Pagina's

zaterdag 25 april 2020

Grote witte bonen en Tomatenvinaigrette







De bonen kwamen uit mijn hamstervoorraad bonen in blik. Met gedroogde bonen zal het resultaat ongetwijfeld nog beter zijn. De vinaigrette kan ver van te voren klaargemaakt worden, ik vond hem tenminste de volgende dag intenser.

Ingrediƫnten voor 4 personen:
Witte bonen:

  • Handvol oregano-takjes
  • Handvol takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 250 gr. gedroogde butter beans reuzebonen//limabonen, afgespoeld, indien mogelijk een nacht geweekt
  • 1 middelgrote ui, gehalveerd
  • 1 grote wortel, geschrapt, grof gehakt
  • zout
  • ¼ cup (60 ml) extra vergine olijfolie

Vinaigrette 

  • 300 gr. cherrytomaatjes of gemengde tomaten of vleestomaten
  • 1 teentje knoflook, fijngemaakt
  • 3 eetlepels. rode wijnazijn
  • ⅓ cup (80 ml) extra vergine olijfolie, plus wat extra
  • zout

Tomatensalade:

  • 1 kg  gemengde, vlees en / of kerstomaatjes
  • Vers gemalen zwarte peper
  • Handvol basilicumblaadjes
  • Milde rode pepervlokken (zoals pul biber, aleppo peper)


Voorbereiding:
Gedroogde bonen koken

  1. Bind oregano, tijm en laurierblaadjes samen met keukentouw. Doe bonen, ui, wortel en kruiden in een middelgrote pan. Doe de bonen in een pan met zoveel water dat ze ongeveer 10 cm onder water staan en breng heel zachtjes aan de kook op middelhoog vuur. Zet het vuur onmiddellijk lager en kook op een zo laag mogelijke sudderpit, nauwelijks roerend, totdat de bonen in het midden romig en zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen of papperig zijn, ongeveer 1½ uur (dit kan langer duren, afhankelijk van de bonen). Het idee is om niet te roeren, waardoor de bonen hun vorm behouden. Haal de pan van het vuur; breng de bonen flink op smaak met zout. Roer er voorzichtig de olie door. Laat afkoelen Giet bonen af, gooi ui, wortel en kruiden weg.

De bonen kunnen 2 dagen van tevoren worden bereid. In vloeistof bewaren; bedekken en afkoelen.

Bereiding:
Vinaigrette

  1. Pureer cherrytomaatjes in een blender. Doe over in een kleine kom en roer de knoflook, azijn en ⅓ cup (125 ml) olie erdoor; breng op smaak met zout. Laat 15-20 minuten intrekken en vis dan de knoflook eruit.
  2. Roer er uitgelekte bonen door de vinaigrette, meng ze voorzichtig door de vinaigrette.. Proef en voeg indien nodig meer zout toe.

Opmaak bord(en)

  1. Snijd de tomaten in plakjes, door de helft of in kwarten n schik ze op een schaal of verdeel ze over afzonderlijke borden  Kruid met peper en zout en besprenkel met olie. Schep er de bonen met veel vinaigrette over; Top met basilicum en een paar snufjes rode pepervlokken.


Recept  Kelly Mariani  Healthyish

Geen opmerkingen:

Een reactie posten