Twee variaties op gerookte makreelpaté: een frisse en een pittige.
Het eerste recept is van Nigel Slater en wordt in de keukenmachine gemaakt.
Ingrediënten:
2 gerookte makreelfilets
1 el olijfolie
het sap van een halve citroen
1 el grove mosterd
kwart knolselderij
2 eetlepels zure room
Bereiding:
- Verwijder het vel en de graten.
- Doe in de keukenmachine de stukken makreel, olijfolie, citroensap en mosterd. Druk een paar keer kort op de puls-knop, het moet een grof mengsel worden.
- Plaats de rasp- of julienneschijf op de keukenmachine en rasp de selderijknol boven de makreel. Heb je die niet, neem je de handrasp of snijd de knol met een scherp mes in sliertjes.
- Meng de zure room er door en serveer op bijvoorbeeld een toastje.
Ook lekker in een salade |
Indische makreel op kroepoek |
Het tweede recept maak ik heel vaak en blijft altijd lekker:
Ingrediënten:
1 gestoomde of gerookte makreel
1 grote sjalot
ketjap
sambal
olie of boter
Bereiding:
- Verwijder het vel en de graten.
- Hak de sjalot fijn en bak in een kleine koekenpan met wat boter of olie zacht.
- Haal de pan van het vuur, doe er de stukken makreel bij en prak ze fijn.
- Meng ketjap en sambal naar smaak door.
Het mengsel kan eventueel smeuïger gemaakt worden met wat roomkaas en/of crème fraîche.
Serveer bijvoorbeeld op kroepoek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten