Pagina's

vrijdag 5 september 2014

Omelette Napoléon




Mijn minivariant met 3 eitjes van de omelet Napoleon.


Het verhaal gaat dat Napoleon, ergens in het begin van de 19e eeuw met zijn troepen op doorreis door Frankrijk, besloot te overnachten in het stadje Bessières, niet ver van Toulouse.  De lokale herbergier serveerde een smakelijke kaasomelet. Daar was de kleine keizer zo van gecharmeerd dat hij opdracht gaf alle eieren in het plaatsje bij elkaar te scharrelen en er een giga-omelet voor al zijn manschappen mee te bakken.
Sinds 1973 wordt op tweede paasdag er in Bessières een giga omelet gebakken. De laatste was van 15000 eieren.


Ingrediënten:
8 eieren
½ rolletje geitenkaas
½ zakje geraspte Parmezaanse kaas
½ bosje bieslook
16 kerstomaatjes
1 teentje knoflook
1/3 groentenbouillontablet
scheutje witte wijn
olijfolie


Bereiding:
  1. Pel de knoflookteen, snipper de bieslook, snij de kerstomaatjes in plakjes en het halve rolletje geitenkaas in dunne schijfjes.
  2. Breek de eieren in een ruime kom, kruimel er de 1/3 bouillontablet bij, pers het knoflookteentje er boven uit en klop de eieren schuimig met de mixer.
  3. Meng de Parmezaanse kaas er door, plus een klein scheutje witte wijn en de bieslook.
  4. Verhit een scheut olijfolie in een ruime koekenpan met anti-aanbaklaag en giet het eiermengsel erin. Haal de pan van het vuur, verdeel het eiermengsel goed over de bodem en beleg het gelijkmatig met de plakjes geitenkaas en de schijfjes tomaat. Zet de pan terug op het vuur, laat even aanwarmen en draai het vuur dan laag. Schudt de pan af en toe heen een weer terwijl de omelet gaar wordt, zodat die niet vastkleeft. Controleer de bruintegraad door met een vork of mes de zijkant op te tillen en eronder te gluren: goudbruin is de bedoeling.
  5. Zet de oven intussen op de grillstand. Als de grill gloeit, en de omelet aan de onderkant goudbruin en aan de bovenkant nog een beetje zompig is , de pan van het vuur halen en vlak onder de grill schuiven om een paar minuutjes na te garen. Als ook de bovenkant goudbruin is en de kaas gesmolten, is ie klaar.
Kan zowel warm als koud gegeten worden, dus dat wat overblijft een dagje in de koelkast bewaren is ook geen probleem. 


Bron: Kijk, Zuid-Frankrijk en au Pays de l'Ours

Geen opmerkingen:

Een reactie posten