Maria in Kotchikade, Sri Lanka. Zij gaf mij het recept voor de dahl en de vis. |
Mijn poging |
.
Wikipedia: Dahl (soms dal geschreven, of
daal, of dhal) is een gerecht uit deIndiase keuken gemaakt van peulvruchten (gedroogde linzen, erwten of
bonen) die ontvliesd en gebroken zijn. De peulvruchten worden met kruiden en
specerijen tot een soep of brij gekookt, die dahl genoemd wordt. Het gerecht
wordt vaak gecombineerd met groenten. Men serveert er groenten en rijst bij, en
de plaatselijke soorten brood zoals roti, chapati of naan.
masoor dahl - rode linzen
toor dahl, tuvar dahl of arhar dahl - oranje linzen - in het Engels “pigeon
pea” of “red gram”
chana dahl - kikkererwten
moong dahl - mungboon – in het Engels "green gram"
urad dahl - mungboon – in het Engels "black gram"
Lobya Dahl - rode bonen – die we beter kennen als chilibonen
En dan heb je natuurlijk ook nog Roald Dahl van o.a. Sjakie en de
chocoladefabriek met in de verfilming Johnny Depp in de hoofdrol. Ook altijd
lekker.
Ik dacht altijd dat dahl linzen waren - had ik me eerst maar even
ingelezen. Na een half uur in de toko allerlei soorten in handen gehad te
hebben - er stond verder geen Engelse uitleg bij - nam ik de gele maar, de Toor
dahl. Volgens de verpakking moet je ze eerst een half uur weken, en dat is ook
zeker aan te raden.
Recept van Maria:
yellow lentils
onions,
finely sliced
green
chilis, finely sliced
Yellow powder (turmeric-geelwortel – kurkuma)
curry leaves
bouillonblokje
1 cup coconut milk
Alles in de pan
met een beetje water. Even laten koken en dan de kokosmelk erbij.
Dit recept voor
Sri Lankan Dal stond in de New York Times en ik heb dit gemaakt omdat het
recept wat preciezer is. Was erg lekker.
Voor
6 personen:
1/2 eetlepels kokosolie of arachideolie
1 kleine ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 takje curry bladeren, bladeren ontdaan van steel
4-5 gedroogde rode pepers
1 theelepel zwarte mosterdzaadjes
1 1/2 kopjes
chana dahl (gele spliterwten), afgespoeld en uitgelekt
1 theelepel kurkuma
1 2-inch stuk
kaneelstokje
2 kruidnagels,
geplet in een vijzel
2 kardemompeulen,
licht gekneusd in een vijzel
1/2 theelepel
fenegriek zaad
1 3/8 kopjes
kokosmelk
Zeezout
Bereiding:
- Zet een grote pan op matig vuur en verhit de olie. Voeg ui en knoflook toe, bak nog 2 minuten. Voeg curry bladeren, pepers en mosterdzaad toe, bak gedurende 1 minuut.
- Voeg dan de dal, kurkuma, kaneel, kruidnagel, kardemom, fenegriek en 1 1/2 kop (350 ml) kokosmelk toe. Roer er 2 1/2 kopjes water door. Dek af en zet het vuur laag. Sudderen tot de dal is zacht is, 30 tot 40 minuten. Voorkom dat de linzen aan de bodem plakken, voeg indien nodig een kleine hoeveelheid water toe.
- Wanneer de dahl zacht is, voeg je de resterende 1/4 kop kokosmelk toe. Breng op smaak met zout.Verwijder kaneelstokje en serveer warm.
Recept voor de vis staat hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten