Aandoenlijk waren
ze, die jonge rode bietjes met de mooie rode stelen en het frisse groene loof. "Het
zijn de eerste bietjes van het jaar", zei de aardige groentenjongen als
een trotse jonge vader. Ik dacht, als ik een bietje was, zou ik lekker
onder de grond gebleven zijn; -13 was het vannacht.
Van dat jonge
grut ga je natuurlijk geen bietensalade hakken. Dat doe je met de ouwe. Voor
het jonge kroost zocht ik een mooi wiegje van glas en legde op de bodem een
matrasje van grof zout. Ik waste de bietjes en knipte de bladeren af, maar
liet een stukje van de stelen zitten, de navelstreng zal ik maar zeggen. Ik
legde elk bietje voorzichtig op hun matrasje en stopte ze lekker aan alle
kanten in met nog meer grof zout. Waar het bietje boven het schaaltje uitkwam,
kleide ik er piramide van zout omheen. Dat kleien gaat gemakkelijker met een
losgeklopt eiwit door het zout .
Toen
legde ik ze in de oven op een behaaglijke temperatuur van 180º. Na ongeveer anderhalf uur
maakte ik ze wakker en liet je ze een een minuut of 10 bijkomen.
Bietje in zoutkorst en haring |
Ingrediënten:
3 à 4 bietjes
500 gr grof zout*
1 eiwit
Tip: Grof zout kost in Frankrijk minder dan 10 ct per halve kilo.
Hoe smaakte het? wat is het effect van de zoutkorst op de smaak van de bietjes?
BeantwoordenVerwijderenAnit, het geeft een mooie volle smaak, ik vond ze erg lekker. Je kunt ze natuurlijk ook allemaal tegelijk in een grote schaal doen. Maar als ik 5 Euro voor een pond zou moeten betalen, zou ik het niet doen.
BeantwoordenVerwijderen