Sergio Herman:
„Dit recept kreeg ik van een bevriende chef toen ik op de Malediven aan het koken was. Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n surf ’n turf-fan; de combinatie van vlees en vis vind ik maar zelden echt lekker, maar in dit gerecht werkt het prima. Voor extra taste kun je de gambakoppen mee laten trekken in de saus. Mocht je haast hebben, dan zou je ook kant-en-klare tikka masala- pasta kunnen kopen (die van Patak’s is best goed en nee, dat is geen reclame) – maar als je hem zelf maakt, weet ik zeker dat je je vingers erbij aflikt.”
Ik maakte het met een half potje Patak's.
De tikka massala wordt anders gemaakt dan ik gewend ben. Je hebt 3 pannen nodig: een grotere voor de kip, een voor de saus en een voor de linzen.
Ingrediënten:
Kippendijen en gamba's:
4 kippendijen
versgemalen zwarte peper, zeezout
50 gezouten boter
2 takjes tijm
2 gepelde teentjes knoflook
1 sjalot fijn gesnipperd
4 middelgrote, verse gamba’s doormidden gesneden en
darmkanaal verwijderd
2 sjalotten, gepeld in rokken
zout en versgemalen zwarte peper
olijfolie
De linzen:
200 g
gekookte zwarte linzen (Beluga- oftewel kaviaarlinzen o.a. bij AH)
1 tl garam
masala
½ citroen,
sap en rasp
1 mespunt
verse gember, geraspt
peper en zout
klontje
gezouten boter
1 el
opgeklopte room
De tikka masalasaus:
half potje van 165 gr tikka masala van Patak's
gesnipperd uitje
5 geraspte teentjes knoflook
600 ml kokosmelk
250 ml kippenbouillon
Afwerking:
3 el griekse yoghurt
2 teentjes knoflook
½ tl chilivlokken
verse kruiden
Indiaas
brood
Enkele
eetbare bloemetjes
Bereiding:
Kippendijen: Kruid de kippendijen met zeezout en peper en kleur alle zijden mooi aan in een grote pan met de boter. Voeg de tijm, knoflook en gehakte sjalot toe en laat 2 minuten rustig mee bakken. Overgiet de kip regelmatig met de bakjus. Zet ze apart tot gebruik.
Linzen: Breng de gekookte linzen op smaak met garam masala, citroensap en -rasp, gember, zout en peper. Verwarm. Voeg op het einde een klontje gezouten boter en een lepeltje opgeklopte room toe.
Tikka massalasaus: Verhit was olie in de pan, zet de ui en de knoflook aan en voeg vervolgens de tikka masala toe. Blus met kokosmelk en kippenbouillon. Laat pruttelen en mix vervolgens alles glad.
Verder met de kippendijen: Verhit olijfolie in een pan en bak de kippendijen opnieuw aan samen met gamba’s en de losse blaadjes sjalot. Kruid met zout en versgemalen zwarte peper.
Yoghurt: Breng de yoghurt op smaak met knoflook, zout en peper.
Afwerking: Schik alles in een kom; schuim de tikka masala op en drapeer over de gamba’s en kip. Werk af met Griekse yoghurt, chilivlokken, verse kruiden en enkele eetbare bloemetjes.
Serveer hierbij wat Indiaas, geroosterd brood.
Het was heel lekker en het ziet er mooi uit. In plaats van de kippenboullon heb ik langoustinebouillon gebruikt die ik had ingevroren van het recept van Jamie Oliver langoustines met zwarte spaghetti. De bloemetjes zijn winterjasmijn.
----
PS.: Hier recept voor eigengemaakte Tikka masala. mocht je die zelf willen maken:
Arachideolie, 2 uien fijn gesnipperd, 5 teentjes knoflook geraspt, 2 chili’s 1 met en 1 zonder zaadjes, 12 tomaten ontveld en in grove stukken gesneden, 1 tl gemalen koriander, 1 tl kurkuma, 2 el garam masala, 600 ml kokosmelk, 250 ml kippenbouillon, 1 bos koriander.
Verhit de olie in een pan en zet ui en knoflook aan. Voeg vervolgens chili, tomaat, koriander, kurkuma en garam masala toe. Laat even stoven. Blus met kokosmelk en kippenbouillon. Voeg de koriander toe en laat minstens 1 uur pruttelen. Mix vervolgens alles glad.
-----
Het recept staat in De Telegraaf onder "Tongstrelend kerstdiner". Het staat er wel wat rommelig en ik heb geprobeerd het recept stapsgewijs op te schrijven. Het lijkt me wel een typisch restaurantrecept: je maakt alle onderdelen apart en tegen de tijd van het uitserveren leg je de laatste hand en voeg je de onderdelen samen.