Kok Robin van de onvolprezen site Aziatische ingrediënten schrijft:
'Een klassieker uit de Koreaanse keuken, erg populair bij westerlingen en ik snap wel waarom: de sweet potato noodles zijn heerlijk verkoelend en niet melig, de dressing lekker zoet, zout en notig van de suiker, sojasaus en sesamolie. Echt een aanrader.'
Ingrediënten voor 4 personen:
4 gedroogde shii-takes
250g dangmyun (noedels van zoete aardappel)
275g biefstuk
2 teentjes knoflook + 1 teentje voor het sausje
2 el sojasaus + 1 el voor het sausje
1 el sesamolie
1 tl suiker +1 el voor het sausje
2 tl mirin
2 eieren
1-3 wortels
100g spinazie
2 bos-uien
Bereiding:
De shii-takes
4 gedroogde shii-takes
Laat de shiitakes minstens 30 minuten maar liefst veel langer weken in
kokendheet water. Knijp ze daarna uit, snij om het steeltje heen in reepjes.
(gooi het steeltje weg)
De noodles
250g dangmyun (noedels van zoete aardappelen)
Bereid de noedels volgens de gebruiksaanwijzing, spoel ze koud af, meng
met een theelepeltje sesamolie en zet koud weg.
De biefstuk
275g biefstuk
2 teentjes knoflook
2 el sojasaus
1 el sesamolie
1 tl suiker
2 tl mirin
Snijd de biefstuk in dunne reepjes en laat samen met de shii-take
reepjes 20 minuten of langer marineren
De omelet
2 eieren
Klop de eieren los met een snufje zout en bak er in een koekenpan op
matig vuur een dunne omelet van. Rol op en snijd die in dunne
plakjes/sliertjes.
De groenten
1-3 wortels
100g spinazie
2 bos-uien
Blancheer de spinazie in 1 minuutje in kokend water, spoel koud af,
knijp goed uit en breng op smaak met een snufje zout en wat sesamolie.
Snijd de wortel en de lente-ui in julienne reepjes. (2×2 mm)
(Puntpaprika is ook lekker als je die in huis hebt)
Het groentesausje
2 el sojasaus
1 el suiker
1 teentje knoflook, geperst
Het wokken
Bak het biefstuk & shii-take mengsel kort op niet te hoog vuur.
Haal het mengsel even uit de pan en bak nu het groentemengsel in dezelfde pan.
Voeg het groentesausje toe en laat even sudderen en indikken. Als de
groentereepjes enigszins gaar en bruin zijn doe je de biefstuk & shiitake
er weer bij. Besprenkel met wat druppeltjes sesamolie.
De assemblage
Meng de koude noedels met het vlees-shiitake-groentemengsel..
Leg de omeletreepjes erop.
Garneer met wat geroosterde sesamzaadjes.
(of die kant-en-klare zwarte sesamzaadjes met een rooksmaakje)
Volgens de Koreanen hebben zij in het begin van de 17e eeuw de Tjap Tjoi uigevonden. Oorspronkelijk zonder noedels, die werden er in het begin van de 20e eeuw toegevoegd.
Het recept staat ook op de achterkant van het pak noedels: