Krabkoekjes Zebra's
Krabsalade met mango Ensaladilla Rusa
Krabkoekjes
1 blikje krab van 120 gram nettogewicht
1 lenteuitje, kleingesneden
klein knoflookteentje
1 theelepel wasabi
1/2 theelepel rijstazijn
1/2 theelepel Kikkomansoja of tamari25gram bruin rijstmeel
Olie om te bakken
Limoen om te garneren
- Doe de knoflook en de lenteuitjes in de snijkom van de hakmolen en maal tot fijn.
- Voeg krabvlees, wasabi, rijstazijn, sojasaus en de rijstmeel toe. Maal tot een ruwe pasta.
- Doe een halve cm olie in een koekenpan. Verhit en test de hitte met een stukje brood.
- Rol met je handen een theelepel vulling tot een balletje en plat een beetje af.
- Bak de koekjes goudbruin en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Recept uit Nigella's Feasts
De koekjes waren een beetje aan de droge kant. Misschien heb ik iets verkeerds gedaan: de krab teveel uit laten lekken en teveel vocht eruit gedrukt, of teveel meel gebruikt. Ik had alleen witte rijstmeel (van een keer tempura maken) in huis. Met 2 schaaltjes met dipsaus, als bij sushi, één met sojasaus en één met wasabi, waren ze toch lekker.
.
Zebra's
4 sneedjes roggebrood
75 gram zachte boter
50 gram geraspte pittige kaas
peper
aroma
- Roer de boter tot room en voeg de geraspte kaas toe. Maak op smaak met peper en aroma.
- Bestrijk 3 sneedjes roggebrood met de pasta.
- Leg ze op elkaar en bedek met het vierde sneedje.
- Wikkel in folie en laat in de koelkast stevig worden in ongeveer 1 uur.
- Snijd er dwars op de laag plakjes van.
Volgende keer eens proberen met Zwitserse geraspte kaas op de middelste laag.
Krabsalade met mango
Voor de salade:
1 blikje krab uitgelekt gewicht 120 gram
1/2 theelepel limoensap
koffielepel goede olijfolie
(ietsje verse koreander)
1 theelepel fijngehakte muntblaadjes
1 theepele fijngehakte sjalot of rode ui
Tabasco
Peper en zout
Voor garnituur 1: Mangosalade
stuk mango, gepeld en in stukjes
ietsje olijfolie
ietsje limoensap
ietsje muntblaadjes
Tabasco
peper en zout.
Voor garnituur 2: Mangomoes
olijfolie
stuk mango, gepeld en in stukjes
peper en zout
limoensap
- Meng alle ingrediënten voor de salade
- Meng alle ingrediënten voor garnituur nr 1
- Garnituur 2: Verhit de olijfolie op niet te hoog vuur. Voeg mango toe, zout en peper en bak ca 3 minuten tot zacht.
- Voeg een scheut water toe en laat aan de kook komen.
- Haal van het vuur af, voeg limoensap toe en blender het.
Recept van Frans-Baskische restaurant Fringale uit San Francisco. Zij doen ook nog avocado door de de salade. Zie http://simplyrecipes.com/recipes/crab_mango_and_avocado_salad/
Omdat de mango niet rijp bleek, heb ik garnituur 1 geblenderd tot garnituur 2. Was een hele lekkere lichte combinatie van smaken. Zou het de volgende keer kunnen opmaken in ronde vorm: onderin de mango stukjes, daarop de krab. Op het bord de moussse dresseren.
.
Ensaladilla Rusa
De traditionele Spaanse tapa.
Heel erg lekker en niet zo zuur als een huzarensalade
Ingrediënten:
450 gram roodschillige, vastkokende aardappelen
2 wortelen
3 eieren
150 gram diepvries doperwten
200 gram bonito, atún blanco of gewone tonijn in olie
3/4 potje mayonaise (2 dl)
lekkere olijfolie
peper en zout
Garnering:
pitloze of gevulde olijven
halve rode paprika of geroosterde paprika uit een pot
- Was en kook de ongeschilde aardappelen, de geschraapte wortelen en de eieren in grote pan water.
- Kook de diepvries doperwten volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
- Doe de mayonaise in een kom en klop er er met een garde nog 2 eetlepels olijfolie door
- Snijd de wortels in kleine blokjes
- Ontvel de aardappelen zodra ze wat afgekoeld zijn en snijd ze eveneens in kleine blokjes.
- Doe alles in een grote schaal met de stukjes uitgelekte bonito en snipper er 2 hardgekookte eieren boven.
- Maak op smaak met peper en zout en meng er de mayonaise door.
- Proef of er nog een theelepel wijnazijn of citroen door moet.
- Doe de halve paprika 20 min. in een oven van 200 gr. of tot het vel geblakerd is.
- Ontvel en snij in lange repen.
- Vul de ontpitte olijven met kleine stukjes paprika en snijd ze in plakjes.
- Snij het overgebleven ei in pakjes.