Pagina's

dinsdag 2 juli 2019

Koreaanse Pannenkoeken met Zeevruchten Haenul Pajeon




Echt een aanrader, ze zijn nog  lekkerder dan ze eruit zien, zowel de kleine als de grote.

De kleine exemplaren worden gemaakt op feestdagen en dan ruikt het hele dorp naar deze viskoekjes, volgens Maangchi, van wie ik het recept heb.

Ik gebruikte kant en klare Koreaans 'crispy pancake mix" van Amazing Oriental. Anders moet je het beslag zelf maken van cakemeel, maizena en ei.
Als vulling nam ik wat in de diepvries lag: grote garnalen, coquilles en inktvisjes.



Ingrediënten voor 10-11 pannenkoekjes:
450 gram gemengde zeevruchten zoals garnalen, mosselvlees, inktvis, schoongemaakt en fijngehakt.
1 groene chilipeper, fijngehakt
2 à 3 bosuitjes, gehakt
voor de kleur 1 fijngehakte wortel
65 gram cakemeel
65 gram aardappelmeel, maizena of rijstmeel
1 ei
120 ml water
1 el vissaus
zout en peper
2 tl sesamolie
4 à 6 el arachide- of zonnebloemolie

Bereiding:

  1. Doe de fijngehakte vis in een kom. Voeg de groene peper, bos-ui, wortel, aardappelmeel of maizena, ei, water, vissaus, zout en peper en sesamolie toe. Mix alles met een lepel door elkaar.
  2. Verhit een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. Giet ongeveer 2 à 3 el olie in de pan.
  3. Schep 1 à 2 eetlepels van het mengsel in de pan en vorm er een koekje van ongeveer 1 cm dik bij 8 cm. Doe hetzelfde met de rest van het beslag.
  4. Na 2 minuten, als de onderkant een beetje bruin is, draai je de koekjes om en bak je de andere kant in 2 minuten bruin. Keer ze nog een keer om en bak nog eens 1 à 2 minuten tot beide kanten goudbruin zijn met een knapperig randje.
  5. Maak de pan schoon en bak de rest van het beslag.
Serveer eventueel met een dipsaus. Zie hiervoor het volgende recept.


Recept voor een grote panenkoek:



Ingrediënten voor 1 grote pannenkoek:
Vulling:
10 stengels bos-ui
1 groot ei
100 gram gepelde schoongemaakte garnalen 
neutrale bakolie
Beslag:
70 gram cakemeel
1/2 tl zout
120 ml koud water
Dipsaus
1 el sojasaus (kikkoman)
1/2 el rijstazijn
1 tl fijngesneden bos-ui
1/4 tl Koreaanse chilivlokken Gochugaru
1/4 tl witte en zwarte sesamzaadjes geroosterd
eventueel een snuf suiker

Bereiding:
  1. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus en zet apart.
  2. Snij de uiteinden aan beide zijden van de bosuitjes en snij ze in de lengte door de helft.
  3. Klop in een kommetje het ei los en zet apart.
  4. Meng de soorten meel en zout en een middelgrote kom, voeg langzaam het koude water toe, meng niet te veel i.v.m. de gluten.
  5. Plaats een koekenpan met anti-aanbaklaag op middelhoog vuur en voeg de olie toe als de pan heet is. Leg in een enkele laag de bosuitjes in de pan, en voeg de garnalen toe. Het is de bedoeling dat de bosuitjes de pan de pan vrijwel vullen.
  6. Giet het beslag over de bosuitjes en de garnalen en zorg er voor dat het beslag tussen de bosuitjes loopt.
  7. Verdeel het geklopte ei over het beslag. Bak 3 minuten tot de randen van de pannenkoek krokant zijn. Draai om en bak de andere kant 3 minuten, druk de pannenkoek met een spatel tegen de bodem tot de pannenkoek krokant en bruin is. Draai voor de laatste keer om en bak nog 30 seconden.
  8. Leg op een snijplank en snij hem met een scherp mes in kleine stukjes en serveer ze met de dipsaus.


De video's staan op Youtube.
Eerste recept is van Maangchi
en het tweede van Just One Cookbook
.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten