Pagina's

woensdag 31 oktober 2018

Bloemkool uit Jamie's Italy








Jamie Oliver zegt: 'In dit spectaculaire gerecht staat de fantastische, tikkeltje lompe bloemkool in de spotlights. Geef deze groente net zo veel liefde en aandacht als je aan vlees geeft, want dat levert een fantastisch bijgerecht of voorgerecht op, of serveer hem als hoofdgerecht met brood, rijst of pasta.'

Ingrediënten:
3 uien
olijfolie
6 ansjovisfilets in olie
6 teentjes knoflook
6 grote groene olijven (met pit)
500 ml gavi di gavi (witte wijn)
naar keuze: 1 klein plukje saffraan
1 grote bloemkool, met blad

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.

  1. Pel de uien, snijd ze in vieren, trek de rokken los en doe deze in een ovenbestendige, diepe pan van 20 cm op matig hoog vuur. Voeg 1 eetlepel olijfolie en de ansjovis toe en bak ze onder regelmatig roeren terwijl je de knoflook pelt en in plakjes snijdt. Kneus de olijven, maar laat de pit zitten, en roer ze met de knoflook door de ui. Blijf 2 minuten roeren, giet de wijn erbij en voeg naar wens de saffraan toe.
  2. Snijd de onderkant van de bloemkool en maak met een scherp mes voorzichtig een diep kruis in de steel. Verwijder alleen de verlepte buitenste bladeren; laat de rest zitten. Zet de bloemkool op de steel in de pan en sprenkel er 1 eetlepel olie over. Schep een lepel van de ui en het kookvocht over de bloemkool, breng aan de kook en zet de pan 1 uur en 30 minuten in de oven, of tot de bloemkool gaar is (prik er een scherp mes in om te checken). Bedruip hem tijdens het bakken twee keer met kookvocht.
  3. Til de bloemkool voorzichtig uit de pan, zet hem op een schaal, schep de zachte ui, olijven en wat van het zalige kookvocht erover en snijd hem in plakken. Enjoy!

Ik vond het helemaal niet lekker.





maandag 29 oktober 2018

Pasta met Champignons en Pancetta


Pure pasta met champignons zonder room of tomatensaus.


Ingrediënten:
400 gr bucatini (dikke pasta)
1 teen knoflook
300 gr paddenstoelen naar keuze of een gedeelte gedroogde paddenstoelen
olijfolie
zout en peper
1 ui
200 gr. (niet gerookte) pancetta
peterselie
1 glas witte wijn

Bereiding:

  1. Week de gedroogde paddenstoelen in heet water. Maak de verse paddenstoelen schoon en snij ze in reepjes. 
  2. Snij de ui fijn en bak ze samen met de fijngehakte knoflook in een paar lepels olijfolie.
  3. Voeg de in blokjes of reepjes gesneden pancetta toe, laat 5 minuten zachtjes bakken.
  4. Voeg de paddenstoelen (en uitgelekte en gesneden geweekte paddenstoelen) toe en na enkele minuten de witte wijn. Laat verdampen. Draai het vuur lager, leg een deksel op de pan en kook tot de paddenstoelen zacht zijn, ongeveer 15/20 minuten.
  5. Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking en roer ze door de paddenstoelen en pancetta.
  6. Maak af op zout en peper en bestrooi met peterselie.
  7. Serveer eventueel met geraspte Parmezaanse kaas.



Recept ButtalaPasta.it

woensdag 24 oktober 2018

Kleine gevulde calamares




Ingrediënten:
8 schone calamares van ca 15 cm of 12 kleine (bijv. van Lidl)
1 kop paneermeel
60 ml olijfolie
1 el gehakte platte peterselie
zout en peper
60 gr gekookte ham, in smalle reepjes gesneden
1 el rozijnen
1 teen gehakte knoflook
1 citroen

Bereiding:

  1. Was en droog de calamares.
  2. Meng in een kom de paneermeel, olijfolie, peterselie, zout en peper. Zet een gedeelte apart om later de calamares te paneren.
  3. Voeg de kleingesneden ham, de rozijnen, knoflook en de klein gesneden tentakels toe en roer tot een homogeen geheel.
  4. Vul met een klein lepeltje de calamares met het mengsel, maar niet te vol opdat ze niet kapot gaan bij het bakken en sluit met een tandenstoker. Bak ze op middelhoog vuur in een beetje olijfolie in ongeveeer 2 minuten per zijde.
  5. Serveer ze warm met de schijfjes citroen.
Tegenwoordig paneer ik graag met semola, griesmeelbloem,  dat fijner is dan paneermeel en niet veel vet opneemt.





zondag 21 oktober 2018

Mueslibrood met Appel en Kaas



Deze ultieme antikater sandwich met genoeg suiker om de energie weer op te krikken en vet dat tegen je maagwand  gaat zitten, werd op de Frans-Canadese TV gepresenteerd als nachteten.

Ingrediënten:
2 appels (Royal Gala) ongeschild, zonder klokhuis en in dunne partjes gesneden. 
boter op kamertemperatuur
4 sneden brood met rozijnen en noten
250 gr Cheddar of een plat stuk andere pittige Hollandse kaas
125 ml ahornsiroop

Bereiding:

  1. Bak de partjes appel in ruim boter in een grote koekenpan met een snuf zout tot ze goudbruin zijn.
  2. Beleg een snee brood met stukjes kaas van ca 2x4x1cm en wissel ze af met de partjes appel.
  3. Leg er het tweede sneetje op en bestrijk met boter. Doe hetzelfde voor de tweede sandwich.
  4. Bak in dezelfde pan, op middelhoog vuur de sandwiches op de beboterde kant.  Bestrijk ook de andere kant met boter en keer de sandwiches als de onderkant bruin is.
  5. Serveer ze gelijk en snij ze doormidden. Sop ze royaal in de ahornsiroop.








donderdag 18 oktober 2018

Borlotti- en Sperziebonensalade met Ansjovis en Parmezaanse kaas




Eenvoudige ingrediënten in een heerlijke combinatie.
Recept van Danielle Alvarez, "head chef of Fred’s, one of the hottest restaurants in Sydney at the moment."


Ingrediënten:
Borlotti- of kievitsbonen koken:
 250 g gedroogde borlotti- of kievitsbonen, een nacht geweekt, uitgelekt (Ik gebruikte  een blikje Bonduelle gemengde bonen)
1/2 ui, geschild, gehalveerd
1/2 wortel, gehalveerd
1 stengel bleekselderij, bijgesneden, gehalveerd
1 laurierblad
Verder:
500 g sperziebonen, schoongemaakt
16 witte ansjovisfilets in olie, uitgelekt
60 gram  geschaafde parmezaanse kaas
Muntblaadjes, om te serveren
De dressing:
1/4 sjalot, fijngehakt
60 ml rode wijnazijn
1/2 tl Dijon-mosterd
100 ml extra vierge olijfolie

Bereiding

  1. Doe bonen in een pan en overgiet ze met 4 cm koud water. Voeg ui, wortel, selderij, laurierblad, olie en 1,5 el zout toe en plaats op hoog vuur. Breng het aan de kook, laat het dan zachtjes 30-45 minuten koken of totdat de bonen zacht zijn (de kooktijd is afhankelijk van de soort bonen). Haal van het vuur, laat het 15 minuten staan ​​om af te koelen en giet ze af. Gooi ui, wortel, selderij en laurierblaadje weg. (Sla dit over als je een blikje bonen gebruikt).
  2. Kook ondertussen 2 minuten sperziebonen in een grote pan met kokend zout water of tot ze net gaar zijn. Laat uitlekken en laat ze afkoelen.
  3. Voor de vinaigrette meng je de sjalot, azijn en 1 theelepel zout in een kom en laat 15 minuten intrekken. Voeg mosterd toe en voeg vervolgens al kloppend langzaam de olie toe.
  4. Meng de bonen, ansjovis en driekwart van de dressing en Parmezaan en schik ze in een serveerschaal. Bestrooi met muntblaadjes en de overgebleven Parmezaanse kaas, en besprenkel met de resterende vinaigrette.


woensdag 17 oktober 2018

Bladerdeegtaartjes met Camembert en Vijgen





Het houdt niet op, nog elke dag pluk ik vijgen van mijn niet eens zo grote vijgenstruik.


Ingrediënten:
bladerdeeg
Camembert
(tijm)honing
peper
boter
suiker
eventueel rum
Verder nodig kleine springvormpjes van 12 cm⌀ of een grote. Bakpapier.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200C०

  1. Voor springvormpjes van 12 cm doorsnee heb je 2 plakjes bladerdeeg nodig. Leg de plakjes op elkaar en rol ze uit tot het juiste formaat, zo'n 15-16 cm.
  2. Snij de vijgen in vieren, marineer ze eventueel een kwartier in een beetje rum.
  3. Smelt een klontje boter in een koekenpan en bak hierin de uitgelekte vijgen in 2-3 minuten rondom aan.
  4. Snij de Camembert in dunne plakjes. Pluk de blaadjes van de tijm.
  5. Snij een cirkel uit het bladerdeeg, ruimer dan de bodem van de vorm, en leg deze in de met bakpapier beklede springvorm, druk het bladerdeeg tegen de rand. Prik de bodem in met een vork. Leg op de bodem de plakjes Camembert en schik er de vijgen bovenop.
  6. Smelt de honing met eventueel de rum van de marinade en bestrijk daarmee de stukjes vijgen. Bestrooi met suiker, de tijm en maal er royaal peper over.
  7. Plaats de taartjes ongeveer 20 minuten in de oven tot ze gaar zijn, laat ze op kamertemperatuur afkoelen. Maak de vorm los en leg ze op een bord. Serveer ze lauw of op kamertemperatuur.



Recept Donna Moderna



dinsdag 16 oktober 2018

Aardappelen met Gehakt uit Olot




Dit is een traditioneel recept uit Spaans Catalonië, om precies te zijn uit de plaats Olot in de streek Garrotxa. Dus als u op de kaart Patates d'Olot ziet staan, weet u dat u dit te eten zult krijgen.

Ingrediënten:
1 kg grote aardappelen
3 eiwitten
zonnebloemolie
Vulling:
400gr. gehakt (rund / varken)
2 uien
broodkruim
iets melk
3 rijpe tomaten
1 glas ranci (is een Catalaanse wijn) of anders witte wijn of een brandy
een snufje nootmuskaat
zout en zwarte peper
1 takje rozemarijn
olijfolie


Bereiding:

  1. Rasp de rijpe tomaten
  2. Week het kruim van twee grote sneden brood in melk en knijp het uit. Meng het brood met het gehakt en voeg zout en peper toe.
  3. Verhit in een koekenpan een lepel olijfolie en leg er een takje rozemarijn in, verwijder de rozemarijn weer; we hebben nu rozemarijnolie. Bak in deze olie de gehakte ui gedurende 12-15 minuten. Wanneer de ui een beetje bruin wordt de tomatenpulp toevoegen, vervolgens het gehakt er door roeren. Eventueel nog zout en peper toevoegen en wat nootmuskaat. Nog enkele minuten bakken en het glaasje wijn toevoegen. Deksel op de pan doen en 15-20 minuten laten sudderen. Maal het gehakt eventueel fijner met de staafmixer en laat afkoelen.
  4. Schil ondertussen de aardappelen en snij ze plakjes van 5 à 6 mm.Bak de schijfjes in ruim zonnebloemolie tot ze een bruin randje krijgen, maar nog niet gaar zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  5. Bestrijk de helft van de plakjes aardappel met de farce en bedek met de rest van de plakjes. Druk lichtjes aan, haal ze door het geklopte eiwit en bak ze 1 minuut per kant in de hete olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Recept Patates d 'Olot van La Cuina de Sempre






donderdag 11 oktober 2018

Toscaanse boterige zalm





Heel lekker, makkelijk te maken en het ziet er gezellig uit.

Ingrediënten voor 4 personen:
2 el extra vergine olijfolie
4  zalmfilets, droog gedept met keukenpapier 
zout en vers gemalen zwarte peper
3 el boter
3 teentjes knoflook, gehakt
300 gr gehalveerde kerstomaatjes
450 gr baby spinazie
120 ml room
4 el Parmezaan
gehakte kruiden (zoals basilicum en peterselie), plus meer voor garnering
eventueel partjes citroen,

Bereiding:

  1. Verhit olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Wrijf de zalm in met zout en peper. Wanneer de olie glinstert maar niet rookt, leg je de zalm er op de huidzijde in en bak tot goudbruin, ongeveer 6 minuten. Draai om en bak 2 minuten langer. Breng over op een bord.
  2. Zet het vuur lager en voeg boter toe. Wanneer de boter is gesmolten, roer je er de knoflook door en kook tot het geurig is, ongeveer 1 minuut. Voeg cherrytomaatjes toe en breng op smaak met zout en peper. Bak tot tomaten beginnen te barsten en voeg spinazie toe en bak totdat de spinazie begint te slinken.
  3. Roer room, Parmezaanse kaas en kruiden erdoor en breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur laag en laat sudderen tot de saus lichtjes gebonden is, ongeveer 3 minuten.
  4. Leg de zalm terug in de koekenpan en schep de saus erover. Laat sudderen tot de zalm gaar is, ongeveer 3 minuten.
  5. Garneer met meer kruiden en pers de citroen erover voordat je hem serveert.

Bron: Delish

dinsdag 9 oktober 2018

Snelle Maaltijdsoep met Zeevruchten van Nigella Lawson



Nigella zegt dat ze altijd een voorraadje gemengde zeevruchten in de vriezer heeft zodat ze altijd een snelle maaltijd achter de hand heeft. Verder heb je alleen een stuk lekker brood nodig om in de soep te dopen.

Ingrediënten voor 2 à 4 personen, of voor 6 als je het met pasta eet.
400 gram gemengde zeevruchten uit de diepvries
paar draadjes saffraan
250 ml kokend water
4 tl knoflook-olijfolie
6 lente-uitjes, fijn gesneden
1/2 tl gedroogde dragon
125 ml droge wit vermouth of droge witte wijn
Klein blikje van 227 gram tomatenblokjes (Bijv. de kleine blikjes van Mutti, of anders een half blik)
1 tl zeezout vlokken of anders 1/2 tl zeezout
peper
eventueel verse kruiden naar smaak.

Bereiding:

  1. Week de saffraandraadje in een kop of schaaltje en voeg er 250 ml net gekookt water op.
  2. Verhit op middelhoog vuur een scheutje knoflookolie in een brede pan met dikke bodem en bak de lente-uitjes en gedroogde dragon een paar minuten.
  3. Blus met de vermouth of witte wijn en laat aan de kook komen, voeg de saffraan met het water, gevolgd door de tomaten en laat het aan de kook komen. Voeg de helft van het zout toe.
  4. Draai het vuur hoog en vroeg de zeevruchten toe en laat weer aan de kook komen, draai het vuur tot middelhoog en laat ze in 3 of 4 minuten (of volgens de gebruiksaanwijzing) gaar worden.
  5. Maak op smaak met peper en voeg desgewenst de rest van het zout toe en strooi er eventueel nog wat kruiden uit voorraad over.
Als je meer tijd hebt, zou ik bij punt 3 de tomatensaus langer laten sudderen voor een intensere smaak.


Kom warme bonen met tonijn en alles uit de voorraadkast



Dit is echt ik ga de deur niet uit gerecht en ik ga lekker op de bank zitten in mijn makkelijke kleren en niemand ziet me.Want het ziet er niet uit, je zou het niemand durven voorzetten deze kleurloze kom eten maar het is heel comforting!


Ingrediënten:
Bonen uit blik, liefst cannellini
Tonijn uit blik
Kappertjes
Gehakte sjalot
kleingesneden olijven
een klodder Dijon mosterd
ringetjes groene peper
rode wijnazijn
eventueel ook ansjovis, olijfolie

Bereiding:
Meng alle ingrediënten behalve de bonen in een kom.
Verwarm de bonen tot ze bijna kapot zijn (5 à 10 minuten op hoog vuur). Giet ze af en meng ze, nog heet, door de rest van de ingrediënten. Meng en plet het geheel met de bolle kant van de lepel. Pak de kom en de lepel op en ga er mee op de bank zitten.








maandag 8 oktober 2018

Gegrilde calamares (met diepvries calamares van Lidl)



Het assortiment van Lidl breidt zich de laatste tijd heel interessant uit; dat ze een ruim biologisch assortiment hebben is al bekend en ook deze "nieuwe" kleine calamares uit de diepvries zijn erg lekker. Ze zijn al schoongemaakt dus je hebt er weinig aan te doen.




Ingrediënten:
Calamares, ontdooid
citroen
olijfolie
zout
peterselie
knoflook

Bereiding:

  1. Was en droog de calamares met keukenpapier. en leg ze op een bord waarop je zout en peper hebt gestrooid.
  2. Hak de peterselie en de knoflook, doe het over in een kommetje en roer er de olijfolie door, voeg het sap van de citroen naar smaak toe. Zet apart zodat de smaken zich mengen.
  3. Verhit de grillpan op het vuur. (Of gebruik de barbecue of een anti-kleef koekenpan.). Gril de calamari tot ze grillstreepjes vertonen, zo'n 10 minuten, al naar gelang de grootte.
  4. Leg de calamari op een bord, lepel er het olie-citroenmengsel over en leg er een partje citroen naast.


woensdag 3 oktober 2018

Worstjes met Pimientos de Padrón van Nigel Slater



Wat doe je met pimientos de padrón, behalve er een lekker borrelhapje van te maken? Nigel Slater eet ze gewoon als groente.

Ingrediënten:
6 liefst plompe slagersworstjes of chorizoworstjes
250 gr Pimientos de Padrón
150 gr Kerstomaatjes
olijfolie of reuzel

Bereiding:

  1. Verwarm 4 el olijfolie of reuzel in een koekenpan met 6 dikke worstjes of chorizoworstjes (of ander formaat indien niet verkrijgbaar). Bak ze langzaam op middelhoog vuur, draai ze regelmatig om tot ze zo zoveel mogelijk gelijkmatig bruin zijn. 
  2. Na 7 à 10 minuten, wanneer de worstjes net bruin beginnen te worden, schik je er 250 gram padrón pepers om heen. Zet de deksel schuin op de pan, draai het vlees en de pepers regelmatig. Dit is geen snel gerecht, het neemt ongeveer 30 minuten in beslag. 
  3. Halverwege, na 15 minuten, doe je de tomaatjes erbij. Houd het vuur laag, de tomaten zullen knappen in de olijfolie; een heerlijke zoet-scherpe dressing voor de pepers.
The Guardian: Nigel Slater's midweek dinner 

Hapjes met pimientos de padrón:
Gebakken pimientos de padrón met amandelen en met kaas en olijf
Grillpaprika's op vier manieren: gebakken, gegrild, met bacon en gevuld