Stufato di cannellini e cavolo Toscano |
De mensen uit het zuiden van Italië heten maccheroncini, omdat ze zoveel gedroogde pasta eten, die van Veneto polentoni vanwege de polenta (maïsbrij), en Toscanen eten bonen: mangiafagioli.
Ingrediënten:
200 gram gedroogde witte (cannellini-)bonen
1 struik cavolo nero (eventueel ongesneden boerenkool)
100 gram pancetta of gerookt spek
50 gram ui
knoflook
salie
groentenbouillon (van blokje)
olijfolie
Cavolo nero of Palmkool |
Voorbereiding:
Week de bonen voor zoals op de verpakking aangegeven.
Bereiding:
- Zet de bonen op met zout, salie en 2 knoflookteentjes.
- Ris de bladeren van de cavolo nero.
- Hak 1 knoflookteen, de ui en de pancetta.
- Bak het haksel (de 'battuto') aan in de olijfolie.
- Roer de kool erdoor en laat 20 minuten stoven, terwijl je er telkens een lepel bouillon bij schept.
- De witte boonen zonder het kookvocht erbij voegen, nog 20 minuten stoven.
- Maak op smaak af met perper en zout.
- Op het bord nog een sliertje lekkere olijfolie erover gieten.
Was lekker. Niet echt koolhydraatarm voor beginners, maar wel geschikt voor gevorderden.
Lijkt me lekker, maar hier is helaas geen cavolo nero of bloemkool te verkrijgen.
BeantwoordenVerwijderenWat jammer nou, kom je net uit Italië! Het zal ook wel met een andere kool of donkergroene andijvie kunnen.
BeantwoordenVerwijderen