Pagina's

dinsdag 28 augustus 2018

Minestrone uit Ollolai



Ollolai-winnaars en ereburgers Marije en Ovan vinden dit gerecht ongetwijfeld heel tof. De zomerminestrone met verse groenten uit de moestuin is volkomen vegan of vegetarisch met de schapenkaas van la pecorella ridente 😉  Je moet er wel even de tijd voor nemen want 1,5 kilo groenten schoonmaken en kleinsnijden kun je gerust een experience noemen.

Mijn versie met groenten uit de winkel was al heel lekker, met de lokale groenten van Ollolai moet ze helemaal verrukkelijk worden.

Het recept vond ik in het 8 cm dikke boek La Cucina Regionale Italiana in oltre 5000 ricette onder het hoofdstuk Sardinië. Het heet Minestrone estivo, dus zomerse minestrone en is gemaakt van alleen groenten die net geoogst regelrecht uit de moestuin komen, vers en geurig.

Ingrediënten voor 6 personen:
1,5 vers geoogste groenten (courgettes, wortelen, zomerkool, aardappels, sperziebonen, erwten, verse borlotti bonen)
150 gr korte gedroogde pasta
Sugo:
1 dl olijfolie
1 klein gesneden ui
halve stengel bleekselderij, kleingesneden
300 gram tomaten (zonder vel, zonder zaadjes en zonder sap)
Garnering:
een bosje platte peterselie
1 fijngesneden teen knoflook
4 kleingesneden blaadjes basilicum
Geraspte pecorino om te bestrooien

Bereiding:
  1. Maak de groenten goed schoon, was ze in stromend water en snijd ze in plakjes of blokjes. Doe ze in een terracotta pan, doe er zoveel water bij dat ze bedekt zijn, breng aan de kook en laat de groenten op laag vuur in een half uur gaar worden.
  2. In een ander pannetje verhit je de olijfolie en bak je de fijngehakte ui, zodra deze bruin begint te worden voeg je de bleekselderij en de stukjes tomaat toe, roer en laat ongeveer 10 minuten pruttelen.
  3. Doe vervolgens deze geurige sugo in de soeppan, gevolgd door de pasta.
  4. Terwijl de soep op het vuur staat hak je de knoflook samen met de peterselie en basilicum fijn, die je een paar minuten voordat je de pan van het vuur haalt, aan de soep toevoegt.
  5. Laat de soep rusten tot de hitte eraf is, serveer de minestrone lauwwarm en serveer met pecorino om te raspen.
Meer over Marij en Ovan en hun merk Amkina en sleep en experience vind je hier.





zondag 26 augustus 2018

Pannenkoekjes met gember, bacon en ahornsiroop



Gingerbread pancakes noemt Lorraine Pascal deze.

Ingrediënten
225 g zelfrijzend bakmeel
3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
2 tl gemalen gember
snuif zout
½ citroenschil fijn geraspt (optioneel)
½ vanillestokje of een paar druppels vanille-extract (optioneel)
300 ml  halfvolle melk
1 middelgroot scharrelei
4 eetlepels zonnebloemolies
12 plakjes Parmaham of bacon
100 ml Esdoornstroop (Ahorn of Maple syrup)
100 ml zure room of creme fraiche

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 110C (dit om de pannenkoeken warm te houden als ze in porties worden gekookt).

  1. Meng de bloem, suiker, bakpoeder, kaneel, gember en zout in een grote kom, maak een kuiltje in het midden. Rasp er de citroenschil fijn in, indien gebruikt. Snij de vanillepeul open, schraap de zaden eruit en voeg ze toe (of vanille-extract). Giet geleidelijk de melk er beetje bij beetje in, roer de hele tijd om een ​​glad mengsel te krijgen. Klop het ei er vervolgens goed door en zet opzij.
  2. Doe een scheutje olie in een grote koekenpan op een matig vuur en bak de bacon of Parmaham in 2-3 minuten aan elke kant tot mooi en knapperig. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Houd ze warm in de oven.
  3. Laat de pan op het vuur staan, maar zet het vuur laag en voeg indien nodig een beetje meer olie toe. Schep vervolgens vier hoopjes van de pannenkoekmix in(tot ongeveer 10 cm groot). Laat ongeveer 1-2 minuten garen tot ze goudbruin zijn, draai ze om en bak nog eens 1-2 minuten. Schuif ze op een bakplaat en zet ze in de oven om warm te blijven. Herhaal dan met het resterende beslag om er ongeveer 12 te bakken.
  4. Als je alle pannenkoeken hebt gemaakt, verdeel je ze over vier borden. Ik hou ervan om het spek of de parmaham hoog op te stapelen en dan te overgieten met de ahornsiroop en te serveren met een klodder zure room of crème frâiche, zegt Lorraine.
Ik ook en ze waren om te smullen.




vrijdag 24 augustus 2018

Gevulde Puntpaprika's van Antonio Carluccio






Ingrediënten (voor zes personen): 
3 grote gele of rode (punt)paprika’s, of een mengsel 
250 gram vers wit broodkruim 
1 eetlepel gezouten kappertjes, ontzout  
1 eetlepel fijngehakte zwarte olijven 
3 grote tomaten, vel en zaadjes verwijderd, in kleine blokjes 
1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt  
2 eetlepels gehakte verse bladpeterselie 
4 ansjovisfilets op olie, uitgelekt en fijngehakt 
125 ml extra vergine olijfolie 
zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snij de paprika’s in de lengte in tweeën en verwijder de zaadjes.
  2. Week het broodkruim in zoveel water dat het net onderstaat. Knijp dan het overtollige water eruit. Meng het broodkruim met de kappertjes, olijven, tomaten, knoflook, peterselie, ansjovis en de helft van de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en meng goed door elkaar.
  3. Verdeel de vulling over de halve paprika’s. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met de overgebleven olijfolie. Bak ongeveer dertig minuten in de voorverwarmde oven, tot de randjes van de paprika’s bruin worden en de vulling een krokant korstje heeft. Je kunt de paprika’s zowel warm als koud serveren.



Antonio Carluccio: ‘Aubergines kun je op dezelfde manier vullen en bakken. Snij drie middelgrote aubergines doormidden, snij uit elke helft wat vruchtvlees en bak dit in olijfolie tot het zacht is. Voeg dat toe aan de vulling uit het recept hierboven, vul de halve aubergines ermee en bak ze zoals hierboven staat aangegeven.’

Opmerking:  maak het brood niet te nat, anders bakt het niet bruin

Uit:

dinsdag 21 augustus 2018

Semifreddo met Frambozen van Jamie Oliver




Met slechts 5 ingrediënten, 15 minuten werk en zonder ijsmachine heb je een heerlijke zomerse traktatie.

Ingrediënten voor 8 porties:
400 g frambozen
75 gram poedersuiker
3 eieren, dooier en wit gescheiden
400 ml slagroom
75 gram pistachenoten, gehakt

Nodig een cake- of broodblik van 1,5 liter, kom voor het ei-suikermengsel, kom voor de slagroom, mixer of garde.

Bereiding:

  1. Zet een 1,5 liter cakevorm in de vriezer. Doe de helft van de frambozen in een keukenmachine en mix tot een gladde massa. Pers frambozenpuree door een zeef die op een kom wordt geplaatst.  Zet opzij
  2. Klop de suiker en de eierdooiers tot bleek en romig. Doe het mengsel in een kom en veeg de garde schoon.
  3. Klop de slagroom tot zachte pieken en schep in in een aparte kom.
  4. Was de mengkom grondig en droog hem, voeg eiwit en een snufje fijn zout toe en klop tot zeer stevige pieken. Vouw de slagroom en het eiwitmengsel zachtjes in het eigeelmengsel tot ze net is gemengd.
  5. Haal het cakeblik uit de vriezer - het staat niet in recept maar bekleed hem eventueel met bakpapier - en voeg het halve semifreddo-mengsel toe. Schep meer dan de helft van de frambozensaus, strijk het glad  met de achterkant van een lepel en strooi er dan dan de helft van de pistachenoten en de helft van de overgebleven verse frambozen over.
  6. Herhaal het laagjesproces met de resterende semifreddo en frambozensaus en strooi er vervolgens de resterende pistachenoten en verse frambozen over. Bevries 5 uur of  een nacht tot stevig.
  7. Als je klaar bent om te serveren, haal je de semifreddo uit de vriezer en laat je hem 15 minuten op kamertemperatuur komen of tot de semifreddo enigszins zacht is. Schep in kommen en serveer onmiddellijk.
(Helaas had ik geen ongezouten pistaches en heb ik daarvoor pijnboompitten genomen)


15 minuten werk - volgens Jamie 😏.






maandag 20 augustus 2018

Simpele Salsa van Nigella Lawson met Tomaten uit blik






Een lekkere frisse en pittige salsa, zonder suiker en makkelijk te maken. Op dit blog staat al een makkelijke chilisaus met paprika's uit en pot en nu dus een salsa met tomaten uit blik. Ik eet ze niet alleen met nachos maar ook bij groente 'fritters' bijvoorbeeld.

Nigella zegt:
" Wat mij betreft kun je nooit fout gaan met een simpele, pittige salsa en een kom vol tortillachips. Toegegeven, dit is aan de vurige kant - degenen die wat minder warmte willen, moeten de zaadjes uit pepers halen - maar dat is voor mij het hele punt.
Ik vind het belangrijk om de salsa met respect te behandelen en alleen de juiste maïstortillachips/ te serveren. Als je blauwe maïspulpjes kunt krijgen, zou ik daarvoor gaan; anders gewoon, ongezouten, gele maïschips en geen grappige smaken, alsjeblieft."

Ingrediënten voor 8 personen
genoeg om met tortilla chips te knabbelen bij een drankje:
1 - 2  eetlepels gewone olijfolie
1 kleine rode ui (geschild en fijngehakt)
2 dikke teentjes knoflook (geschild en fijn geraspt of fijngehakt)
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel zeezoutvlokken
3 verse jalapeñopeper (fijngehakt met zaadjes)
2 blikjes van 400 gram gehakte tomaten van goede kwaliteit (bijv. van Mutti)

Bereiding:
  1. Verwarm 1 eetlepel olie in een middelgrote, zware steelpan op een middelhoog vuur en bak de fijngehakte rode ui, af en toe roerend, tot het zacht is maar niet gekleurd in ongeveer 5 minuten, indien nodig meer olie toevoegen - dit is eerder afhankelijk van de diameter van uw pan. Voeg de knoflook toe aan de pan en roer goed door voordat je de komijn, zout en jalapenos toevoegt.
  2. Laat nog een minuutje z'n gang gaan, roer met het vuur een beetje hoger, zorg ervoor dat het niet aan de pan plakt, doe er  de ingeblikte tomaten erbij, roer goed, en als het begint te bubbelen draai je het vuur iets lager en laat je het ongeveer 15 minuten sudderen. Je wilt dat de saus dikker wordt en rijker wordt.
  3. Controleer op kruiden en giet het in een kom om af te koelen voordat je het serveert met de tortillachips naar keuze.
(De tortillas van Lidl zijn van maismeel).

Je kunt de salsa 3 dagen in de koelkast bewaren of invriezen.

Uit:


PS: voor degenen die het te pittig vinden: gewoon een schaaltje tortillachips met geraspte kaas erover even in de magnetron tot de kaas gesmolten is ook lekker.

Nachos/tortillas met gesmolten kaas uit de magnetron

Nachos/tortillas met kaas, olijven, bosui en tomaat uit de magnetron



donderdag 16 augustus 2018

Fried chicken van de Foodtruck



Het recept voor deze lekkere malse en toch crispy kipstukjes van Tonny's Foodtruck Pass the Peas maak je door de kip eerst minimaal 4 uur tot 1 nacht in de gekruide karnemelk te marineren. Verder zijn ze zonder paneermeel, dus minder vet.

Ingrediënten
1 kg kipdijfilet
250 g tarwebloem
1 tl knoflookpoeder
1 tl milde paprikapoeder
2 liter arachideolie
zout en peper
Marinade:
250 ml karnemelk
1 ui
2 tenen knoflook
10 g suiker
½ tl cayennepeper
zout en peper



Bereiding:


  1. Doe de karnemelk, ui, knoflook, suiker, de helft van de zwarte peper, de cayennepeper en de helft van het zout in de beker van de staafmixer en pureer tot een marinade. Snijd de kipdijfilets elk in 3 stukken en verdeel de marinade erover. Dek af en laat minimaal 4 uur tot 1 nacht in de koelkast marineren.
  2. Meng de rest van het zout, de bloem, knoflookpoeder, de rest van de peper en de paprikapoeder door elkaar. Haal de kip uit de marinade en laat deze uitlekken in een vergiet op een bord. Wentel de kip door het bloemmengsel. Verdeel de kip over een groot plat bord, zorg ervoor dat de stukjes niet overlappen. Laat 1 uur in de koelkast drogen. Hierdoor krijg je een betere korst.
  3. Verhit de olie tot 170 °C en frituur de kip in delen in ca. 8-10 min. gaar.

In het recept staat dat je de stukjes kip afgedekt in de koelkast moet drogen. Mijn ervaring is, en dat geldt ook voor schnitzels, dat je ze juist onafgedekt in de koelkast moet zetten. (Misschien wel  minder hygiënisch).


Recept gelezen in de digitale Allerhande




vrijdag 10 augustus 2018

Broodje Pastrami






Men zegt dat het lekkerste broodje pastrami dat van Katz' Deli in New York is.
Pastrami is in elke supermarkt te krijgen, maar dat is niet de pastrami zoals ze bedoeld is. O.a. bij Lepelboom Tafelzuur in Amsterdam kan je de echte bestellen.

We proberen toch maar in de buurt van het broodje van Katz 'te komen met de betere pastrami van Albert Heijn uit het assortiment Streeckgenoten.

Ingrediënten:
Zuurdesembrood
Mosterd
Augurkenschijven
rucola
Mayonaise

Bereiding:

  1. Bestrijk een snee zuurdesembrood met mosterd
  2. Bedek de snee met augurkenschijven
  3. Leg daarop heel veel dubbelgevouwen plakken pastrami. Eigenlijk zo veel dat het nauwelijks in je mond past.
  4. Leg er wat rucola op.
  5. Bedek met een tweede snee brood, die bestreken is mayonaise.
  6. Snij door de helft.


Smullen.

Ook lekker van Katz' is de Rueben Sandwich met zuurkool.


woensdag 8 augustus 2018

Kipfilet met lente-uitjes, Spaanse peper en Griekse yoghurt van Nigella




Licht en zomers zijn deze reepjes kipfilet van Nigella. Ik houd van pittig en heb er de extra de pittige salsa van Nigella bijgemaakt.


Ingrediënten voor 4 - 6 personen:
6 kipfilets zonder vel
sap van 2 citroenen
75 milliliter olijfolie
500 gram Griekse yoghurt
6 dunne lente-uitjes (of 4 dikke)
1 verse groene peper
2 teentjes knoflook
½ komkommer (geschild en in blokjes gesneden)
3 eetlepels gehakte verse koriander
3 eetlepels gehakte munt

Bereiding:

  1. Leg elke kipfilet open en snijd ze in ongeveer 3 lange repen zodat je dunnere, kleinere porties hebt. Doe ze in een diepvrieszak of schaal, met het citroensap en 3 eetlepels olie, en breng op smaak met zout en peper. Ga ondertussen verder met de saus.
  2. Giet de yoghurt in een grote mengkom en laat er alles  bovenop vallen, snijd de lente-uitjes fijn en verwijder de zaadjes en hak ook de peper fijn.
  3. Pel en hak de knoflook in de yoghurt en voeg ook de blokjes komkommer en het grootste deel van de vers gesneden koriander en munt toe en bewaar een beetje omer  later over te strooien.
  4. Meng al deze ingrediënten samen en proef; Ik voeg graag een beetje zout toe. Verwarm de 2 resterende eetlepels olijfolie in een grote pan.
  5. Haal de kip uit de marinade en bak ze 3-5 minuten aan een kant of tot ze goudbruin zijn in porties en volledig gaar. Voeg op het laatste moment ongeveer de helft van de citroenachtige marinade toe om scherpte en glans toe te voegen.
  6. Verwijder de stukjes kip in een serveerschaal en schraap het yoghurtmengsel in de kom, met een lepel om op te scheppen, en strooi de resterende gehakte kruiden over.
Recept uit


zondag 5 augustus 2018

Gevulde Paprika's met Olijven, Kappers en Tonijn uit blik



Een ouwe trouwe zou je dit recept kunnen noemen. Zo af en toe duikt ie weer op, maak ik het en vraag me af waarom ik ze niet vaker eet. Het is weinig werk en je kunt ze een dag van tevoren klaarmaken.
Dit keer heb ik de paprika's gedeeltelijk geschild omdat ze nog wel eens hard blijven. Je kunt ze ook, afgedekt met aluminiumfolie, wat langer in de oven laten staan. Of ze nog even in de magnetron zetten.

Ingrediënten voor 4 personen:
2 blikjes van 80 gram tonijn in olie, uitgelekt
2 eieren
2 el (zelfgemaakt) paneermeel
1 el zwarte olijven
1 el kappertjes
zout en peper
1 el gehakte peterselie
4 grote rode of gele paprika's


Bereiding:
Verhit de oven voor op 180C.

  1. Snijd de bovenkant van de paprika's en haal ze leeg.
  2. Meng in de hakmolen of mengkom van de keukenmachine de eerste 5 ingrediënten. Voeg zout en peper toe en op het laatst de peterselie.  Druk een paar maal op de pulse knop. De vulling mag niet te zacht worden.
  3. Vul de paprika's met de vulling en plaats ze in een passende ovenschaal. Zet ze ongeveer 50 minuten in de oven tot ze gaar zijn.




zaterdag 4 augustus 2018

Watermeloen Slush met of zonder Rum


Soms heb je even genoeg van watermeloen, maar dan ligt er nog een helft in de koelkast je aan te kijken. Wacht niet tot tot hij niet meer lekker is, maar vries hem in.

Ingrediënten:
Watermeloen, schoongemaakt en van pitjes ontdaan
Een beetje water of kokosdrink uit een pak.

Bereiding:
Snij de watermeloen in blokjes ongeveer ter grootte van ijsblokjes. Doe ze in een diepvrieszakje en laat ze minstens een nacht in de diepvries.
Doe de "meloen ijsblokjes"in een blender of keukenmachine met een scheutje (kokos) water en maal niet te fijn tot een grove slurry.

Als de meloen niet zoet genoeg is kan je er voor de kinderen een scheutje grenadine door doen en voor de volwassenen een scheut rum, dat lijkt me ook wel tropisch lekker, laten we hem Melon Planter's Slushy Puppie Punch noemen.



woensdag 1 augustus 2018

Geroosterde Paprika's met Olijven, Kappertjes en Broodkruim




Dit recept is van een Italiaanse kookles die mijn zus heeft bezocht. De reportage vind je op haar blog
LeblogdeClementine


Ingrediënten:
Paprika's
Olijfolie
Kappers
Zwarte olijven, ontpit
Knoflook
Peterselie 
Basilicum
Suiker
Gedroogd broodkruim of Paneermeel

Bereiding:

  1. Rooster de paprika's. Dat kan op de BBQ, in de gasvlam, in een grillpan of in de oven. Ik geef er de voorkeur aan om ze in de lengte doormidden te snijden, de zaden en de zaadlijsten te verwijderen (zo heb je later geen gedoe met zaadjes), ze een beetje plat te drukken en ze op een alufolie beklede bakplaat op een van de bovenste richels onder de ovengrill te roosteren. Het duurt een minuut of 10 tot ze geblakerd zijn. Bij gebrek aan een ovengrill kan je de paprikahelften ook 20 minuten in een op 200 graden verwarmde oven zetten. Dan worden ze iets zachter dan onder de ovengrill.
  2. Laat de geblakerde paprika's wat afkoelen in een papieren of plastic zak of leg ze in een afgedekte schaal.
  3. Maak de paprika's schoon en snij ze in in lamellen.
  4. Verhit een beetje olie in een koekenpan en bak de kappers, zwarte olijven, knoflook, peterselie en basilicum snel aan.
  5. Strooi er een snuf suiker over en laat karameliseren.
  6. Voeg de paprika's toe.
  7. Op het laatst voeg je beetje bij beetje het broodkruim of het paneermeel toe.
Was heel erg lekker. De volgende dag nog van een restje genoten.