Pagina's

dinsdag 10 oktober 2017

Langzaam gegaarde kool op Italiaanse wijze





Kool heeft vet nodig, en hier is de kool gegaard in olijfolie, boter en spekvet. Verder gaan er als tegenhanger een paar lepels wijnazijn door.


Ingrediƫnten voor 4 personen:
1 witte, groene of savooiekool
1 grote witte ui
75 gr pancetta of spekblokjes
2 el olijfolie
60 gram boter
zout en (veel)zwarte peper
1-3 eetlepels rode wijnazijn
eventueel worstjes of ronde braadworst

Bereiding:

  1. Verwijder de buitenste bladeren van de  kool, snijd hem in kwarten, verwijder de harde kern en schaaf de stukken.
  2. Pel en snij de ui in dunne repen en snij de pancetta in blokjes. Doe de olijfolie, ui en pancetta in een grote diepe pan (met een goed afsluitend deksel) op half hoog vuur en bak, al roerend tot de ui zacht en het spek uitgebakken is.
  3. Voeg de kool toe en roer een paar keer om tot de kool zacht begint te worden, voeg dan de boter toe en roer weer door tot de boter gesmolten is.
  4. Voeg zout, peper en azijn toe (begin met 1 of 2 eetlepels, voeg zonodig nog een lepel water toe), roer weer door, doe het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat een uur of langer sudderen, roer of en toe en voeg wat water toe als het te droog wordt.
  5. Maak af op smaak en leg de in de oven gebakken worst op kool, samen met het uitgelopen vet.


De kool kan ook met  rijst gemengd worden, of met gekookte aardappelen, of met een gebakken ei erop.

Ik had er niets anders op nodig, zo vond ik het ook al lekker.

Uit A Kitchen in Rome - Student recipes



Geen opmerkingen:

Een reactie posten