Coq au vin, met rode wijn, is een Franse klassieker. Deze Coq au Riesling is een lichtere versie van Nigel Slater. Komt uit zijn boek Real Food.
Ingrediƫnten voor
4 tot 6 personen
50 g boter
scheutje olijfolie
2 uien, gehakt
125 g bacon of pancetta, dun gesneden
4 teentjes knoflook, in dunne plakjes
8 kippenbouten
250 g portobello paddenstoelen of grotchampignons, in plakken
5 dl Riesling (of een andere droge witte
wijn)
2,5 dl slagroom
handje gehakte peterselie
Bereiding:
- Smelt de boter en de olie in een braadpan die groot genoeg is om ook de kip te bevatten. Braad de stukken kip aan alle kanten aan en haal ze uit de pan.
- Bak in hetzelfde vet de ui en het spek tot ze doorzichtig zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog even al roerend om. Verwijder het mengsel uit de pan, maar laat het vet erin. Bak daarin de paddenstoelen.
- Kruid de kip met zout en peper en leg de kipstukken terug in de pan, net als het bacon en uien mengsel. Draai het vuur hoog en laat alles op temperatuur komen. Giet dan de wijn erbij.
- Als de wijn begint te koken, het gas laag draaien en een deksel op de pan leggen.
- Laat de kip op heel zacht vuur in ongeveer 25 minuten gaar worden, of zet het geheel in de oven (voorverwarmd op 150 graden) en laat daar een half uur in staan. Controleer of de kip gaar is. Haal hem uit de pan, denk hem af met aluminiumfolie en een handdoek zodat ’ie warm blijft en zet de pan op hoog vuur. Giet de room erbij en laat tien minuten koken.
- Leg de kip terug in de pan of in een voorverwarmde schaal, strooi de peterselie over het gerecht en dien op.
- Vergeet niet om er een stukje brood bij te geven om de heerlijke romige saus mee op te deppen.
Zalig recept! Ik heb het al meerdere keren gemaakt. Echt een blijvertje.
BeantwoordenVerwijderenWat leuk, ik was het al weer vergeten. Tijd dat ik het weer eens ga maken.
BeantwoordenVerwijderen