Japanse kipgehaktballetjes |
Tsukune zijn schattige, gegrillde Japanse gehaktballetjes (soms aan een stokje), gemaakt van kippengehakt en afgelakt met glanzende tare (een lekker zoetzout ketjapachtig, stroperig sausje van sojasaus, mirin en sake). Een crowdpleaser, makkelijk te maken en misschien leuk voor op de bbq deze zomer, al zou ik dan oppassen met de natte ingrediënten, want het mengsel kan een beetje aan de natte kant uitpakken.
TSUKUNE voor 2-4 personen
De saus (in het Japans: tare)
1/4 cup Japanse sojasaus (zoals Kikoman)
1/4 cup mirin (zoete rijstwijn)
1/8 cup sake (Japanse rijstwijn)
1/8 cup water
1 tl (bruine) suiker
Breng in een (steel)pannetje aan de kook en laat zachtjes tot de helft
inkoken tot een beetje stroperig goedje.
Zet klaar voor gebruik.
De gehaktballetjes
400g kipgehakt
1/2 el geraspte, verse gember
2 fijngesnipperde lente-uitjes
1 el Japanse sojasaus of tamari
1 el mirin (zoete rijstwijn)
1 tl sesamolie
1/3 ei
1 tl maïzena
Extra om te dippen 1 kakelverse eierdooier (heb ik niet gedaan)
Bereiding:
Meng & kneed het gehakt, de gember en lente-ui flink door tot je
een elastisch deeg krijgt. In tegenstelling tot Westerse gehaktballen horen
Aziatische gehaktballen een beetje “rubberig” te worden en dat krijg je als je
flink mengt. Als je denkt dat de structuur goed is voeg je de rest van de ingrediënten
toe en mengt die er iets rustiger doorheen. Draai, kwak of spuit met een
spuitzak kleine, platte balletjes van 2 cm of grotere van 4 cm doorsnee en bak
die in wat olie op matig vuur, heel rustig gaar en bruin. Als je veel olie
gebruikte giet je die nu beter eerst af. Giet dan de tare (saus) over de
balletjes en laat die zo nodig al bubbelend nog wat extra indikken tot de
balletjes een mooie, glanzende coating krijgen. Wat extra lente-uitjes erover
en dippen in een rauwe eierdooier. Lekker met rijst en spinazie.
Recept overgenomen van Aziatische ingrediënten. die het weer uit dit boek heeft:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten