Ik had nog veel vlees en wat bouillon over van de Soto Madura. Hiervan Abon Abon gemaakt. Ik schrijf hieronder het originele recept, maar sloeg dus de eerste etappe over.
Ingrediƫnten:
- 400-500 gr doorregen runderlappen
- 1 stukje asem zo groot als een walnoot (ik gebruikte hier keukentamarinde uit een potje)
- 1 middelgroot gesnipperde ui
- 2 teentjes knoflook uit de knijper
- 1 el goela Djawa (palmsuiker) of donkerbruine basterdsuiker
- 2 tl ketoembar (gemalen koriander)
- 1 tl djinten (gemalen komijn)
- olie
Bereiding:
- Breng 2,5 dl water aan de kook en doe daar het vlees in.
- Week de asem in 4 el warm water, wrijf de asem daarna door een zeefje of maak deze fijn met een vork; verwijder vezels en eventuele pitten. (Of neem gewoon wat tamarinde uit een potje). Doe dit met wat zout bij het vlees en laat het koken tot het gaar is.
- Doe de ui, knoflook, suiker, ketoembar en djinten in de vijzel en stamp alles fijn in met de stamper. (Of maak het je makkelijk met de keukenmachine).
- Neem het gare vlees uit de pan, rafel het vlees uiteen met twee vorken en maak het zo fijn mogelijk.
- Roer het kookvocht door het mengsel van ui en kruiden. Leg daar de stukjes vlees in en laat deze afgedekt 1 uur op een koele plaats marineren.
- Laat het vlees daarna goed uitlekken in een zeef.
- Verwarm de olie en bak daarin het vlees krokant.
Gegeten met sperzieboontjes en tofu met een potje Sambal Goreng van Lonny.
Hier staat het recept voor zijn sambal goreng buncis met tofu.
Recept uit Chinees-Indisch koken van Lekturama
Geen opmerkingen:
Een reactie posten