Fromage fort |
Er slingeren altijd wel restjes kaas in de koelkast. Soms rasp ik ze, soms gaan ze in een zakje in diepvries maar deze keer met heel veel verschillende restjes zo na de feestdagen, maakte ik er fromage fort van. Hiervoor kun je alle soorten kaas door elkaar gebruiken, Hollandse kaas, een oud stuk camembert, blauwe kaas (niet te veel - dan wordt ie wel heel sterk), geitenkaas, alles. Ook met de korst als ze het er nog gangbaar uitziet, dat geldt natuurlijk niet voor de kazen met een harde korst. Elke keer zal de fromage fort weer anders smaken afhankelijk van de gebruikte kaassoorten.
Oorspronkelijk deed men mislukte kaas of resten kaas in aardewerk potten met wat bouillon van prei erover en alcohol en liet men ze zo een tijd in de kelder fermenteren, het werd op den duur een brei. Iedere keer werden er weer stukken kaas toegevoegd en zo kon zo'n pot kaas uiteindelijk wel 100 jaar oud zijn. Bij belangrijke gelegenheden zoals een bruiloft werd de pot met trots op tafel gezet. Het moet ontzettend sterk geroken hebben, vandaar de naam sterke kaas.
Wij maken hier de niet gefermenteerde variatie, die je gelijk kunt eten.
Ingrediënten:
225 gr stukjes kaas, harde korsten verwijderd
30 à 60 gr roomkaas om het geheel smeerbaar te maken
60 ml droge witte wijn
1 kleingesneden teen knoflook
veel gemalen zwarte peper
mespunt cayennepeper of piment d'espelette
1 el kleingesneden bieslook of peterselie.
Bereiding:
- Snijd de kaas in stukjes en doe ze in de keukenmachine met 30 gr roomkaas, wijn, knoflook en de zwarte en rode peper. Voeg eventueel nog wat roomkaas toe. (Dat zou kunnen als je uitsluitend harde kaassoorten neemt). Maal het mengsel tot een crème.
- Voeg de peterselie of bieslook toe en druk een paar keer op de pulse-knop.
- Schep met een pannenlikker de fromage fort (sterke kaas) uit de kom in een schaaltje, dek af laat in de koelkast stevig worden.
- Serveren: strooi er extra bieslook of peterselie over en misschien nog wat zwarte peper. Serveer met geroosterd brood of crackers, of besmeer stukjes stokbrood en laat de kaas onder de ovengrill bubbelen. Fromage fort kan ook bij gepofte aardappel gegeten worden.
Lekker hoor! Niet aan te raden als hapje vooraf want je kunt er niet vanaf blijven en daarna heb je geen trek meer.
Restjes kaas in blokjes - in keukenmachine - voldoende roomkaas bijvoegen voor de smeuïgheid |
Jacques Pépin maakt fromage fort.
Wat een leuk idee. Zonder die roomkaas wellicht ook lekker over wat oud brood en dan even in de oven. Zure augurkjes, tomaat, ham, enz. erbij en je hebt een soort Zwitserse croûte.
BeantwoordenVerwijderenDe Zwitserse croûte kende ik niet. Lijkt me ook lekker en helemaal over de top met een gebakken ei. Blij dat ik niet zo'n super gezond blogmeisje ben :-)
BeantwoordenVerwijderenIk heb ook nog wat restjes kaas liggen en ga het zeker binnenkort maken. Dan voel ik me ook minder schuldig, want ik houd er niet van etenswaren weg te gooien.
BeantwoordenVerwijderenIn de diepvries blijft hij nog 2 maanden goed.
BeantwoordenVerwijderen