De Limburgse Janneke Philippi maakte deze stamppot met streekproducten voor het blad Delicious. Was lekker hoor, vooral voor een minder zonnige zomerdag.
Ingrediënten
• 1¼ kg kruimige aardappels geschild en in stukken
• 75 gr boter
• 4 saucijzen van Livar-varkensvlees op kamertemperatuur
• 2 uien fijngesneden
• 600 gr snijbonen in dunne reepjes
• 175 ml melk
• 1 el honing
• 125 ml slagroom
• 1-1½ volle el Limburgse grove mosterd*
• 1 flinke handvol verse kruiden (bijv. kervel, bieslook of peterselie) grof gesneden
Bereiding:
1. Kook de aardappels in een bodem water van 3 cm met zout in 20 min. gaar.
- Smelt ondertussen in een koekenpan 25 g boter. Bak de saucijzen in 15 min. bruin en gaar.
- Smelt in een hapjespan de laatste 25 g boter. Fruit de uien.
- Schep de snijbonen erdoor en smoor ze met de deksel op de pan in 15-20 min. knapperig gaar. Schep af en toe om.
2. Neem de saucijzen uit de pan en houd ze warm onder een deksel.
- Voeg de honing toe aan het braadvet.
- Voeg de slagroom toe en roer met een spatel de aanbaksels los.
- Voeg de mosterd toe, verwarm nog 1-2 min. tot een romige saus en leg de worst erin terug.
3. Giet de aardappelen af. Zet de pan terug op laag vuur.
- Schenk de melk langs de rand erbij (zo verwarmt de melk direct!) en
- stamp met de laatste 25 g boter tot een smeuïge puree.
- Schep er de snijbonen en de kruiden door. Breng op smaak met zout en peper.
4. Schep de stamppot op 4 borden. Leg er de saucijzen bij en schep de honing-mosterdsaus erover.
* De grove Limburgse mosterd heeft een milde smaak. en past goed bij de saucijs.
Ik heb onlangs ook een heerlijke zomer stamppot gegeten met snijbonen. Duurt nog even voor hij op mijn blog komt. Nooit gedacht dat het zo lekker zou zijn.
BeantwoordenVerwijderen