Surinaamse snijbonen |
Als Helga langs komt, hebben wij het altijd over koken. Helga is geen blonde Duitse met vlechten, maar een Surinaamse met kroeshaar. Zij draait haar hand er niet voor om om voor 60 man pasteitjes en kip te maken. Zij is de kok en de matriarch van haar hele familie, want regelmatig wordt ook vanuit Suriname haar raad en hulp gevraagd. Ik vroeg haar iedere keer naar haar favoriete Surinaamse recepten en vandaag gaf ze me haar oude kookboekje De Surinaamse Keuken van uitgeverij Elsevier cadeau; ze had het niet meer nodig want ze kent recepten uit haar hoofd.
Ingrediƫnten:
750 gr - 1 kg snijbonen
20 gr boter
1 ui
1 tomaat
1 teen knoflook
peper, zout
1 bouillonblokje
1 theel. suiker
water
Bereiding:
- Was en snijd de boontjes klein.
- Bak de gesnipperde ui in de hete boter, voeg stukjes tomaat en uitgeperste knoflook toe.
- Doe, als de ui lichtbruin is, de boontjes erbij en roerbak deze ca. 2 minuten.
- Voeg zoveel water toe tot de groente net onderstaat en roer er bouillonblokje, zout en peper en suiker door.
- Giet alles af en serveer met rijst.
Alle vlees- en vissoorten kunnen hierbij worden geserveerd.
Gegeten met Surinaamse gehaktballen.
Toen ik Helga de foto liet zien zei ze: 'Ja, het is wel goed, maar ik snij ze niet, maar breek ze in stukjes of ik maak met een dunschiller lange slierten van de bonen'.
Lijkt mij heerlijk. Bij het kookvoorschrift mis ik iets. Er staat bij punt 4 dat je er water bij moet doen en bij punt 5 dat je het moet afgieten. Ik zou denken dat je de snijbonen moet koken tot ze beetgaar zijn o.i.d. Kan dat kloppen of zit ik er helemaal naast?
BeantwoordenVerwijderenHallo Tom,
BeantwoordenVerwijderenIk ben de zus van degene die deze blog heeft geschreven. Zij is in december 2023 overleden.
Ik denk dat het vocht nodig is om de boontjes te garen, en als de boontjes gaar zijn kan je eventueel teveel vocht afgieten. Zo zie ik dat.