Het is lekker en vergt niet veel voorbereiding. Kan een dag van tevoren klaargemaakt worden. Oventijd ongeveer 5 uur. |
Ingrediƫnten voor 6 personen
3 el olijfolie
60 g pancetta of ongerookt spek
2,5 kilo ossenstaart, in stukken
4 kruidnagels
3 kleine uien
3 teentjes knoflook
1/2 l witte wijn
2 pakken van 400 g gezeefde tomaten (passata)
8 stengels bleekselderij
50 g extra bittere chocola
evt. 2 el pijnboompitten
evt. 2 el rozijnen
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 C.
- Bedek de bakplaat met bakpapier en leg er de stukken ossenstaart op.
- Leg daarnaast de doorgesneden ui, bestoken met de kruidnagels, met de snijkant naar beneden op een stukje aluminiumfolie.
- Haal alles na 30 minuten uit de oven en bestrooi met peper en zout.
- Draai de ovenstand terug op 150 C.
- Neem een braadpan en bak de pancetta en de gesnipperde knoflook.
- Voeg de ossenstaart en de uien toe.
- Giet na een paar minuten de wijn erbij en de gezeefde tomaten.
- Leg een stuk ingevet stuk bakpapier op het vlees, dan drogen de stukken die boven de saus uitsteken niet uit.
- Doe de deksel op de pan en zet hem in de oven.
- Laat daar staan tot de ossenstaart heel zacht is geworden, dat duurt drie tot vier uur. Keer het vlees in die tijd af en toe om.*
- Snijd de bleekselderij in stukken en duw die in de saus. Laat een half uurtje stoven.
- Voeg na twintig minuten de chocola toe en, desgewenst, de pijnboompitten en de rozijnen.
*Het is voor de smaak het beste om de stoofschotel nu af te laten koelen en morgen verder te gaan (dat duurt nog een half uur). Maar wie daar geen gelegenheid voor heeft gaat meteen verder. Schep het (gestolde) vet zoveel mogelijk van de saus en breng indien nodig de stoofschotel weer zachtjes aan de kook.
Recept van Patricia Wells
Gegeten met aardappelpuree en spruiten met verse zilveruitjes en balsamico.
Risotto zou er ook goed bij gesmaakt hebben. Of gewoon met stokbrood om in de saus te dopen.
Foto's zijn door de condens onduidelijk.
Risotto zou er ook goed bij gesmaakt hebben. Of gewoon met stokbrood om in de saus te dopen.
Foto's zijn door de condens onduidelijk.
Lijkt een beetje op mijn recept wat betreft de bereiding : voorbakken in de oven en daarna lang sudderen onder een stuk papier. Verder doet het me denken aan het recept van wildzwijn met chocola, pijnpitten en rozijnen dat we een keer bij jou hebben gegeten. Toen had ik vlees van wildzwijn meegenomen uit Frankrijk.
BeantwoordenVerwijderenJa, het is al een oud recept, maar het valt me op dat je het ineens overal tegen komt: 'dek het vlees met papier af.' Een tijdje geleden was het: 'bak de uien aan en strooi er gelijk zout bij,dat ontrekt het vocht.'
BeantwoordenVerwijderen