dinsdag 6 november 2018

Sinkonti Pikante Pompoen uit Kreta





Janneke Vreugdenhil schrijft in de NRC hoe ze zich met dit recept vergiste en het uiteindelijk lekkerder werd dan het origineel. Het recept komt voor in Rick Stein's BBC serie From Venice to Istanbul, waar hij het at bij Ayse Nur, die het weer van haar tante had. Ik zal het nog sterker vertellen, oorspronkelijk komt het uit Kreta en is blijkbaar via de Egeïsche zee in Istanbul terechtgekomen. De naam sinkonti klinkt ook niet echt Turks.

Het originele recept is met zongedroogde tomatenpasta en wij maken het dus met de pikante variatie, die meer op een sambal lijkt. Ik citeer nu Janneke:

Met die purees zit het zo:

  • De zongedroogde tomatenpuree luistert naar de naam domates salçasi. 
  • Die met paprika heet biber salçasi. 
  • Als er tat voor staat, smaakt hij mild. 
  • Als er aci voor staat, zitten er behalve paprika’s ook chilipepers in, en dat is de versie die u voor dit gerecht wilt hebben.

 Al deze varianten zijn in elke Turkse supermarkt te koop, vaak van het merk Oncü, maar sommige grotere supermarkten hebben ze ook in de schappen staan. En als u de pittige versie niet kunt vinden, kunt u altijd zelf een goeie snuf chilivlokken toevoegen.


Ingrediënten voor 4 personen:
1 kilo (ex-Halloween-)pompoen, geschild, in schijven van 1 cm centimeter 
150 g aci biber salçasi
 2 el bloem 
4 witte uien, in niet te dunne ringen
100 ml olijfolie
Griekse of Turkse yoghurt


Bereiding:
Verdeel de pompoen over de bodem van een grote, lage ovenschaal en bestrooi met een goeie snuf zout. Kneed de salçasi, bloem en opnieuw een snuf zout door de uien, totdat alles rood ziet. (Lekker inmasseren met handschoen aan). Verdeel dit mengsel over de pompoen.

Schenk de olijfolie erover, dek de schaal af met aluminiumfolie en schuif hem 3 kwartier in de oven. Verwijder het folie en laat nog eens een half uur staan, tot de pompoen goed gaar is en de uien krokant zijn.

Serveer met een dot yoghurt. Dat helpt ook als hij erg heet uitgevallen is.


Ik maakte het met een hokaido pompoen met een schoon gewicht van 650 gram en gebruikte 2/3 van de verdere ingrediënten.










1 opmerking:

Stella zei

Binnenkort gaan ze in een herfstsalade! Klinkt heerlijk! Ik heb de serie met Rick Stein ook gezien, was dit gerecht al weer vergeten... zoveel lekkers nog op de to eat lijst! Groet Nicolet