Een werkelijk voortreffelijke klassieke huzarensalade van de zoon van Cees Holtkamp. Je ziet dat het van een banketbakker afkomt, want alles is precies afgewogen. De grammen zijn netto gewichten.
Ingrediƫnten:
- 100 gram gaar kalfsvlees (ik kocht gebraden kalfsrollade van de ouderwetse slager).
- 100 gram appel, jonagold, geschild en klokhuis verwijderd
- 100 gram aardappels
- 60 gram augurk, zonder vocht, knijp de augurk uit met de handen om te voorkomen dat er te veel vocht door de salade komt.
- ¼ uitje, zeer fijn gehakt
- Peper
- Zout
- Mayonaise*
- Krop sla
- 2 eieren, hard gekookt
Bereiding:
- Snijd het vlees, de aardappel en de augurk in kleine blokjes.
- Kook de blokjes aardappel met een snuf zout in kokend water, ca. 3 minuten, met schuimspaan uit water halen, in zeef doen, behoorlijk lang onder de koude kraan, laten drogen op theedoek.
- Snijd appel in kleine blokjes
- Meng alle ingrediƫnten en breng op smaak met peper, zout, mayonaise.
- Verdeel de slabladeren op een schaal en leg de huzarensalade hier bovenop. Leg hier en daar wat dotjes mayonaise en strijk dit over de bovenkant van de salade uit. Maak af met het hardgekookte ei.
Serveersuggestie: vul een ring met de salade zodat je een mooi stapeltje op het bord krijgt.
De huzarensalade kan ook nog versierd worden met gewaaierde augurken en plakjes tomaat.
* De mayonaise van Cas Holthuis:
- 2 dooiers
- 15 gr mosterd
- 18 gr witte wijnazijn
Klop 1 minuut, dan 290 gram zonnebloemolie toevoegen, eerst een klein beetje. Het is een soepele mayonaise die loopt. Peper en zout.
Kan verdund worden - minder vet - met bouillon of water.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten