Van een goede vriendin kreeg ik een flesje Oostenrijkse Kürbis Kernöl, pompoenpitolie en man wat is die lekker. Ik ga er binnenkort meer wintersalades mee maken. Schijnt ook lekker te zijn over ijs, soep en over een zachtgekookt eitje. Je moet wel de echte pompoetpitolie hebben, die van een typisch Oostenrijkse soort
uit de regio Steiermarken, die officieel cucurbita pepo styriaca heet.
Steiermarkse pompoenpitolie heeft een Europese BOB-status (wat staat
voor Beschermde Oorsprongs Benaming)
Ingrediënten:
200 gr spruitjes, schoongemaakt
200 gr aardappels, in blokjes
100 gr broccoliroosjes
100 gr wortels, in schuine plakjes
200 gr snijbiet, schoongemaakt
20 ml appelazijn
1 el pompoenzaadolie
1 el extravergine olijfolie
gedroogde tijm
zout en peper
Bereiding:
- Kook de groenten afzonderlijk (de wortel en de snijbiet kunnen samen) en de aardappels 8-10 minuten in ruim kokend water zonder zout.
- Halveer de spruitjes, snijd de snijbiet in stukjes en meng de groenten in een serveerschaal.
- Maak een dressing van de 2 oliesoorten, de azijn, peper en een snufje tijm. Pureer de ingrediënten kort op lage snelheid in de keukenmachine. Breng de groenten op smaak met de dressing.
In dit recept gaat meer tijd zitten dan je denkt, of je moet meerdere pannen op het vuur hebben.
4 soorten groenten à 10 minuten
Uit La Cucina Italiana
Geen opmerkingen:
Een reactie posten