Hoe bereid je aubergines zodat ze niet moddervet worden?
Daar zijn allerlei theorieën over dus zocht ik op wat Harold McGee in zijn wetenschappelijke boeken over koken daarover schreef: vroeger moest je de aubergines zouten en in een vergiet uit laten lekken omdat ze bitter waren. Dat zijn ze tegenwoordig niet meer, dus je hoeft ze niet te zouten. Behalve onze dikke dan omdat ze veel zaad hebben in tegenstelling tot de dunne exemplaren uit zuidelijke en oosterse landen. Dus toch wel zouten.
Een tweede techniek is om eerst de hele aubergine in de magnetron te doen zodat de cellen breken en geen vet opnemen en daarna in plakken te snijden en bakken.
Een derde techniek die hij beschrijft en me niks lijkt is zo: neem een koude pan zonder olie, vul die met poreuze groentes zoals aubergines, deksel op de pan en als ze zacht zijn haal je de deksel weg en laat je het vocht inkoken. Als ze klaar zijn doe je er een sliertje olijfolie over.
Ik probeerde de tweede techniek, dus eerst in de magnetron. Je ziet dat de zaadjes helemaal verdwenen zijn. Hoewel ik ze daarna flink hard gebakken heb, bleef de schil taai en dat is minder prettig eten.
Deze stickey honingaubergine en halloumi-burger creërde Kikkoman voor de Nationale Vegetarische Week. Met de Teriyaki BBQ-smaak is deze burger een prima alternatief voor vlees.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 kleine aubergines, of 1 grote
- 4 el olijfolie
- 8 el Kikkoman Teriyaki BBQ-saus met honing*
- 250 g blok halloumi-kaas, gesneden in 8 **
- 4 sesamzaadburgerbroodjes, gehalveerd en gesneden kant geroosterd
- rucola
Bereiding:
- Snijd aubergine in 8 dikke schijven, gooi de uiteinden weg en bestrijk elke schijf met olie.
- Leg ze in een koekenpan en bak ze 4 minuten aan elke kant.
- Zet het vuur laag en voeg Kikkoman Teriyaki BBQ Saus met Honing toe, bedek de aubergineplakken en bak een paar minuten.
- Gril ondertussen de halloumi-plakjes 1-2 minuten aan elke kant goudbruin.
- Leg de rucola op de helft van een geroosterd broodje en voeg vervolgens 2 plakjes aubergine, een lepel overgebleven saus uit de pan toe en bedek vervolgens met de halloumi en de bovenkant van het broodje.
* Die maakte ik zelf volgens een recept van Aziatische ingrediënten:: 3 el sojasaus, 3 el sake, 3 el mirin en 1 el honing even verwarmen om de honing op te lossen en dan af laten koelen. Gember en/of knoflook erbij, snufje vijfkruidenpoeder, allemaal lekker.
** Ik vond een halloumi die niet tussen je tanden piept bij Jumbo, verpakt in een wit kartonnen doosje.
Recept uit Hello Magazine (UK)
Ik maak dikke schijven (ong 1,5 cm dik) smeer ze in met olie, leg ze onder de grill tot ze erg bruin zijn. Omkeren, de andere kant gaat vaak wat sneller. Dan in een schaal, afdekken met plastic folie. Door de warmte garen ze na én blijft er wat vocht achter waardoor ze lekker zacht worden. Echt een aanrader en binnen 15 minuten klaar. Dat kan ook met grote stukken, die kunnen daarna dan in een lekkere stoofpot. Aanrader! Groet Nicolet
BeantwoordenVerwijderenDat is een goede tip, dank je. daar kan de grote Harold McGee nog wat van leren. Wanneer begin jij eens een blog? Je hebt zulke goede ideeën.
BeantwoordenVerwijderenWat een aardig compliment, dank je wel! Ik heb geen plannen om te gaan bloggen over eten. Wel ben ik sinds augustus een blog begonnen over consuminderen, sparen en duurzaam leven. Dit doe ik op Stella is Zuinig https://www.stellaiszuinig.com/
BeantwoordenVerwijderenIk lees echter wel graag over eten dus zal jou en jouw zus zeer zeker blijven volgen! Jullie schrijven leuke stukjes met toegankelijke recepten en deze zijn vaak een bron van inspiratie voor het weekmenu. Dus ga vooral zo door! Groet Nicolet