Pagina's

vrijdag 11 juni 2021

Aubergine uit Sardinië

 


Aubergines uit Sassari, Sardinië: heel gemakkelijk en zijdezacht. De mirinzana in forru, de aubergine uit de oven, is zo lekker dat het een eigen lied heeft gekregen: de tekst, in Sardijns dialect, vermeldt ook de andere twee basisingrediënten van het recept, knoflook en pepers. Als u niet bang bent voor de intense smaak van knoflook en de scherpte van chilipeper, ga uw gang, het lied zegt dat je kont ervan brandt. Het resultaat is een gerecht met een intens aroma, maar vooral een bijna romige consistentie.


Ingrediënten:

  • Aubergines
  • Knoflook
  • Rode peper of peperoncino zoveel u wilt
  • Peterselie
  • Extra olijfolie van eerste persing
  • Zout


Bereiding:

Begin met het fijnhakken van de peterselie en de teentjes knoflook naar smaak. Doe de gehakte peterselie en knoflook bij de de extra vierge olijfolie, voeg zout, peper en chilipeper toe en meng.

Verwijderde steelaanzet en snijd de aubergine in de lengte in tweeën.

Snijd het vruchtvlees in met een mes, maak diepe sneden horizontaal en verticaal, zodat een soort rooster ontstaat. Besprenkel de aubergine met de gearomatiseerde olie en zorg ervoor dat ze goed gekruid is, zelfs binnenin de insnijdingen.

Verdeel de aubergines over een bakplaat en bak ze ongeveer een uur in een voorverwarmde oven van 180°C, tot het oppervlak goudkleurig en zacht is.

Waren we er maar, daar in Sardinië, met of zonder miranzana in forru.



De aubergine

De gebakken aubergine is goed en erg lekker,

Het is beter dan tuinbonen, smaakt beter dan paling,

Maar als het goed gekruid is met knoflook en peper,

Dan brandt je kont enorm, aubergine, aubergine,

Dan zal je kont branden als de hel, Aubergine, Andirondindá.

 

Aubergine,

Aubergine,

Aubergine, de aubergine, Andirondindá

 

Maar zorg voor papa, laat de gedroogde olijven weg,

tuinbonen en grote slakken zijn vrij nutteloos,

Maar neem de aubergine en kijk uit voor mij,

Dan zal je kont branden als de hel, aubergine, aubergine,

Dan zal je kont branden als de hel, aubergine, Andirondindá.

 

Aubergine,

Aubergine,

Aubergine, de aubergine, Andirondindá

 

Bij Sant Antoni een discussie tussen ons drieën

Over grote slakken, goed doorbakken of niet,

Maar over de aubergine, of het goed gebakken is,

Dan brandt je kont echt, aubergine, aubergine,

Dan staat je kont echt in brand, aubergine, Andirondindá.

 Aubergine,

Aubergine,

Aubergine, aubergine, Andirondindá.


La Mirinzana

La mirinzana in forru è bona e assai lichitta

è megliu di ra fava, piú bona di r'anghidda,

ma si è cundidda bé, cun agliu e pebaroni

ti friggi umbé ra ganna ra mirinzana ra mirinzana

ti friggi umbé ra ganna ra mirinzana, andirondindá

 

Mi-mirinzana,

mi-mirinzana,

mi-mirinzana, la mirinzana, andirondindá

 

Ma poni menti a babbu, lassa r'ariva secca,

la fava e ru coccoiddu è cosa ghi no teccia

piglia ra mirinzana ma poni menti a me,

ti friggi umbé ra ganna ra mirinzana ra mirinzana

ti friggi umbé ra ganna ra mirinzana, andirondindá

 

Mi-mirinzana,

mi-mirinzana,

mi-mirinzana, la mirinzana, andirondindá

 

In Postha Sant'Antoni, una discussioni a tre,

acchí ru coccoiddu no era cundiddu bé,

però ra mirinzana si è friggidda bé,

ti friggi umbé ra ganna ra mirinzana ra mirinzana

ti friggi umbé ra ganna ra mirinzana, andirondindá

 

Mi-mirinzana,

mi-mirinzana,

mi-mirinzana, la mirinzana andirondindá



Geen opmerkingen:

Een reactie posten