Uit het nieuwe kookboek Flavour van Ottolenghi komt dit kruidige vegetarische recept waarin je het vlees niet zult missen.
- 6 teentjes knoflook, geperst
- een blik à 400 gram kikkererwten, goed uitgelekt en drooggedept (dan houd je ca. 240 gram kikkererwten over) |
- 2 theelepels scherp gerookt paprikapoeder
- 2 theelepels gemalen komijnzaad
- drie kwart eetlepel tomatenpuree
- 40 gram grofgesneden peterselie
- 2 theelepels citroenrasp
- 3 eetlepels kappertjes (afgespoeld)
- 125 gram groene olijven, ontpit en gehalveerd
- 250 gram zoete cherrytomaatjes
- 2 theelepels fijne kristalsuiker
- en halve eetlepel licht geroosterd gekneusd karwijzaad
- 250 gram orecchiette
- 500 ml groentebouillon
- olijfolie
- vers gemalen zwarte peper en zout
Doe de knoflook, de kikkererwten, het paprikapoeder, het komijnzaad, de tomatenpuree en 50 milliliter olijfolie met een snufje zout in een hapjespan en bak dit mengsel op middelhoog tot hoog vuur tot de kikkererwten licht knapperig zijn.
Dit duurt ongeveer twaalf minuten, met regelmatig roeren. Draai het vuur iets lager als de kikkererwten te snel kleuren. Schep een derde van de kikkererwten uit de pan en houd ze apart.
Roer in een schaaltje de peterselie, de citroenrasp, de kappertjes en de gehalveerde olijven door elkaar. Doe twee derde van dit peterseliemengsel bij de kikkererwten in de hapjespan, samen met de tomaatjes, de suiker en het karwijzaad. Roer goed door en laat het ongeveer twee minuten op middelhoog tot hoog vuur koken, terwijl je regelmatig blijft roeren.
Voeg dan de orecchiette, de bouillon, een snuf zout en 200 milliliter water toe en breng alles tegen de kook aan. Doe het deksel op de pan en laat de pasta op middelhoog vuur in twaalf tot veertien minuten al dente koken. Roer dan de rest van het peterseliemengsel erdoor, besprenkel met olijfolie en garneer met de achtergehouden gebakken kikkererwten en naar smaak versgemalen zwarte peper.
Ik zou het recept zo klaar kunnen maken, ik heb alle ingredienten in huis ! Lijkt me lekker hoor ! Maar voorlopig is mijn to do lijst nog een beetje te lang. Ik wil eerst nog een recept testen voor de kerst (mogen kinderen en kleinkinderen met de kerst op bezoek bij oma, ofwel andersom oma bij kinderen en kleinkinderen ?), plus mijn restje butternut, plus 2 aubergines die ongeduldig beginnen te worden in de groentela? plus ...
BeantwoordenVerwijderenEn je hebt bijna geen afwas.. ja, de kerst, afwachten en het beste ervan hopen.
BeantwoordenVerwijderen