Op Normandische wijze, dus met boter, room, appels en alcohol van appels zoals Cider en Calvados. Deze variatie op de klassieke bereiding is van Janneke Philippi. Ik vond het lekker en het was niet zo veel werk.
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen kruimig, geschild en in stukken
- 4 kipfilets
- 25 g roomboter
- 250 g kastanjechampignons, in vieren gesneden
- 1 handappel, bijv. jonagold
- 100 ml droge cider (of witte wijn)
- 200 ml crème fraîche, op kamertemperatuur
- 1 tl gedroogde dragon (ik had alweer verse in de tuin en dat in begin februari!)
- 500 g haricots verts
- 50-75 g roquefort
- olijfolie, voor erover
Bereiding:
Kook de aardappelen in 20 min. gaar.
Bestrooi de kipfilets met zout en peper en bak ze in een braadpan in de verhitte boter rondom bruin. Neem de kip uit de pan. Voeg de champignons toe aan het bakvet en bak 3 min.
Snijd intussen de appel in kwarten, verwijder het klokhuis, snijd elk kwart in 3 partjes en halveer ze nog een keer tot grove stukken. Bak de appel 2 min. met de champignons mee. Schenk de cider of wijn bij de champignons. Roer er de crème fraîche en dragon door. Leg de kipfilets terug in de pan en stoof ze afgedekt 10 min. op laag vuur. Neem dan de deksel van de kip en laat de saus nog 4-5 min. inkoken. Breng op smaak met zout en peper.
Kook ondertussen in ruim water met zout de haricots verts in 6 min. knapperig gaar. Leg ze op een schaal en verdeel er de roquefort in stukjes over en druppel er wat extra olijfolie over.
Leg de kipfilets op een schaal en schep er de dragonsaus met champignons over. Serveer met de aardappelen en haricots verts. (of sperzieboontjes)
Toch weer lekker, van die ouderwetse recepten. Ik bladerde net door een ouderwets Frans kookboek. Volgende keer weer eens tong op Normandische wijze maken. Een recept voor leeuweriken in bladerdeeg sprak me nou niet echt aan: "Pluk de leeuweriken, laat de koppen en pootjes zitten, verwijder de ogen, haal de vogels leeg, maar bewaar de ingewanden."
In de tijd van het kookboek waren er volop leeuweriken. Sinds ik dit kookboek heb is in Nederland minstens 60% van de leeuweriken uitgestorven.
Trieste overpeinzing.
Ook toevallig dat we allebei vrijwel tegelijk een ouderwets recept met kip hebben klaargemaakt.
BeantwoordenVerwijderenHet is hier nu koud en ik heb gisteren voor mijn kostganger op woensdag erwtensoep gemaakt. Dat was smullen, plus dat er weer een doggybag meeging naar huis.
Als het volgende week woensdag nog koud is krijgt hij hutspot. Dat heb ik deze winter nog niet klaar gemaakt. Hutspot met draadjesvlees.
Ik vroeg laatst naar klapstuk bij de slager. Alleen de slager zelf kende het, het personeel niet. Maak jij de hutspot met bouillon?
BeantwoordenVerwijderenNee ik maak hem niet met bouillon, maar ik wil er wel lekkere donkere sjuuuuu bij van draadjes vlees en veel zwarte peper.
BeantwoordenVerwijderen