Recept voor 2 personen.
Meng samen in een bakje:
2 el zwarte boontjes (gespoeld
en grof gehakt)
1½ el fijngehakte knoflook (1 à
2 teentjes)
1 el fijngehakte of geraspte
verse gember
Verdeel dit mengsel over:
2 zalmfilets of moten (gespoeld en
drooggedept)
Leg de zalm op individuele bordjes.
Vlak voordat deze bordjes de stoompan in gaan besprenkel je ze met
1½ el Shaoxing rijstwijn
1 el lichte sojasaus
Stoom de zalm in een stoompan tussen de 8 en 10 minuten mooi
rosé, liever niet doorbakken (zie: foto). Haal de bordjes uit de stoompan en
verdeel over de zalm:
3 el fijngehakte lente-uitjes
1 el fijngehakte koriander
Verwarm in een klein (steel)pannetje:
1½ el arachide olie
(of een ander olie met lekker
hoog rookpunt, rijstolie bijvoorbeeld)
Schenk voorzichtig de gloeiendhete olie over het groen op de
zalmfilets. Als het goed is hoor je een knetterend geluid.
Serveer met witte rijst en bijvoorbeeld gewokte peultjes:
Maak sausje van 0.75 dl bouillon, 1/2 el oestersaus, 1,5 tl sojasaus, 0,5 tl suiker, 1 tl Shaoxing rijstwijn en 1 tl sesamolie.
Verhit de wok, voeg een lepel olie en toe bak fijngehakte knoflook. Voeg in reepjes gesneden geweekte (3) Chinese paddenstoelen toe, roerbak 1 minuut, voeg ca. 125 gr peultjes toe en roerbak 1 minuut. Voeg het sausje toe, breng aan de kook en roer er zoveel bindpapje (maizena-water) toe tot de saus licht bindt.
Recept gelezen in Aziatische Ingrediënten en komt uit het boek De complete Chinese Keuken van Ken Hom. (Die Chinese kok van BBC Saturday Kitchen)