Van het recept Ragù Olandese hield ik nog flink wat gekookte, verder niet verwerkte pasta over.
En goede Italiaanse gewoonte van de cucina povera is om van de restjes zondagse pasta de volgende dag een frittata of pizza te bakken. Het hindert niet wat voor pastagerecht je maakte, met welke saus dan ook. Een restje macaroni met rode saus wordt dan een "pizz e maccarun', zoals ze in Napels zeggen. Je klutst een paar eieren en daar meng je de rest pasta van de vorige dag door, inclusief saus en geraspte kaas en je bakt het in de koekenpan tot een mooie frittata of pizza.
Ik had nu dus alleen blote gekookte penne over, wat geraspte Parmezaan en ik had nog een stukje kaas in de koelkast (Queso Tetilla, die smelt goed, uit de Spaanse week bij Lidl).
Ingrediënten voor een grote witte frittata voor 4 personen:
500 gr gekookte afgekoelde pasta
4 eieren
kaas, geraspt en in blokjes
zout en peper
olijfolie
Eventueel nog meer restjes die je in de koelkast vindt, zowel groente als vleeswaar, en op moeten.
Bereiding:
- Kluts 4 eieren los met zout en peper, voeg daaraan de pasta en geraspte kaas toe. Meng goed door.
- Verhit een sliertje olijfolie in een anti-aanbak koekenpan en schep daar de helft van het mengsel in.
- Leg daarop blokjes kaas.
- Dek af met de andere helft van de pasta.
- Bak tot de onderkant van de frittata tot het een bruin korstje heeft en draai om met behulp van een bord of deksel. Laat ook de andere kant een bruin korstje krijgen.