Pagina's

donderdag 9 juli 2020

Boterige Vis uit de oven met asperges en olijven






Met zalm

Handig voor het koken voor een groep. Langzaam roosteren van een enkele grote visfilet in plaats van het maken van meerdere kleine - het zorgt ervoor dat de vis boterachtig en heerlijk is. Groenten die het best knapperig worden geserveerd, zijn een geweldige aanvulling omdat ze perfect gaar zijn tegen de tijd dat de vis klaar is.

Ingrediënten voor 6-8 porties:

  • 2 bosjes groene asperges, bijgesneden (ondereind afgebroken), in de lengte gehalveerd indien ze dik zijn, 
  • 6 eetl. boter
  • 7 eetl. extra vergine olijfolie, verdeeld
  • 1 theelepel. Aleppo peper of Pul Biber (Turkse winkel)
  • 1300 - 1400 gram  heilbot, kabeljauw of zalm zonder huid
  • zout en versgemalen peper
  • 2 bosjes bosuitjes, van buitenste blad ontdaan en bijgesneden, in de lengte gehalveerd indien ze dik zijn, 
  • 3/4 cup Castelvetrano-olijven, ontpit, gescheurd
  • 1/4 cup fijngehakte bieslook
  • 1/4 cup vers citroensap
  • 2 eetlepels. grof gesneden dragon, plus blaadjes om te serveren
  • Voor erbij:  kleine vastkokende aardappelen en partjes citroen 


Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 ℃.

1. Breek de droge onderkanten van de asperges af, gooi ze weg. Snijd nu een kwart van de onderkant in heel dunne plakjes en leg ze in een middelgrote kom; zet apart. Deze zijn voor de garnering en worden rauw gebruikt.

2. Verhit boter en 2 el. olie in een kleine steelpan op middelhoog vuur. Voeg zodra de boter is gesmolten de Aleppo peper of pul biber toe en haal van het vuur.

3. Kruid vis aan beide kanten met zout en zwarte peper en leg ze in een bakblik. Verdeel de lente-uitjes en de asperges rond de vis; breng op smaak met zout en zwarte peper. Giet het botermengsel over vis en groenten. Meng de groenten goed door de boter. Bak, zonder te draaien, de vis in het midden van de oven tot ze net ondoorzichtig is en de asperges heldergroen en zacht zijn, 15-25 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets.

4. Meng de olijven, bieslook, citroensap, 2 el. dragon, en de resterende 5 el. olie met de plakjes rauwe asperges; breng op smaak met zout en zwarte peper.

5. Leg de vis op een schaal; leg er de lente-uitjes en asperges op. Schep er wat olijfmengsel over en strooi de dragonblaadjes erover. Serveer met aardappelen, partjes citroen en het resterende olijvenmengsel ernaast.

Recept Alison Roman voor Bon Appétit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten