Ik maakte al eerder char siu, maar dat was met schouderkarbonades.. Dit recept met procureur aan een stuk is minder bewerkelijk en heel lekker.
Bereiden ca. 35 min./marineren ca. 8 uur of langer/oven ca.1 uur/rusten ca. 20 min.
Ingrediƫnten voor 4 - 8 personen:
- ca. 1.8 kg procureur (varkensnek) op kamertemperatuur, in de lengte gehalveerd
- 500 gram ka lian (of bimi of pak soi)
- Voor erbij: rijst of bao broodjes (zonder vulling)
Marinade:
- 80 ml char siu saus
- 80 ml oestersaus
- 125 ml shaoshing (Chinese rijstwijn of Sherry)
- 80 ml vloeibare honing
- ½ tl vijfkruidenpoeder
- 2 tenen knoflook, geperst
- 1½ el fijngeraspte gemberwortel
- 2 steranijs
- 1 kaneelstokje
- 45 bruine basterdsuiker + 45 gr extra
ook nodig: kernthermometer
Bereiding:
- Doe alle ingrediĆ«nten voor de marinade in een grote schaal, leg het vlees erin en schep om. Dek af met plasticfolie en laat het 8 uur tot een hele nacht marineren in de koelkast. Neem uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180℃
- Breng de marinade met de extra 45 gram suiker in een steelpan op matig vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat ca. 15 minuten inkoken. Neem van het vuur, haal het kaneelstokje en de steranijs eruit.
- Vet het rooster in en leg het rooster op een braadslee. Schenk er ca. 2 cm kokend heet water in - het water mag het vlees niet raken. Leg het vlees op het rooster en zet in de oven. Braad het vlees ca. 1 uur tot het donker goudbruin ziet (kerntemperatuur ca. 57℃ - het vlees gaart nog na en moet 60-63℃ bereiken), waarbij je het om de 20 minuten bedruipt met de marinade. Neem het vlees ui de oven en laat afgedekt met aluminiumfolie 20 minuten rusten.
- Stoom intussen de groente 2-3 min.
- Snijd het vlees in dunne plakjes en serveer met de gestoomde groente.
- Geef er rijst of gestoomde bao-broodjes bij.
Bao broodjes uit de diepvries |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten