Pagina's

vrijdag 16 januari 2015

Siciliaanse pompoenstoof met kikkererwten van Jamie Oliver



Een recept uit het boek Bespaar met Jamie.
Hou rekening met de tijd om de pompoen schoon te maken en in blokjes te snijden, dan 40 minuten in de oven en nog 40 minuten pruttelen.


Voor 4-6 personen
1 flespompoen (ongeveer 1,2 kilo)
olijfolie
 2 uien
 ½ bosje verse koriander (15 g) of peterselie
40 g rozijnen
 1 tl kaneel
 ½-1 tl gedroogde chilivlokken
 50 g gemengde olijven, met pit
 1 blik van 400 g tomatenblokjes
 1 blik van 400 g kikkererwten
 1 groentebouillonblokje
 1 mok (320 g) couscous

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 °C/gasovenstand 5.



  1. Schil de pompoen met een dunschiller, snijd  het vruchtvlees in blokjes van 3 cm. Verdeel ze over een grote bakplaat of braadslee, hussel ze met een beetje olie door elkaar, strooi er een snufje peper en zout op en zet ze 35-40 minuten boven in de oven of tot ze goudbruin en gekaramelliseerd zijn.
  2. Pel intussen de uien, snijd ze grof en doe ze met een scheut olijfolie in een braadpan op laag vuur. Snijd de koriander (of peterselie) steeltjes fijn en doe ze met de rozijnen en het grootste deel van de kaneel en de chilivlokken bij de uien. Bak het geheel 20 minuten met het deksel op de pan, roer af en toe en voeg eventueel scheutjes water toe. 
  3. Roer de stukjes pompoen als ze gaar zijn door de uien.
  4. Plet de olijven, haal er de pitten uit en doe ze met de tomatenblokjes en kikkererwten (met vocht en al) bij het pompoenmengsel. Verkruimel er het bouillonblokje bij, giet 500 ml kokend water in de pan, draai het vuur halfhoog en laat het gerecht terwijl je af en toe roert 40 minuten (zonder deksel) pruttelen of tot het heerlijk dik is, maar niet helemaal droog.
  5. Doe ongeveer 15 minuten voordat de stoof klaar is de couscous in een kom, giet er zo veel kokend water bij dat de korrels onder staan, leg een bord op de kom en laat ze 10 minuten hun ding doen. Schep de couscous om tot die luchtig is, voeg peper en zout naar smaak toe en kieper hem op een grote schaal. Schep er de pompoenstoofpot over.

De stoofpot niet te droog laten koken, want een beetje vocht over de couscous is wel lekker.

Jamie zegt verder de schillen en de pitten te roosteren met de rest van de kaneel en chilivlokken en een snufje peper en zout  en daarmee de schotel te garneren. Ik vond ze erg taai en heb ze niet geserveerd.

P.S. Ik had de schilletjes en de pitten in de oven laten liggen en de volgende dag waren ze wel bros. Ik heb ze opgepeuzeld bij een glaasje.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten