-05-06T00:35:10.232+02:00Paddenstoelengalette Ingrediënten voor 6 personen:Voor het deeg• 300 g bloem• 180 g koude boter• 1 tl suiker• ½ tl fijn zeezout•100 ml ijswaterVoor de vulling: 700 g gemengde paddenstoelen1 ui takje rozemarijntakje tijmtakje dragon1 teentje lookboterhandje walnoten, grofgehaktpeper en zout1 el mosterd 1 eigeel, losgekloptBereiding:Veeg de paddenstoelen voorzichtig schoon. Snijd grote exemplaren Janniehttp://www.blogger.com/profile/03908576664240352760noreply@blogger.com0