Ingrediënten:
1 parelhoen van een kilo, verdeeld, borstjes apart
zout, peper
150 gram katen- of gerooktspek in blokjes
200 gram verse kleine uitjes of sjalotjes
750 gram zuurkool uit het vat
wat olie (of boter)
5 jeneverbessen
1,5 dl droge witte wijn
evt wat water
Bereiding:
- Bak in een stoofpan de stukken parelhoen aan in de olie. Houd de borstjes apart, die gaan er wat later in een koekenpan.
- Als ze wat kleuren katenspek en uitjes er bij en meebakken.
- Doe daarna de zuurkool er bij, roer alles goed door elkaar en overgiet met wijn en evt. wat water.
- Zet weer op en laat 20 minuten stoven.
- Braad ondertussen de borstjes op een hoog vuur rosé in een koekenpan. Verdeel ze in een paar kleinere stukken.
- Als de 20 minuten voorbij zijn, doe ze bovenop de zuurkool en laat nog tien minuten mee stoven.
- Roer voor het opdienen een paar eetlepels crème fraîche door de zuurkool.
Het vel van de hoen of kip wordt met dit soort bereidingen altijd weer zacht en oneetbaar, maar het aanbakken geeft wel smaak aan de zuurkool.
P.S.: De tweede dag is het nog lekkerder.
P.S.: De tweede dag is het nog lekkerder.
Ik gebruik altijd parelhoenderbouten of -supremes. Ik bak ze even aan in de pan en doe ze in een ovenschaal. In het bakvet smoor ik wat appelschijfjes die ik afblus met calvados en vervolgens onder de parelhoen leg in de ovenschaal en samen de oven in doen. Bevalt zo goed, dat wij eigenlijk nooit meer iets anders doen met zuurkool.
BeantwoordenVerwijderenLijkt me heel goed idee. Ga ik de volgende keer ook zo doen!
BeantwoordenVerwijderen