Pagina's

vrijdag 10 maart 2023

Hartige taart met Rode kool, Appel, Appelstroop, Kaneel en Rozijnen


Het is eigenlijk geen hartige taart, want het heeft geen bodem. Het lijkt een taart omdat er een raster van bladerdeeg over heen ligt.

Bereidingstijd: 60 minuten | Porties: 4-6 personen

 Ingrediënten voor 4 pers.

  • 1 kleine rode kool (ca. 750 g)
  • 80 g roomboter (+ extra om in te vetten)
  • 500 g ui, gepeld 
  • 4 Elstar appels 
  • 1 el appelstroop
  • 100 g rozijnen
  • 2 tl kaneel
  • Zout en peper 
  • 4 plakken bladerdeeg (diepvries)
  • 175 g Gouda kaasblokjes komijn
  • 50 g walnoten
  • 1 ei

Ronde ovenschaal (ca. 28! cm doorsnee)

Bereiding:

Halveer de rode kool, verwijder de harde kern en snijd in fijne reepjes. Smelt de helft van de boter in een hapjespan met deksel. Voeg rode kool toe. Schenk 250 ml water erbij en laat 15 min. met de deksel op de pan stoven. 

Snijd intussen de uien in halve ringen. Smelt de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui voor 30 min. Schep regelmatig om. 

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appel in blokjes. Voeg de appel, appelstroop, rozijnen en kaneel toe in de pan met rode kool en schep door elkaar. Breng op smaak met zout en peper en laat nog 15 min. stoven.  

Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg de plakjes bladerdeeg uit om te ontdooien. Vet de ovenschaal in met boter. Verdeel de rode kool over de bodem en schep de ui erop. Verdeel de kaasblokjes en walnoten erover. 

Verwijder de folie van het bladerdeeg en snijd in reepjes van ca. 2 cm breed. Leg de reepjes bladerdeeg in een raster over de vulling. Klop het ei met een scheutje water los en bestrijk met een bakkwastje het deeg met het ei. Bak de taart in 20 min. in de oven goudbruin en gaar.

Opmerking:

De rodekool was erg lekker. Ik ben vroeger nog wel eens de mist ingegaan door te vroeg iets zuurs toe te voegen, zoals tomaat, azijn, cranberries of appels en daardoor moest de kool soms wel 2 uur stoven.  Nu heb ik de kool op de mandoline geschaafd en na 15 minuten was de kool al heel zacht. Daarna voegde ik pas de appels toe.

Een ronde ovenschaal van 28 cm is best wel groot. Mijn grootste ronde schaal is een souffléschaal van 18cm. Daardoor had ik maar 2 plakjes bladerdeeg over. De rest van de rodekool heb ik ingevroren.

Verder vond ik de blokjes kaas geen succes. Ze kwamen uit de oven als stukjes uitgedroogde kauwgum.

Recept van Lidl:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten