Wortels zijn toch wel wat saai als je ze alleen in water kookt. Ze moeten een beetje opgetut worden met balsamico, zoals hier de Toscaanse worteltjes
of met ui en witte wijn zoals hier: Italiaanse wortelen met witte wijn
of met komijn en paprikapoeder zoals deze Marokkaanse worteltjes
of met sinaasappel en gember:
Ingrediƫnten:
500 gr wortels, geschrapt en gesneden in plakjes van ongeveer een halve centimeter
2 el boter of extra vergine olijfolie
zout en vers gemalen zwarte peper
1 el fijngesneden of gerapte verse gemberwortel
80 ml versgeperst sinaasappelsap
1 tl versgeperst citroensap
Ter garnering gehakte peterselie, dille, basilicum of kervel.
Bereiding:
- Doe alle ingrediƫnten behalve het citroensap en de garnering in een saus/kookpan met een diameter van niet groter dan 15 cm. Breng aan de kook, roer goed door en draai het vuur laag tot 'sudderwarmte', doe de deksel op de pan.
- Laat de wortels rustig 10 tot 20 minuten zachtjes koken tot er geen vloeistof meer over is. Haal de deksel van de pan, laat het vocht inkoken en voeg dan het citroensap toe. Proef. Serveer heet of binnen een uur of twee. Naar verkiezing met tuinkruiden garneren.
Smaakte prima.
Recept Mark Bittman
Geen opmerkingen:
Een reactie posten