Pagina's

woensdag 31 maart 2021

Pintxos, hapjes uit Baskenland


Mijn zus vertelde dat ze deze pintxos gemaakt had en zó lekker waren. En inderdaad, het is wel een beetje werk, maar heel erg de moeite waard. De dressing kan je lang van tevoren klaarmaken. Mijn uitvoering is nogal slordig, ook al omdat ik geen rolletje geitenkaas had, maar andere verse geitenkaas.

Afb. van het blog van mijn zus LeblogdeClementine


Ingrediënten:

  • 1 rol geitenkaas, 180 g
  • 8 sneetjes baguette
  • 2 tomaten
  • ¼ bosje bieslook
  • 1 teentje knoflook, ontkiemd
  • fijn zout, versgemalen witte peper
Voor de dressing:
  • 40 cl extra olijfolie van eerste persing
  • 15 cl sherry azijn
  • 30 g geroosterde sesamzaadjes
  • ½ rode paprika
  • 1 groene peper
  • 1 ui
  • fijn zout
  • Espelettepeper


Bereiding:

  1. Rooster de sneetjes brood in de oven op 150° tot ze een mooi bruin zijn.
  2. Wrijf ze vervolgens lichtjes in met het gepelde en gehalveerde teentje knoflook
  3. Snijd de uiteinden van het kaasje weg en snijd de rol in 8 plakken
  4. Dompel de tomaten ongeveer 20 seconden in kokend water, daarna in ijswater, verwijder vervolgens het vel met een schilmesje en verwijder de zaadjes. Snijd ze in piepkleine blokjes (brunoise). Voeg een scheutje olijfolie toe, de gesneden bieslook en breng op smaak met fijn zout en versgemalen witte peper
  5. Verwijder met een dunschiller het vel van de groene peper en de rode paprika voor een betere spijsvertering. Snijd ze in brunoise.
  6. Pel de ui, snij alles in piepkleine blokjes (brunoise)
  7. Giet de sherryazijn in een mengkom en klop er een scheutje olijfolie door
  8. Voeg de brunoise van paprika en ui, sesamzaad, zout en peper van Espelette toe. De vinaigrette moet karakter hebben
  9. Laat de vinaigrette een paar uur in de koelkast marineren, hierdoor 'garen' de specerijen en wordt het lekkerder
  10. Doe de plakjes kaas een paar seconden in de magnetron zodat ze lichtjes smelten
  11. Om de tapas te presenteren, leg je de sneetjes geroosterd brood op een schaal, leg je een dun laagje tomatenbrunoise op het brood, het plakje geitenkaas, vervolgens doe je er de paprikavinaigrette over en eindig je met de fijngehakte bieslook.


2 opmerkingen: