Pagina's

zondag 15 februari 2015

Chinese kip in sojasaus 'drie kopjes kip' . Een feestelijke Chinese maaltijd






Het is Chinees Nieuwjaar en dat vieren we met de traditionele 'Drie kopjes kip'  三杯 sān bēi jī 
Origineel gerecht uit Ningdu in de provincie Jiangxi (zuid westen van Shanghai). Dit is een vrij eenvoudige recept. Oorspronkelijk neemt men één kop Chinese rijstwijn, één kop sojasaus en één kop sesamolie of reuzel. Maar omdat onze kippen veel vetter zijn, gebruiken we hier minder olie.

Het 100% Chinese menu  met niet al te veel werk bestaat uit:

Serveer het zoals in China: geen gangen, maar alles op tafel.


Ingrediënten kip in sojasaus:
850 gr kip in stukken gesneden
2 dl Chinese (ShauXing) rijstwijn of Pale Medium Sherry
1,5 dl lichte sojasaus, bijv. Pearl River Bridge light of van Lee Kum Kee
0,5 dl donkere sojasaus bijv. Pearl River Bridge dark
0,5 dl sesamolie
zonnebloemolie
20 gr verse gember
4 tenen knoflook, gepeld
20 gr kandijsuiker
2 st steranijs
een beetje 5-kruidenpoeder
een beetje peper


Bereiding:

  1. Giet de olie in een diepe maar niet te wijde pan. Bak de stukken kip in gedeeltes.
  2. Snij de gember in stukjes.
  3. Wanneer de stukken kip lichtbruin zijn de gember, de hele knoflooktenen en de steranijs toevoegen en 1 minuut meebakken.
  4. Voeg de Chinese wijn, de twee soorten sojasaus, de kandijsuiker, de 5-kruidenpoeder en een beetje peper toe. Draai het vuur laag en laat met de deksel op de pan 30 minuten sudderen.
  5. Draai het vuur hoger en laat al roerend de saus wat inkoken., maar niet te veel, anders wordt het te zout. Voeg de sesamolie toe. Meng opnieuw.
  6. Garneer met wat blaadjes koriander of Aziatische bieslook.
Er bleef veel saus over. Met water aangelengd, geweekte gedroogde Chinese paddenstoelen erbij, bamboescheuten, wortel in smalle reepjes gesneden, lente-uitjes, een restje kippenvlees, zoete chilisaus en nog een beetje Chinese rijstazijn werd het een heerlijke pikante zoet-zure soep.




Recept van Recettes d'une Chinoise


Geen opmerkingen:

Een reactie posten