Dit recept heb ik van de Griekse site My Greek Dish. Ik had verwacht dat de pastasoort orzo moeilijker verkrijgbaar zou zijn, maar het ligt gewoon bij mijn buurtsuper en Albert Heijn verkoopt het zelfs onder eigen merk. Ik had de biologische van AH, maar het lijkt mij die van de Griekse site van een groter formaat zijn, zoals die van Rummi die bij Jumbo ligt.
Als je van plan bent om bijvoorbeeld de helft van de salade te maken, zou ik de hoeveelheid van de dressing gewoon aanhouden.
Ingrediƫnten:- 3 el olijfolie
- kokend water uit de waterkoker
- 300 g orzo
- 400 g cherrytomaten
- 1 kleine rode ui
- 1 Engelse komkommer
- 2 handjes Kalamata olijven
- 30 g verse basilicumblaadjes
- 15 g verse dille
Voor de dressing van de orzo-salade
- 3 el extra vierge olijfolie
- 4 theelepels rode wijnazijn
- 1 1/2 theelepel gedroogde oregano
- schil van 1 citroen
- zout en peper naar smaak
- 180 g feta in blokjes
Bereiding:
Begin met het koken van de orzo pasta. Kook het water in de waterkoker. Verhit tegelijkertijd de olijfolie op middelhoog vuur in een grote pan. Zodra de olie glinstert, voeg je de orzo toe en bak je, terwijl je vaak roert, tot de orzo begint te kleuren. Vul de pan met kokend water, roer er een theelepel zout door en kook de orzo 10-12 minuten of volgens het voorschrift op de verpakking, tot hij net gaar en beetgaar is.
Giet de orzo af en spoel af onder de koude kraan tot het water uit de pasta loopt. Zet opzij om overtollig water weg te laten lopen en roer af en toe om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt.
Snijd ondertussen de cherrytomaatjes in vieren, pel de ui en komkommer, snijd ze fijn en snijd de olijven in vieren.
Doe de gekookte orzo over in een grote kom en roer de saladegroenten erdoor. Hak de verse kruiden grof en voeg die ook toe.
Meng voor de dressing in een kommetje de extra vierge olijfolie, rode wijnazijn, gedroogde oregano, citroenschil en een flinke hoeveelheid zout en peper. Roer dit door het orzomengsel.
Voeg de blokjes feta toe en roer voorzichtig, zodat de kaasstukjes niet te veel uiteenvallen. Breng op smaak met meer zout en peper, indien nodig, en laat minstens een uur in de koelkast staan voordat je het serveert, zodat de orzo de dressing kan opnemen.
Lekker bij de BBQ.
Een restje is heel goed te bewaren in de koelkast.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten