Pagina's

donderdag 23 februari 2017

De pasteitjes van Pézenas





De Petits pâtés de Pezenas. Een Franse specialiteit, ontzettend lekker, maar ze smaakten zo niet Frans. En dat kon wel kloppen want er was niet veel onderzoeksjournalisitiek voor nodig om te achterhalen dat de oorsprong Engels, of Indiaas is. Lord Clive, vice koning van India bracht, samen met zijn Indiase kok, een tijdje door in Pézenas. Bij de vele recepties die hij hield had hij als gewoonte zijn gasten te trakteren op deze mini pies, die de gasten heerlijk vonden. Bij zijn vertrek schonk hij als dank voor de gastvrijheid het recept aan enkele patissierfamilies.

Je kunt ze o.a. bestellen bij Le Petit Scapin  en voor de francofielen staat hier nog een video hoe ze gemaakt worden.

Zo horen ze te zijn (Foto guide du goût)







Behalve voor de pasteitjes is het historische stadje Pézenas ook beroemd omdat het de geboorteplaats is van de grote schrijver Molière.

Als je toch naar het zuiden gaat en je rijdt richting Béziers, overweeg dan een stop in Pézenas, dat is goed voor zowel je culturele als je culinaire bagage.


Ingrediënten:
Piedeeg zelf gemaakt of plakjes deeg voor hartige taart
125 gr lamsgehakt
125 gr (schaaps) niervet of reuzel
60 gr ruwe rietsuiker
60 gr kristalsuiker
nootmuskaat
kaneel
geraspte citroenschil
peper en zout
ei om mee in te kwasten

Voorbereiding:

  1. Bak het lamsgehakt in een beetje reuzel aan, totdat de roze kleur verdwijnt. Laat afkoelen.
  2. Meng alles door elkaar, het gehakt, de rest van de reuzel, de 2 soorten suiker, Maak op smaak met de specerijen en het citroenrasp.


Bereiding: Verwarm de oven voor op 190C.

  1. Steek per pasteitje - met bijvoorbeeld een borrelglaasje -  twee rondjes van 4 cm diameter uit het deeg.
  2. Snij per pasteitje een reep deeg van 4 cm breed en ca. 9 cm lang.
  3. Leg op de deegreep een lepeltje gehakt en rol het deeg op.
  4. "Plak" met water de bodem (een deegrondje) tegen de onderkant van het rolletje. Kneed een 
  5. soort voetje. Leg het pasteitje in de holte tussen wijsvinger en duim en vul het pasteitje verder met gehakt. Tegelijk druk je het pasteitje een beetje in tot het bobine model. Dek af met het tweede rondje deeg, plak vast met water. Prik gaatjes in het dakje. Bestrijk met losgeklopt ei.
  6. Bak ze goudbruin in ongeveer 25 minuten.

Serveer ze warm of lauw. Opwarmen kan in een oven op 180C in 3 à 5 minuten of 6/7 seconden in de magnetron.

In de traditionele versie vouw je het deeg om het uiteinde van een deegroller of bezemsteel, daarna vul je het met gehakt. Ik heb het geprobeerd, maar de deegbakjes zakten gelijk in. Toen nog een keer geprobeerd in een muffinvorm en ten einde raad in bladerdeeg. Uiteindelijk beviel me de stechelmanier zoals in het recept hierboven het best.

Met bladerdeeg, niet origineel maar het smaakte wel

Uit de muffinvorm - mislukt. Te veel deeg, te weinig suiker

Oh ja, en natuurlijk is er een broederschap van de Petit Pâté de Pézenas.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten