Twee voorgerechtjes met vijgen. Het eerste is snel te maken en erg lekker.
Ingrediënten:
4 mooie vijgen
2 el (tijm)honing
1 takje rozemarijn
4 plakjes rauwe ham
50 gr sla zoals rucola
olijfolie
balsamicoazijn
peper uit de molen.
Bereiding:
Verhit de oven voor op 220०C
- Meng de honing met 1 el balsamicoazijn (als de honing niet vloeibaar is, verwarm je hem eerst).
- Snij de vijgen kruislings, bijna tot de bodem, in, haal de punten voorzichtig uit elkaar en zet ze op bakblik of in ovenschaal. Begiet ze royaal met de honingsaus, strooi er peper en heel fijngehakte rozemarijn over.
- Sluit de vijgen weer en wikkel een plakje ham om elke vijg. Wikkel vervolgens het tweede plakje in de tegenovergestelde richting om de vijg.
- Bak ze 8 minuten in de oven tot de ham knapperig is.
- Plaats ze op een bord met een bedje van sla met een sliertje olijfolie en enkele druppels balsamicoazijn.
Bron: een beetje van Pique-Assiette en een beetje van Mary Berry
Het tweede gerechtje is van Clara ten Houte de Lange. Ze schrijft:
Mijn favoriete voorgerechtje is een knapperige kaastaartje met partjes vijg. Hiervoor bestrijk je per persoon een plakje filodeeg dun met olijfolie. Duw dit dubbelgevouwen in een holte van een muffinvorm of in een soufflébakje. De randen mogen rommelig uitsteken. Klop voor 4 taartjes 2 eieren los met 50 g geraspte geitenkaas en schenk dit mengsel in de deegbakjes. Leg hierop een flink blokje brie of brokje Roquefort en verdeel er partjes vijg en wat verse tijm of rozemarijn omheen. Bestrijk de vijg en kaas heel dun met honing en bak de taartjes in een warme oven van 200 °C in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Ingrediënten: vijgen, filodeeg, geraspte geitenkaas (vries ze eerst even in), brie of Roquefort, tijm of rozemarijn, honing.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten