Pagina's

dinsdag 27 november 2018

Indische Speklapjes in ketjap-tomatensaus met zelfgemaakte Seroendeng




Een lekker recept van Janneke Philippi uit haar boek Stoven bij Janneke thuis. ‘Meestal gaan speklapjes bij ons in de koekenpan of op de barbecue. Gestoofd smelt het verrukkelijke spekvet samen met de tomaat en ketjap. En nog makkelijk te maken ook.

Ingrediënten voor 4 pers.:
  • 2 el zonnebloemolie
  • 4 scharrelspeklappen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 4 tomaten, in stukken
  • 75 ml ketjap manis
  • 1 bosui, fijngesneden
  • witte rijst en seroendeng*, voor erbij

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een stoofpan. Bestrooi de speklappen met zout en peper. Bak het vlees in ± 4 min. bruin aan. Neem de speklappen uit de pan.
  2. Bak in het bakvet de ui met de knoflook. Schep de tomaat erdoor en bak ± 2 min. mee. Voeg de ketjap met 50 ml water toe en breng aan de kook. Doe de speklapjes erbij.
  3. Draai het vuur laag en stoof de speklappen afgedekt in ± 20 min gaar. Haal de laatste 5 min. het deksel van de pan en laat het stoofvocht iets inkoken. (Op de foto is de saus nog niet ingekookt, misschien wil je juist meer saus voor over de rijst)
  4. Bestrooi de speklappen met de bosui en serveer met witte rijst en seroendeng.





* De seroendeng moet je absoluut zelf maken, zegt Janneke. Dat is heel eenvoudig: verhit in een koekenpan een beetje zonnebloemolie.

Fruit 1 tl gemalen komijn en 1 tl gemalen korianderzaad tot de specerijen geuren. Schep 50 g gemalen kokos erdoor en bak tot de kokos goudgeel kleurt. Schep 50 g gedopte pinda’s erdoor en bak nog 1-2 min. Breng op smaak met zout en laat afkoelen. Bewaar de seroendeng in een luchtdicht afgesloten pot.

Bereiden ± 15 min. / stoven ± 20 min.

Recept gelezen in Delicious


zondag 25 november 2018

Pompoentaart uit Kreta met olijfolie en kaas


Op zoek naar de origine van de Sinkonti, kwam ik op dit recept van kookboekenschrijfster Rianne Buis. Geboren in Nederland heeft ze een aantal jaren op Kreta gewoond en heeft zich daar de Griekse kookkunst eigen gemaakt. Inmiddels woont ze in Amerika, waar ze een populaire cateraar is met de Griekse keuken als specialiteit.
"Van een oudere dame op West-Kreta kreeg ik het recept van deze pompoentaart. Er komt geen deeg aan te pas, dus het is meer een hartige cake. 's Winters wordt de taart met pompoen gemaakt en 's zomers met courgette. Curieus is dat er geen gewichtsmaat wordt gebruikt; bijna alle ingrediënten worden afgemeten in waterglazen. Wat de hoeveelheid pompoen betreft, een halve middelgrote pompoen moet genoeg zijn. Duw de geraspte pompoen goed aan in het glas. Griekse feta is romiger en zachter van smaak dan bijvoorbeeld de Deense."


Ingrediënten voor vier à zes personen:
200 g (Griekse) feta*
(1/4 liter melk)
ca. 600 g pompoen
stukje Parmezaanse kaas of oude Goudse van ca. 125 g
1 grote ui
6 takjes verse munt*
3 eieren
1,5 waterglas zelfrijzend bakmeel
1/2 waterglas olijfolie
ca. 1 theelepel munt
ca. 1 theelepel oregano
zout, versgemalen peper
3 à 4 eetlepels sesamzaad

Bereiding:

  • Week de feta eventueel 1 à 2 uur in de melk om hem iets te ontzilten. Rasp de feta grof op een groenterasp. Verwarm de oven voor op 200 graden °C en vet een ronde ovenschaal of hoge taartvorm in met wat olijfolie. Rasp de pompoen met een groenterasp en druk het vruchtvlees aan in een waterglas; de benodigde hoeveelheid is twee volle waterglazen. Snijd de korstjes van de kaas en rasp hem fijn. Pel de ui en rasp hem fijn op een groenterasp. Knip de munt fijn en klop de eieren los.
  • Meng in een grote kom pompoen, feta, geraspte kaas, ui, verse munt, eieren, bakmeel, olijfolie en gedroogde kruiden goed door elkaar. Breng op smaak met zout en meer peper. Schep het mengsel in de ovenschaal en strijk het glad. Vul de vorm niet tot bovenaan in verband met rijzen. Strooi het sesamzaad erover en bak de taart in ca. 40 minuten gaar en goudbruin.
Het smaakte helemaal niet gek.
  • Ik denk dat er harde fetakaas bedoeld wordt. Ik heb gewone genomen (wel in de melk gelegd) en geprakt. Wel een goed idee, want de smaak wordt zachter.
  • 6 takjes munt leek me een beetje veel, ik heb er 6 blaadjes in gedaan.
  • Verder had ik me vergist en veel te veel olijfolie door het beslag gedaan (ik vond het al veel, maar ik dacht ja, Kreta daar groeien 15 miljoen olijfbomen, daar gaan ze royaal met olijfolie om). Het beslag in een vergiet een nacht laten uitlekken en de volgende dag de taart gebakken. Dus misschien had het resultaat iets anders moeten worden.
  • Ik gebruikte een bakje van 400 gram pompoenstukjes van de Lidl en 2/3 van de ingrediënten en bakte hem in een springvorm van 18 cm⌀.









zaterdag 24 november 2018

Platbrood met Ei en Mangochutney van Jamie Oliver




Uit zijn boek 5 Ingrediënten dit lekkere, makkelijke en snelle recept.

Ingrediënten voor 2 personen:
4 grote eieren
100 gr zelfrijzend bakmeel + extra om mee te bestuiven
6 el yoghurt
2 el mangochutney
1 verse rode peper

Bereiding:

  1. Leg de eieren in een pan kokend water en kook ze exact  5½ minuut, laat ze onder de koude kraan schrikken tot ze voldoende afgekoeld zijn om beet te pakken en pel ze.
  2. Zet intussen een grote koekenpan met antiaanbaklaag op matig hoog vuur.
  3. Meng het bakmeel in een grote kom met een snufje zeezout, 4 eetlepels yoghurt en 1 eetlepel olijfolie tot je een zacht deeg hebt. Deel het deeg in twee stukken, rol een helft op een met meel bestoven werkvlak uit tot een dikte van iets minder dan ½ cm en bak het broodje in totaal 3 minuten, tot beide kanten goudbruin zijn. Doe hetzelfde met de andere helft van het deeg.
  4. Smeer de mangochutney en de rest van de yoghurt op de broodjes. Snijd de eieren doormidden, leg ze op de broodjes en druk ze als je wilt een beetje in met een vork. Snijd de rode peper in dunne ringetjes, strooi ze (ze veel als je durft) op en om de broodjes, sprenkel er een beetje extra vergine olijfolie over en strooi er uit de hoogte een snufje zeezout en zwarte peper op.


maandag 19 november 2018

Champignons uit de oven met Manchegokaas en Serranoham




Ingrediënten voor 4 porties:
1 snee zuurdesembrood
2 el olijfolie
8 st portobello of meerdere grote grotchampignons
100 gr boter, op kamertemperatuur
peterselie
1 teen knoflook fijngehakt of uit de knijper
citroensap
zout en peper
6 plakjes Serranoham
100 gr Manchego

Bereiding:

  1. Snij het brood in blokjes en bak ze in wat olijfolie en een beetje zout.
  2. Verwarm de oven voor op 180C. Maak de paddenstoelen schoon. Snij de portobelli in tweeën. Leg ze in een ovenschaal.
  3. Meng de boter met knoflook, peterselie en peper. Roer er een beetje citroensap door en bestrijk daarmee de paddenstoelen. Maal er peper over en voeg de croutons toe.
  4. Snij de manchego in stukjes en strooi ze over de champignons. Zet 15 minuten in de oven.
  5. Haal de schaal uit de oven en leg er de dunne plakjes ham op. Serveer.



Recept Foodlavie.com (Canadese TV)


vrijdag 16 november 2018

Spareribs met honing-mosterdsaus uit Trentino-Alto Adige (Zuid-Tirol)



Deze Costine di maiale worden niet gemarineerd met de bekende rode barbecuesaus, maar met een mosterd-honing-soja saus.
De varkensribbetjes of spareribs zijn heel populair in Zuid-Tirol. De marinade varieert van huis tot huis en men heeft vaak een eigen 'geheim' ingrediënt om de smaak van de spareribs beter te maken dan andere. De suggestie in dit recept is slechts een basisversie.


Ingrediënten
1 kg varkensribbetjes
2 eetlepels honing
½ eetlepel mosterd
1 eetlepel sojasaus
½ glas bier
zout

Bereiding:
  1. Eerst bereiden we de marinade voor. Doe twee eetlepels honing in een kleine kom. Voeg een beetje water toe om het meer vloeibaar te maken. Voeg dan een halve lepel mosterd toe (kies voor scherp of zoet). Voeg vervolgens een eetlepel sojasaus toe.Meng alles goed door. Op dit punt kunt u alle kruiden en kruiden toevoegen die u wilt. Bijvoorbeeld een klein beetje paprika voor smaak en kleur. Dan ook een takje rozemarijn (of misschien gedroogde). Proef, pas de ingrediënten en het zout naar wens aan.
  2. Kwast de varkensribbetjes in met de saus die je hebt bereid. Smeer ze goed in (gebruik niet alle saus) en laat ze minstens 3 uur in de saus marineren. Bestrijk de ribben van tijd tot tijd met de saus.
  3. Verwarm de oven op 180 graden en leg de ribben in een bakblik. (Als je een barbecue of een houtskoolgrill hebt, bereid dan de grill voor waarop je de ribben direct legt). Gril de spareribs. Voeg aan de kom met het restant van de saus een beetje bier toe en bestrijk de ribbetjes met deze saus telkens als ze dreigen uit te drogen. Het garen duurt het ongeveer 45 minuten, op de  barbecue is de tijd aanzienlijk korter.

Recept uit Il gran consiglo della forchetta (een site met veel regionale Italiaanse recepten).


woensdag 14 november 2018

Arajes, gegrilde pitabroodjes met gekruid gehakt uit Tel Aviv



TLV, het kookboek over de veelzijdige keuken van Tel Aviv van Jigal Kant, heeft het Gouden Kookboek 2018 gewonnen, het beste kookboek van afgelopen jaar.

Eerder maakte ik de geroosterde koolrabi uit dit boek, en de arajes met spinazie en feta staan nog op mijn to do lijstje, ik kan niet wachten!

Jigal raadt aan om de pitabroodjes niet in de supermarkt te kopen, maar bij een "Turkse"winkel. Ik vind de de broodjes van Nina Bakery uit de diepvries bij Sligro erg lekker, die gaan ook heel bol staan bij het verhitten, zodat ze mooi hol zijn om te vullen.

Foto Nina bakery
Ingrediënten: 
500 g gehakt(15-20% vet, liefst lams- of schapen-)
2 el pijnboompitten 
1 rode ui, fijngesnipperd 
2 tenen knoflook, geperst of fijngehakt 
1 tl harissa 
1 el ras el hanout 
3 el fijngehakte bladpeterselie 
4 pita’s
Extra vergine olijfolie 
2 rijpe tomaten 
1 minikomkommer 
1 tl citroensap
Techina*

Voorbereiding:
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin en hak grof. Kneed het gehakt, de pijnboompitten, ui, knoflook, harissa, specerijen en peterselie goed door elkaar. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Bereiding:

  1. Snijd de pita’s doormidden in twee halve maantjes. Verdeel het gehaktmengsel over de 8 pitahelften (per portie ongeveer 75 gram). Verhit een grillpan op hoog vuur. Kwast de pita’s rondom in met olijfolie. Zet de pita’s eerst 1 minuut met hun opening naar beneden op de grillpan, zodat deze dichtschroeit. Rooster de pita’s vervolgens, afgedekt met een omgekeerde koekenpan, 4-5 minuten aan beide zijden, totdat ze goudbruin zijn en zwarte grillstrepen hebben.
  2. Laat de arajes nog 3-5 minuten nagaren in de oven.
  3. Hak de tomaten en het komkommertje zeer fijn, bijna tot moes. Breng in een kom op smaak met olijfolie, citroensap, zout en versgemalen peper. 
  4. Serveer de arajes in kwarten op een bord met in het midden een kommetje techina, met als topping een eetlepel van de fijngehakte groenten. Eet ze met je jatten (uit het het Hebreeuwse יד (jad, 'hand')
---------


Ik heb ze met shoarmasaus gepresenteerd, maar tahin zou inderdaad een betere combinatie geweest zijn. Het gehakt is niet bijzonder sterk gekruid, minder dan shoarma lijkt me, maar wel lekker.

* Tahin (ook wel tahini, tachina (uitspraak 'tagina') (Arabisch) of techina (Hebreeuws) genoemd) is een pasta gemaakt van sesamzaad. Het vormt een basis voor bijvoorbeeld tahinsaus die onder andere geserveerd wordt bij shoarma en falafel (wikipedia).


maandag 12 november 2018

Gekaramelliseerde Witlof met Slagroom en Parmezaan




Geen wereldschokkend recept, maar gewoon lekker, lof met slagroom en Parmezaanse kaas.

Ingrediënten voor 4 personen:
4 struikjes witlof in de lengte gehalveerd
1 tl suiker
1 el appelciderazijn
zout en peper
150 ml slagroom
4 el broodkruimels
4 el geraspte Parmezaanse kaas 

Bereiding:

  • Verhit een koekenpan. Leg de witlof er op het snijvlak in, voeg wat boter toe. Bak tot de lof begint te bruinen. Bestrooi met de suiker, schud de pan en karamelliseer het geheel. Voeg de appelciderazijn toe en draai de witlof om, bak zachtjes 3-4 minuten. Voeg een scheutje water toe, dek de pan af en smoor ca. 10 minuten verder, tot de witlof zacht is.
  • Verhit de oven op de grillstand. Leg de witlof met braadvocht in een ovenschaal of laat hem in de pan wanneer je een ovenbestendige koekenpan gebruikt. Bestrooi met peper en zout, schenk de slagroom er overheen. Bestrooi met de broodkruimels en de Parmezaanse kaas. Zet in de oven onder de grill tot een goud korstje ontstaat. Neem uit de oven en laat ca. 5 minuten afkoelen voor serveren. Lekker met ribkarbonade.


Recept Emil van Foodies


donderdag 8 november 2018

Pittige geroosterde kip (ayam bakar pedas)





Het kookboek Blauw is vernoemd naar het gelijknamige restaurant in Utrecht en Amsterdam en geschreven en samengesteld door Meta van den Boomen: ze ging er in 2009 eten, werd verliefd en ging er nooit meer weg. Ze is er inmiddels bedrijfsleider, verzamelde recepten van de koks en bewerkte die voor de thuiskeuken.
Een terugkerende favoriet is geroosterde kip, oftewel ayam bakar. Een algemene benaming voor een gerecht dat in Indonesië in talloze variaties gegeten wordt. De bereidingen hebben vaak gemeen dat de kip eerst gaargekookt of -gestoofd wordt en dan nog kort geroosterd. De koks bij Blauw hebben natuurlijk ieder hun eigen favoriete recept; dit is een beetje van alles gecombineerd..' - Meta van den Boomen

Ingrediënten voor 2 personen:
  • 1 limoen
  • ½ theelepel zout
  • 2 kippenbouten
  • 2 sjalotjes
  • 5 cm gember
  • 2 teentjes knoflook
  • plantaardige olie
  • 2 rawit pepers
  • 1 theelepel ketumbar (gemalen koriander)
  • 200 ml kecap manis
  • 3 blaadjes djeruk purut (citroenblad)*
  • 25 g gula djawa (palmsuiker)
  • 1 theelepel witte peper
  • 1 eetlepel maïzena

Bereiding:

  1. Pers de limoen uit en meng het sap met het zout. Marineer de kippenbouten 20 minuten in het sap.
  2. Snipper de sjalotjes. Schil de gember en hak de gember heel fijn. Hak de knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een pan met dikke bodem en fruit de sjalotjes, gember en knoflook aan tot de sjalotjes zacht zijn.
  3. Hak de rawit fijn en doe de rawit en ketumbar bij de sjalotjes. Bak even mee. Leg de kippenbouten in de pan en schenk het limoensap erbij. Voeg de kecap en djeruk purut toe. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de kippenbouten in 40 minuten zachtjes gaar sudderen.
  4. Haal de kip uit de pan. Hak de gula djawa fijn en voeg de gula djawa en peper toe aan de saus. Roer in een kommetje de maïzena met 2 eetlepels water los en schenk het maizenapapje bij de saus. Breng aan de kook en laat de saus iets indikken. Zet het vuur uit.
  5. Gril de kippenbouten op de barbecue, in de oven op grillstand of in een grillpan een paar minuten aan elke kant, zodat het velletje krokant wordt. Zet de grill niet te hoog, want door de kecap verbrandt het vel snel. Serveer de kippenbouten met de saus. Plakjes komkommer en tomaat zijn er lekker verfrissend bij.
* Als je die niet (in de diepvries) hebt, kun je er volgens andere recepten ook een stengel citroengras in doen. Snij dan het witte gedeelte in fijne reepjes.


dinsdag 6 november 2018

Sinkonti Pikante Pompoen uit Kreta





Janneke Vreugdenhil schrijft in de NRC hoe ze zich met dit recept vergiste en het uiteindelijk lekkerder werd dan het origineel. Het recept komt voor in Rick Stein's BBC serie From Venice to Istanbul, waar hij het at bij Ayse Nur, die het weer van haar tante had. Ik zal het nog sterker vertellen, oorspronkelijk komt het uit Kreta en is blijkbaar via de Egeïsche zee in Istanbul terechtgekomen. De naam sinkonti klinkt ook niet echt Turks.

Het originele recept is met zongedroogde tomatenpasta en wij maken het dus met de pikante variatie, die meer op een sambal lijkt. Ik citeer nu Janneke:

Met die purees zit het zo:

  • De zongedroogde tomatenpuree luistert naar de naam domates salçasi. 
  • Die met paprika heet biber salçasi. 
  • Als er tat voor staat, smaakt hij mild. 
  • Als er aci voor staat, zitten er behalve paprika’s ook chilipepers in, en dat is de versie die u voor dit gerecht wilt hebben.

 Al deze varianten zijn in elke Turkse supermarkt te koop, vaak van het merk Oncü, maar sommige grotere supermarkten hebben ze ook in de schappen staan. En als u de pittige versie niet kunt vinden, kunt u altijd zelf een goeie snuf chilivlokken toevoegen.


Ingrediënten voor 4 personen:
1 kilo (ex-Halloween-)pompoen, geschild, in schijven van 1 cm centimeter 
150 g aci biber salçasi
 2 el bloem 
4 witte uien, in niet te dunne ringen
100 ml olijfolie
Griekse of Turkse yoghurt


Bereiding:
Verdeel de pompoen over de bodem van een grote, lage ovenschaal en bestrooi met een goeie snuf zout. Kneed de salçasi, bloem en opnieuw een snuf zout door de uien, totdat alles rood ziet. (Lekker inmasseren met handschoen aan). Verdeel dit mengsel over de pompoen.

Schenk de olijfolie erover, dek de schaal af met aluminiumfolie en schuif hem 3 kwartier in de oven. Verwijder het folie en laat nog eens een half uur staan, tot de pompoen goed gaar is en de uien krokant zijn.

Serveer met een dot yoghurt. Dat helpt ook als hij erg heet uitgevallen is.


Ik maakte het met een hokaido pompoen met een schoon gewicht van 650 gram en gebruikte 2/3 van de verdere ingrediënten.










vrijdag 2 november 2018

Tomatensoep met 4 soorten tomaten


Een heel lekkere tomatensoep gemaakt van 4 soorten tomaten: gegrilde romatomaten, kerstomaatjes, tomaatstukjes uit blik en tomatenpuree.

Ingrediënten voor 6 personen:
12 Romatomaten, gehalveerd (1,2 kilo)
snufje fijne kristalsuiker
1 eetl olijfolie plus wat extra voor erover
12 kerstomaatjes aan de tros
50 gram ongezouten boter
2 uien, kleingesneden
2 wortels, kleingesneden
2 stengels bleekselderij, kleingesneden
2 teentjes knoflook, gesnipperd
400 gram tomaatstukjes uit blik
2 eetl (zongedroogde-) tomatenpuree of tapenade
1 laurierblaadje
1 takje basilicum, plus extra blaadjes voor garnering
1 liter groentebouillon
12 kleine bocconcini (mini-mozzarella-bolletjes)

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden.

  1. Leg de halve romatomaten met de snijvlakken omhoog op een bakplaat en verdeel er wat suiker, olijfolie en wat zout en peper over. Rooster ze 30 min. of tot ze bijna gaar zijn.
  2. Voeg de kerstomaatjes toe, besprenkel ze met wat olijfolie en strooi er zout en peper over.
  3. Rooster alle tomaten nog 10 min. tot ze gaar zijn en lichte schroeiplekjes krijgen. Leg ze apart.
  4. Verhit intussen de boter met 1 eetl. olijfolie in een pan met dikke bodem op matig vuur. Schep de uien, wortels, bleekselderij en knoflook hierin 2-3 min. om. Voeg de bliktomaten, tomatenpuree, laurier, steeltje basilicum, bouillon en de geroosterde grote tomaten plus het uitgelekte sap toe. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en laat onder af en toe omscheppen 20-25 min. trekken, of tot de groenten gaar zijn.
  5. Verwijder de laurier en het basilicumsteeltje laat de soep enigszins afkoelen en pureer in gedeelten.Schenk de soep door een zeef terug in de pan en laat al roerend 2-3 min. doorwarmen. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
  6. Leg de bocconcini op een met bakpapier beklede bakplaat en verwarm ze 2 min. tot ze warm zijn en beginnen te smelten (niet te lang, anders smelten ze volledig). Schep de soep in kommen en verdeel de smeltende bocconcini erover. Garneer met de geroosterde kerstomaatjes en basilicumblaadjes, sprenkel er nog wat olijfolie over.
Bereidingstijd 15 minuten, kooktijd 1 uur 10 minuten.

Recept uit de Delicious