Onno Kleijn, de kookboekenschrijver die ook de recepten voor de Volkskrant mede verzorgt, is ook op de koolhydraatarme toer. In plaats van pasta en aardappelen heeft hij voor deze soep gepureerde witte bonen bedacht. Zijn ook koolhydraten, maar dan de goede, langzame soort met veel eiwitten.
Het lekkerst wordt de soep met gedroogde bonen te weken en te koken.
Ingrediƫnten voor zeker 8 porties:
20 g gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini)
2 uien, grof gesneden
3 stengels bleekselderij, in plakjes
1 winterwortel, kleingesneden
genoeg olijfolie extra vergine
2 tenen knoflook, geplet
½ groene kool, grof gesneden
1 of 2 takken rozemarijn
paar blaadjes salie
4 bouillonblokjes, paddenstoel of groente
3 blikken Ć 400 ml zwarte, witte of borlottibonen
Bereiding:
- Week het eekhoorntjesbrood 15 minuten in wat heet water, knijp het uit en hak het fijn. Bewaar het weekwater.
- Bak de ui, bleekselderij en wortel een minuut of 3 in een scheut olijfolie. Bak de knoflook en het eekhoorntjesbrood 2 minuten mee. Doe er 1,5 liter water, het paddenstoelenweekwater en de bouillonblokjes bij, breng aan de kook en laat zachtjes 10 minuten garen.
- Voeg de kool en rozemarijn toe en kook nog eens 15 minuten.
- Pureer daarna 2 blikken bonen met hun vocht en voeg toe aan de soep, samen met het andere blik. . Warm goed door, breng op smaak met peper en zout en serveer. Schenk een gulle sliert olijfolie over. Opeten zonder te roeren.
Recept van Onno Kleijn
Geen opmerkingen:
Een reactie posten