Pagina's

zondag 7 november 2021

Surinaamse kipkerrie van London Loy

 



Recept van chef-kok London Loy. Hij maakt dit met eigengemaakte masala kruiden, maar ik heb voor het gemak een potje uit de supermarkt genomen.

Ingrediënten:

kipmarinade

1 kilogram kippendijen, in grove blokjes
2 sjalotjes, gesnipperd
4 knoflooktenen, fijngehakt
1 tomaat, in blokjes
10 gram bladselderij, fijngehakt
3 cm verse gember, fijngehakt (14 gram)
1 theelepel kurkuma-poeder
1 Spaanse peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
¼ Madame Jeanette peper, zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
1 theelepel Chinese vijfkruidenpoeder 

 bakken:

2 eetlepels olie
1 tomaat in blokjes 
2 eetlepels palmsuiker (ca. 30 gram)
1 theelepel trassi
2 eetlepels Masala Roti kruiden (supermarkt bijv. Faja Lobi of Chan's)
200 ml groentebouillon
300 ml kokosmelk
Zout, versgemalen peper
1 limoen, schil geraspt
5 gram bladpeterselie, fijngehakt
1 lente-uitje, dun gesneden

Bereiding:

Snijd, hak  alle ingrediënten voor de marinade. Meng in een ruime kom alles door elkaar. Dek af met plasticfolie en marineer minimaal 3 uur, maar liefst de hele nacht, in de koelkast.

Laat de kip voor gebruik ca. 25 minuten op kamertemperatuur komen. 
  • Verhit de olie in een grote braadpan. Bak op middelhoog vuur de rest van de tomatenblokjes, palmsuiker, trassi en Masala-kruiden even kort aan.
  • Voeg de kippendijen met de marinade toe en bak de kip rondom goudbruin. 
  • Voeg de groentebouillon en de kokosmelk toe en breng tegen de kook aan. 
  • Zet het vuur laag en laat de kip ca. 25 minuten sudderen zonder deksel op de pan (het geheel is wat vochtig en dit mag best een beetje inkoken). 
  • Breng op smaak met zout, peper en limoenrasp. Garneer met peterselie en lente-uitjes. 
Lekker met rijst of  naanbrood 

Recept uit:


Kookboek met de persoonlijke  receptenverzameling (een mix van Surinaams, Nederlands en Aziatisch) van chef-kok London Loy. Hij werkte bij La Rive in het Amstel Hotel. Onder de naam chef Sri Anders postte hij kookfilmpjes op YouTube, maar werd vooral bekend door z’n tv-optredens bij 24-Kitchen, Topchef Academy, Koffietijd en Dance, Dance, Dance waar hij een koppel vormde met Miljuschka Witzenhausen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten